8.7.2024 14:55

Πλούσιο πολιτιστικό και κοινωνικό αποτύπωμα του 8ου Φεστιβάλ "Μούσα Ελληνική" (Video)

Το 8ο Φεστιβάλ και Ακαδημία Μούσα Ελληνική ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αφήνοντας βαθιά αποτύπωμα στην πολιτιστική ζωή της Χίου. Η συνέντευξη Τύπου των διοργανωτών αποκάλυψε τις πτυχές αυτού του μοναδικού φεστιβάλ, αναδεικνύοντας τη σημασία του και τις εντυπωσιακές εκδηλώσεις που περιλάμβανε.

Πλούτος συμμετοχών και δράσεων

Η Ελευθερία Λυκοπάντη, σε μια ευχαριστήρια αναφορά προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ανέφερε ότι το φεστιβάλ φιλοξένησε 370 συμμετοχές, εκ των οποίων οι 35 ήταν προσκεκλημένοι. Οι υπόλοιποι ήταν ντόπιοι, γεγονός που υπογραμμίζει τη μεγάλη ανταπόκριση της τοπικής κοινωνίας. Όλες οι εκδηλώσεις ήταν παραγωγές του φεστιβάλ και διοργανώθηκαν σε διάφορα μέρη του νησιού, όπως το Πιτυός, η Καλλιμασιάς, το Ομήρει, ο Κάμπος και ο Βροντάδος.

Το φεστιβάλ αγκάλιασε πολλές μορφές τέχνης, όπως μουσική, θέατρο, κινηματογράφο και εικαστικά. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη βυζαντινή μουσική με ένα αφιέρωμα στους δασκάλους των πρωτοψαλτών της Χίου. Η Ελευθερία Λυκοπάντη σημείωσε την εκπαιδευτική διάσταση του φεστιβάλ, η οποία εκδηλώθηκε μέσα από ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.

Εκπαιδευτικά σεμινάρια και νέες μουσικές τεχνικές

Ο Κωνσταντίνος Δεστούνης, διακεκριμένος χιώτης πιανίστας, πραγματοποίησε σεμινάριο σύγχρονων τεχνικών πιάνου για μαθητές από το Μουσικό Σχολείο Χίου και τα ωδεία της περιοχής. Δίδαξε τεχνικές όπως η παραγωγή ήχου με διάφορα αντικείμενα και η χρήση των χορδών του πιάνου, προσφέροντας μια νέα εμπειρία στους νεαρούς μουσικούς. Η καταληκτική συναυλία του σεμιναρίου, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Χίου, απέδειξε την πρόοδο και τον ενθουσιασμό των μαθητών.

Αναβίωση παλιών επαγγελμάτων

Η Αγγελική Κωνσταντίνου, εκ μέρους του πολιτιστικού συλλόγου της Καλλιμασιάς, αναφέρθηκε στην αναβίωση παλιών επαγγελμάτων στο χωριό, προσφέροντας στους επισκέπτες μια νοσταλγική εμπειρία. Τα επαγγέλματα αναβίωσαν στους δρόμους του χωριού, ενώ παράλληλα οργανώθηκαν παραδοσιακά παιχνίδια, καραγκιόζης και χοροί. Οι δράσεις αυτές απαιτούσαν συνεργασία και πολλή εργασία από τους τοπικούς συλλόγους και τους κατοίκους, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.

Ο Αλέξανδρος Καλογεράς τόνισε το κοινωνικό αποτύπωμα του φεστιβάλ στη Χίο, επισημαίνοντας τη συμμετοχή ανθρώπων όλων των ηλικιών. Από παιδιά που συμμετείχαν σε εικαστικά εργαστήρια μέχρι ηλικιωμένους που έλαβαν μέρος σε χορωδίες και μουσικές εκδηλώσεις, το φεστιβάλ προσέφερε μια πλατφόρμα δημιουργικής έκφρασης για όλους.

Η Άιζα Ρέκε, μια Λεττονή βιολονίστα και συνθέτης, περιέγραψε την εμπειρία της στο φόρουμ νέων συνθετών και εκτελεστών. Το φόρουμ προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία σε νέους συνθέτες να παρουσιάσουν τα έργα τους και να συνεργαστούν με καταξιωμένους μουσικούς. Η Ρέκε επεσήμανε τη σημασία της διαπολιτισμικής συνεργασίας και τη θετική ανταπόκριση του τοπικού κοινού.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ