Απαράμιλλη τέχνη και φαντασία οδηγούν το χέρι της Δέσποινας Σταθάκη.
Πρώτη φορά είδα έργα της και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα.
«Έλα να τα δεις, είναι δημιουργίες γεμάτες ευαισθησία και ομορφιά», μου είπε η Μίνα, που με κάλεσε. Πήγα πιστεύοντας ότι θα δω απλά άλλη μια έκθεση έργων τέχνης, αλλά μόλις μπήκα στο χώρο, στην πλατεία του κάστρου, με περιέβαλλε μια γλυκύτατη αύρα. Της Σμύρνης; Των γυναικών της; Της τέχνης της Δέσποινας; Οι πνευματικές συλλήψεις που οδήγησαν το χέρι της; Οι ιδέες; Η ατμόσφαιρα των έργων; Δεν μπορώ να τα διαχωρίσω. Μάλλον είναι όλα αυτά μαζί.
Ίσως να είναι αυτό που γράφει η ίδια στην έκθεση ζωγραφικής για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή με γενικό τίτλο «ΣΜΥΡΝΙΕΣ» η οποία μας συστήθηκε στις 15 του Ιούλη και θα μας αποχαιρετήσει στις 20 Αυγούστου 2022, στην πλατεία του κάστρου, στο χώρο της στην πρώην καφετέρια «Ηλιάστρα».
Ίσως αυτή η αίσθηση να οφείλεται «στον ιδανικό κόσμο που πάντα ψάχνει ανάμεσα σε χρώματα, πινέλα και καμβάδες», όπως γράφει η ίδια.
Οι Σμυρνιές της που «δε ζουν σε αυτή τη γκρίζα πόλη, που δεν χάθηκαν στη φωτιά του πολέμου, που δε θρήνησαν άντρες και παιδιά, που δεν έφτασαν σε τόπο αφιλόξενο πρόσφυγες και ανεπιθύμητες».
Οι Σμυρνιές της Δέσποινας ποζάρουν ακόμη χαμογελαστές και στολισμένες στα ρομαντικά σκηνικά των Σμυρναίϊκων φωτογραφείων.
Μένουν ακόμα στα σπίτια με τους κιοσέδες, που τους στολίζουν με δαντελωτά κουρτινάκια. Από εκεί παρατηρούν και ορίζουν την πόλη τους. Στις πόρτες τους τα μπρούτζινα ρόπτρα θυμίζουν άλλοτε λιοντάρια άλλοτε γυναικεία χεράκια και πρόσωπα. Στολίζουν τα χολ τους με ασπρόμαυρα πλακάκια και κάθε πρωί ξυπνούν τη γειτονιά με τις φούριες και τις καλημέρες τους. Και το απόγευμα, ετοιμάζονται, στολίζονται πανέμορφα μπροστά σε πλουμιστούς καθρέπτες και κατεβαίνουν για τη βόλτα τους στο Και. Παίζουν μουσικές στο πιάνο τους, οι σάλες αντηχούν θεϊκές μελωδίες οι κουζίνες τους ευωδιάζουν αγιασμένο μύρο.
Οι βεγγέρες τους είναι γεμάτες χαμόγελα και η ζωή κυλά ρόδινα και νωχελικά σε μια πόλη γεμάτη χρώματα.
Θεϊκές μελωδίες είναι και τα έργα της Δέσποινας, πρώτη φορά απόλαυσα τόσο ωραίο δέσιμο του καμβά, με το ξύλο, το γυαλί, το σίδερο, το μπρούντζο. Δεν ήξερα τι να πρωτοθαυμάσω… Το τέλειο φινίρισμα; χωρίς ίχνος υπερβολής. Ήθελα να τα αγοράσω όλα.
Περάστε από την έκθεση της, θα πάρετε καλλιτεχνικές ανάσες ζωής και ομορφιάς.
Δέσποινα Σταθάκη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Χίο. Με Μικρασιατικές ρίζες η ίδια και ζώντας σε γειτονιά που κατοικήθηκε από τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, οι διηγήσεις και οι εικόνες εμπνέουν συχνά τη δουλειά της. Σπούδασε art & design στη σχολή ΒΑΚΑΛΟ, με καθηγητές τους Ελένη Βακαλό, Χρήστο μαρκίδη, Ρουμπίνα Σαρελάκου, Νικόλα Κληρονόμο και άλλους.
Έχει στο ενεργητικό της πολλές εκθέσεις ζωγραφικής καθώς και συμμετοχή σε ομαδικές μεταξύ των οποίων η ART στην Αθήνα.
Στην Αθήνα επίσης έχεις εκθέσει τη δουλειά της στο χώρο τέχνης ΙΡΙΣ, στο ΧΩΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 8 ΔΥΤΙΚΑ στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΠΟΥΖΙΑΝΗ και στο ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΙΔΗ.
Η προηγούμενη της έκθεση έγινε με μεγάλη επιτυχία στη Σμύρνη στην KEDI GALLERY.
Με την τελευταία της δουλειά επιχειρεί να μας γνωρίσει τις θαυμαστές γυναίκες της Σμύρνης που τους έμελλε να σηκώσουν το βάρος της προσφυγιάς.
Δ. Μιωτέρης
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.