26.6.2024 6:50

Μέχρι και 20.000 τουρκικές λίρες το ταξίδι στη Χίο για μία 4μελή οικογένεια Τούρκων

Ο Ερντογάν επιχειρεί να «τελειώσει» την τουριστική φυγή των Τούρκων πολιτών προς τα ελληνικά νησιά

Το νέο πακέτο φόρων που αναμένεται να έρθει στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας την επόμενη εβδομάδα περιλαμβάνει την πρόταση της Αρχής Εσόδων για την αύξηση του τέλους εξόδου στο εξωτερικό από 150 TL σε 3.000 TL, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας.

Ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις σχετικά με την πρόταση για αύξηση του τέλους εξόδου στο εξωτερικό στην Τουρκία, η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τον λιμενικό φόρο για τους ταξιδιώτες προς τα νησιά της, δημιουργώντας διπλό πλήγμα για τους Τούρκους τουρίστες. Αν οι αυξήσεις εφαρμοστούν και στις δύο πλευρές, το κόστος ταξιδιού στο εξωτερικό και στα ελληνικά νησιά θα καταστεί απαγορευτικό για τους Τούρκους τουρίστες.

Πάνω από 5.000 τουρκικές λίρες το κόστος του ταξιδιού για ένα άτομο

Οι ξενοδόχοι, εστιάτορες και καταστηματάρχες των ελληνικών νησιών όπως Χίος, Λέσβος, Σάμος, Καστελλόριζο, Σύμη, Θάσος, Λέρος και Κάλυμνος, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στους Τούρκους τουρίστες, ανησυχούν έντονα για την πρόταση αύξησης του τέλους εξόδου στο εξωτερικό στην Τουρκία.

Αν το τέλος αυξηθεί στις 3.000 TL, το κόστος του ταξιδιού μετ' επιστροφής για ένα άτομο από τη Çeşme στη Χίο θα αυξηθεί από τις 2.213 TL στις 5.213 TL, ενώ για μια τετραμελή οικογένεια θα ξεπεράσει τις 20.000 TL.

Οι τουριστικοί επαγγελματίες σε Χίο, Λέσβο και άλλα νησιά εκφράζουν ανησυχία ότι η αύξηση του τέλους εξόδου θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των Τούρκων τουριστών, επηρεάζοντας αρνητικά τον τουρισμό και την τοπική οικονομία. Η εφαρμογή αυτής της αύξησης θα πλήξει τους τομείς των μεταφορών, των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και των καταστημάτων.

Το τέλος εξόδου από την Τουρκία

Μέχρι το 2001, οι Τούρκοι πολίτες δεν πλήρωναν τέλος εξόδου για ταξίδια στο εξωτερικό. Το τέλος αυτό επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 2001 και έκτοτε αυξήθηκε αρκετές φορές. Η προτεινόμενη αύξηση στις 3.000 TL θα επηρεάσει αρνητικά όσους ταξιδεύουν για λόγους εργασίας, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητικών δραστηριοτήτων και οικογενειακών επισκέψεων, καθώς και τον τουριστικό τομέα.

Ανησυχία των πλοιοκτητών εάν το νομοσχέδιο γίνει νόμος

Η συγκεκριμένη εξέλιξη πάντως έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και στην Τουρκία. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Ισίκ Αγιάν, εκπροσώπου της SunRise Tours στην Τουρκία, στην τουρκική ιστοσελίδα son48saat.com, σε άρθρο που υπογράφει η Fulya Omac:

"Φέτος, είχαμε υψηλές προσδοκίες από τη σεζόν. Με την εφαρμογή της θεώρησης (βίζας) κατά την είσοδο, ο αριθμός των επισκεπτών μας διπλασιάστηκε. Ωστόσο, η συζήτηση για την αύξηση του τέλους εξόδου ανησύχησε τόσο τους επιβάτες όσο και τους πλοιοκτήτες μας που εκτελούν δρομολόγια μεταξύ των δύο ακτών. Αν το νομοσχέδιο γίνει νόμος, θα μας δυσκολέψει, ιδιαίτερα τις εταιρείες που εκτελούν δρομολόγια μέσω Τσεσμέ και Αϊβαλίκ, καθώς αυτά τα λιμάνια είναι κυρίως τουρκικά τουριστικά λιμάνια και θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο σε εμάς. Η τουρκική αγορά είχε ήδη συρρικνωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, της διαφοράς συναλλάγματος, του κόστους βίζας και των επιπλέον εξόδων. Με την έναρξη της θεώρησης (βίζας) κατά την είσοδο, η κίνηση είχε αυξηθεί, αλλά αν εγκριθεί η αύξηση του τέλους εξόδου, η τουρκική αγορά θα συρρικνωθεί και δεν θα δούμε ξανά την ίδια ζήτηση. Ελπίζω το νομοσχέδιο να μην περάσει και να έχουμε μια καλή σεζόν για όλους."

Με πληροφορίες από https://www.son48saat.com

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ