19.2.2025 16:15

Κατά της εξόρυξης αντιμονίου το Περιφερειακό Συμβούλιο – Διχασμός στην "Νέα Δυναμική"

Με ευρεία πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου αποφάσισε να εκφράσει την αντίθεσή του στην εξόρυξη αντιμονίου στη βόρεια Χίο, έπειτα από μια έντονη συνεδρίαση που έφθασε στο σημείο να αναδείξει τον εσωτερικό διχασμό στην παράταξη της «Νέας Δυναμικής».

Η τελική απόφαση διαμορφώθηκε μετά από συνεργασία των Περιφερειακών Συμβούλων της συμπολίτευσης «Άλμα Ανάπτυξης», καθώς και των παρατάξεων «Λαϊκή Συσπείρωση Βορείου Αιγαίου», με επικεφαλής την Αγλαϊα Κυρίτση, και «Αλλαγή Πορείας», υπό την ηγεσία της Βάσως Χοχλάκα. Οι τρεις αυτές παρατάξεις κατέθεσαν κοινή πρόταση, εκφράζοντας ξεκάθαρη άρνηση στην εξόρυξη αντιμονίου, βασιζόμενες στις πιθανές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος τόσο για την Αμανή όσο και για την υπόλοιπη Χίο..

Αξιοσημείωτη ήταν η στάση του Περιφερειακού Συμβούλου Χίου της παράταξης «Νέα Δυναμική», Παντελή Μπουγδάνου, ο οποίος επέλεξε να διαφοροποιηθεί από την παράταξή του και να στηρίξει την πρόταση των τριών συνδυασμών, δηλώνοντας ανοιχτά την αντίθεσή του στην εξόρυξη αντιμονίου. Με την κίνησή του αυτή, υπογράμμισε τη σαφή θέση του απέναντι σε ένα θέμα που προκαλεί ανησυχία σε μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025

Διχασμός στην «Νέα Δυναμική» – Χωρίς ξεκάθαρη στάση και χωρίς επικεφαλής

Η συνεδρίαση ανέδειξε τον εσωτερικό διχασμό της «Νέας Δυναμικής», μιας παράταξης που, μετά την αποχώρηση του πρώην επικεφαλής της, Αλκιβιάδη Στεφανή, λόγω ανάληψης καθηκόντων ως Διοικητής του Αγίου Όρους, παραμένει χωρίς ηγετική καθοδήγηση. Η παράταξη κατέθεσε τη δική της πρόταση, η οποία δεν έλαβε σαφή αρνητική θέση για την εξόρυξη, αλλά εστίαζε στη διαμόρφωση αυστηρών προϋποθέσεων στο πλαίσιο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), συντασσόμενη ουσιαστικά με τη θέση του Γιάννη Μαλαφή.

Τα επιχειρήματα και οι ανησυχίες πίσω από την απόφαση

Οι υποστηρικτές της πρότασης κατά της εξόρυξης αντιμονίου ανέδειξαν τον κίνδυνο σοβαρών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια δραστηριότητα θα μπορούσε να πλήξει το φυσικό περιβάλλον της βόρειας Χίου, μια περιοχή γνωστή για την ιδιαίτερη φυσική της ομορφιά. Παράλληλα, εκφράστηκαν ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της Χίου αλλά και στην τοπική οικονομία, ιδίως σε τομείς όπως ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή.

Από την άλλη πλευρά, η «Νέα Δυναμική», μέσω της δικής της πρότασης, προσπάθησε να υιοθετήσει μια πιο ισορροπημένη στάση, προτείνοντας να τεθούν αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι σε περίπτωση που προχωρήσει η εξόρυξη. Ωστόσο, η απουσία μιας ξεκάθαρης θέσης υπέρ ή κατά της εξόρυξης φάνηκε να εντείνει την εσωτερική διάσπαση της παράταξης.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ