Ένας δήμαρχος που δεν επισκέπτεται τις γειτονιές να μαθαίνει τα προβλήματα επί τόπου, δεν είναι δήμαρχος. Ο δήμαρχος, κατά το ζωγράφο Γιώργο Ζυμαράκη, πρέπει να βλέπει πώς μπορούν να αναβαθμιστούν αισθητικά οι συνοικίες.
Οι προτάσεις ανάπλασης
Στα 81 χρόνια του εξακολουθεί να είναι μάχιμος και επαναφέρει στο επίκεντρο τις προτάσεις ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, που έχει δημοσιοποιήσει πριν από πολλά χρόνια.
Τον επισκεφθήκαμε στο ατελιέ του στην οδό Δημοκρατίας αρ. 20.
«Όποιος τολμήσει να πει το παλιό σλόγκαν «Χαίρε Χίος Χαριτωμένη», θα γελάσουν και θα του πουν ότι τώρα ισχύει το άλλο με τα τρία χι. Χίος σήμαινε πνεύμα ανέκαθεν, ήταν το πιο ωραίο μέρος στην Ελλάδα και τώρα είναι ανυπόληπτη», τονίζει.
«Οι εκάστοτε άρχοντες δεν έχουν φαντασία, δεν ξέρουν που να ξοδέψουν χρήματα. Θέλω λίγο να εξευρωπαϊστεί η Χίος. Οι άτεχνοι στον Τσεσμέ έχουν καταφέρει και τον έχουν καλλωπίσει με αγάλματα στις εισόδους», υπογραμμίζει.
Πλατεία Βουνακίου
Είχε καταρτίσει το «Σχέδιο Ολικής Αναστύλωσης και Εξωραϊσμού Περιβάλλοντος Χώρου της Πλατείας», το είχε παρουσιάσει σε εκδήλωση στη Δημοτική Πινακοθήκη, αλλά δεν εκφράστηκε επίσημα ενδιαφέρον συνεργασίας και υλοποίησης. Ο τότε δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Συριώδης είχε ενδιαφερθεί, αλλά πάλι δεν προχώρησε.
«Η πλατεία είναι ένα κάδρο. Πρότεινα σχηματικά μια ωραία Χιώτισσα να υποδέχεται τον κόσμο με λουλούδια στα χέρια. Επίσης πίσω θα μπορούσε να είναι και ένας δρομέας, που θα έχει τεχνικά τη δυνατότητα να γυρίζει ανάλογα με τη φορά του ανέμου και με την τοποθέτηση των σημάτων της πυξίδας θα δείχνει προς τα πού φυσάει. Το μνημείο του Κανάρη είναι θαυμάσιο», επισημαίνει.
Οδός Δημοκρατίας
Κάποτε ονειρευόταν η οδός Δημοκρατίας, από την Εθνική Τράπεζα έως το μνημείο των Ηρώων, να στρωθεί με κόκκινες πέτρες. Είναι η κεντρική οδική μας αρτηρία, η άσφαλτος είναι απαράδεκτη για περιοχές παραδοσιακών κέντρων.
Το Ηρώο
Αποκαλεί το Ηρώο μνημείο του τίποτα. «Σε αυτό το τερατούργημα καταθέτουν στεφάνι. Θα μας έφτυναν οι ένδοξοι αρχαίοι υμών πρόγονοι αν το έβλεπαν. Έχω καταθέσει πρόταση μια ωραία κοπέλα Χιώτισσα γονυκλινής να καταθέτει στέφανο όλο το χρόνο. Το σημερινό ηρώο είναι ένα τερατούργημα, δεν είναι ηρώο για ήρωες, δεν αποτελεί την απεικόνιση της είναι η ταυτότητας μας».
Κάστρο
Έλπιζε ότι το κάστρο θα ήταν αναστηλωμένο το 2012, στην επέτειο των εκατό ετών από την απελευθέρωση μας.
« Οι πύργοι πρέπει να καλυφθούν πάλι με τις στέγες τους, για να μη φθείρονται τα τείχη από τα νερά της βροχής. Θα μπορούσε να αποκατασταθεί και η τάφρος. Είναι απαράδεκτο να στρώνουν άσφαλτο μέσα στο κάστρο, για να περνάνε τα αυτοκίνητα. Αυτά έπρεπε να είναι έξω από το κάστρο».
Το τοιχίο
«Το περιμετρικό τοιχίο του κήπου έχει να βαφτεί από τότε που το έβαψα εγώ, στην πρώτη δημαρχία του Γιάννη Μπουμπάρη. Το είπα στον αντιδήμαρχο καθαριότητας και με παρέπεμψε στις τεχνικές υπηρεσίες. Τα παράτησα γιατί δεν ενδιαφέρθηκε εκείνος να προωθήσει το θέμα με ένα τηλεφώνημα. Πρέπει να βαφτεί λευκό το πρεβάζι και πράσινο το κυρίως σώμα, αλλά και η νοτιοδυτική είσοδος δεν είναι αντάξια του κήπου μας. Αν κάνουν μια βόλτα στον Κάμπο θα δουν πολλές ωραίες πόρτες και μπορούν να τις αντιγράψουν».
Γιάννης Κουτσουράδης
Στην καταγραφή μας δεν περιορίζεται σε μηδενισμούς και οράματα, αλλά δείχνει και το πρόσωπο που θα μπορούσε να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για την αισθητική ανάπλαση που προτείνει.
«Έχουμε τον εξαιρετικό καλλιτέχνη γλύπτη Γιάννη Κουτσουράδη, τον έχουμε εξορίσει και δουλεύει στο Άμστερνταμ. Τον χρειαζόμαστε να επιστρέψει και να παλέψουμε μαζί για την πολιτιστική αναμόρφωση της Χίου. Αλλά έχει κουραστεί, δεν θέλει πια να μπλέξει με τους πολιτικούς».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.