10.7.2023 14:41

Το Χαμιδιέ τζαμί αποκάλυψε την ιστορία του και συστήθηκε στο ευρύ κοινό – Βίντεο

Η ιστορία του συνοικιακού τεμένους του Κάστρου από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου Όλγα Βάσση

Λίγες ημέρες μετά τη μετατροπή της ιστορικής εκκλησίας του Αγίου Βουκόλου της Σμύρνης σε Club, με την άδεια του μητροπολιτικού Δήμου της Σμύρνης, στην αντίπερα όχθη του Αιγαίου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Χίου, παραδίδει μαθήματα σεβασμού και ανάδειξης της ιστορίας του νησιού, μέσα από την αποκατάσταση ενός μνημείου, η ιστορία του οποίου είναι συνυφασμένη με το Κάστρο της πόλης και τους πρώτους πρόσφυγες που έφθασαν στο νησί μετά τη μικρασιατική καταστροφή του 1922.

Ο λόγος για την αποκατάσταση του Χαμιδιέ Τζαμί, ενός μικρού συνοικιακού τεμένους στο κάστρο της Χίου, γνωστό και ως Μπαϊρακλί Τζαμί, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά μετά την αποκατάστασή του με αφορμή το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του πρώτου θεσμού σύγχρονης τέχνης στη Χίο με την ονομασία «ΔΗΩ» και τίτλο: «Το παρελθόν είναι μία ξένη χώρα».

Με ξεναγό την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου κ. Όλγα Βάσση, η κάμερα του «Π» κατέγραψε μία ενδιαφέρουσα ιδιωτική ξενάγηση μέσα από την οποία αποκαλύπτονται ενδιαφέρουσες πτυχές τόσο της ιστορίας του μικρού τεμένους όσο και λεπτομερειών της αποκατάστασής του.

Η ιστορία του Χαμιδιέ Τζαμί

Το συγκεκριμένο τζαμί χτίστηκε το 1892, 20 μόλις χρόνια πριν την απελευθέρωση της Χίου από τον Οθωμανικό ζυγό και θεωρείται αδελφό κτίσμα με το τζαμί του Φραγκομαχαλά (Οσμανιέ Τζαμί).

Το κτίσμα αρχικά και συγκεκριμένα το 1912, πέρασε στην κατοχή της Εθνικής Τράπεζας ως ανταλλάξιμο, στη συνέχεια στην Ιωνική Τράπεζα και μετέπειτα πέρασε στην Alpha Bank, η οποία εν τέλει το δώρισε στο ελληνικό δημόσιο και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Πολιτισμού, αφού το κτίσμα είχε χαρακτηριστεί ήδη ως μνημείο.

Το ενδιαφέρον με το Χαμιδιέ Τζαμί, πέρα από τη χρήση του ως λατρευτικός τόπος, είναι το γεγονός ότι, αποτέλεσε τόπο φιλοξενίας προσφύγων της Μικρασίας και συγκεκριμένα οικογένειας Αρμένιων (οικογένεια της Νουρίτσας Κιοσκεριάν), η οποία το χρησιμοποιούσε ως τόπο κατοικίας αλλά και παρασκευής παστουρμά, τον οποίο κρεμούσε στο προαύλιο του Τζαμιού.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι εξωτερικά το Χαμιδιέ Τζαμί δεν έχει μιναρέ αλλά εξώστη ενώ εσωτερικά η επιγραφή πάνω από την κόγχη αναφέρεται σε απόσπασμα του Κορανίου σχετικά με την Παναγία και τις επισκέψεις της από τον Αρχιερέα Ζαχαρία στον Ναό του Σολομώντα.

Η μελέτη της αποκατάστασης εκπονήθηκε από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Σταύρο Βασιλάκη και εντάχθηκε προς χρηματοδότηση με το ποσό των 400.000 ευρώ, στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Βορείου Αιγαίου 2017-2020.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ