18.10.2016 11:32

Τροφόβεργες έναντι ξόβεργων κατασκεύασαν τα παιδιά

3Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΥΛΙΩΝ ΧΙΟΥ

Με μεγάλη συμμετοχή παιδιών αλλά και ενηλίκων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στο περιαστικό δάσος της Κλειδούς η 3η ευρωπαϊκή γιορτή πουλιών στο νησί μας. Εβδομήντα παιδιά και εξήντα γονείς περιηγήθηκαν στο δασάκι, παρακολούθησαν φωτογραφίες από διάφορα είδη πουλιών και σχετική ταινία μικρού μήκους ενώ παράλληλα συμμετείχαν στο εργαστήρι κατασκευής τροφόβεργας. « Είναι πολύ αισιόδοξο ότι κάθε χρόνο η συμμετοχή του κόσμου είναι μεγάλη ενώ φέτος ήταν μεγάλος ο αριθμός των παρευρισκομένων που ήρθε στη γιορτή για πρώτη φορά», αναφέρει στον «π» η Σοφία Τάζογλου από το Εργαστήρι Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «βίωσε και επιβίωσε».

Στη φετινή φωτογραφική παρουσίαση πουλιών, μικροί και μεγάλοι απήλαυσαν φωτογραφίες από Κοτσύφια, Μαυροτσιροβάκοι, Φυλλοσκόποι, Σπιζαετοί, Γερακίνες, Τυτώ, Αμπελουργοί, Λευκοσουσουράδες, Σταχτοτσικνιάδες και Αργυροτσικνιάδες, Νεροκοτσέλες, Κορμοράνοι και Θαλασσοκόρακες ενώ ταυτόχρονα εντυπωσιάστηκαν από τις ιστορίες και τους μύθους που τα συνοδεύουν. Αμέσως μετά τη φωτογραφική παρουσίαση, διασκέδασαν με την Τυτώ, τον Γκιώνη και τον Μπούφο(ταινία μικρού μήκους) και πεζοπόρησαν στο δάσος ώστε να παρατηρήσουν τα πουλιά και τον βιότοπο της Κλειδούς.

Τέλος το ενδιαφέρον των περισσοτέρων στράφηκε στο εργαστήρι κατασκευής τροφόβεργας, μιας ιδέας που γεννήθηκε από τον Άγγελο(8 ετών) και τον Αστέρη(5 ετών) έναντι της ξόβεργας. Έτσι τα παιδιά προτείνουν αντί για στήσιμο ξόβεργων που αιχμαλωτίζει τα πουλιά, στήσιμο τροφόβεργας που ταΐζει τα πουλιά. Τα πουλιά τις δύσκολες ημέρες καταφεύγουν στην τροφόβεργα για να βρουν φαγητό. «Η τροφόβεργα είναι μια προσπάθεια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και πρέπει να  τοποθετείται με έλεγχο. Σκοπός δεν είναι το ίδιο το τάϊσμα των πουλιών, αλλά η προοπτική αλλαγής της παράδοσης και της νοοτροπίας της ξόβεργας. Δεν πρέπει να ανανεώνουμε την τροφή στην τροφόβεργα, για να μην δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα στα ταλαιπωρημένα από τους ανθρώπους πουλιά», σημειώνει η Σοφία Τάζογλου προσθέτοντας ότι για την πραγματοποίηση της Γιορτής είχαν εργάστηκαν οι Μαριάννα Καρίβαλη και Γιώργος Κυριαζής (εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και caretakers της IBA Χίου)» και οι εκπαιδευτικοί του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης Χίου.

Σημαντική ήτανε επίσης η συμμετοχή των μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου: Άννας Βλαχάκη, Τόλη Φλιούκα, Κώστα Μάγκου και Ορέστη Σταμπόλου καθώς παραχώρησαν φωτογραφίες πουλιών, για την παρουσίαση τους στους μικρούς αλλά και στους μεγάλους επισκέπτες της Γιορτής.

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ