16.10.2024 8:37

Το Βόρειο Αιγαίο ανάμεσα στις περιφέρειες της Ευρώπης με κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήττονται έντονα από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Δύο ελληνικές περιφέρειες, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα, κατατάσσονται στις περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με ποσοστά άνω του 35%.

Επιπλέον, πέντε ακόμη περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένου του Βορείου Αιγαίου, βρίσκονται σε μια δυσμενή θέση, με ποσοστά που κυμαίνονται από 25% έως 35%. Συγκεκριμένα, το Βόρειο Αιγαίο καταγράφει ποσοστό 30,4%, γεγονός που υπογραμμίζει την ένταση του προβλήματος στην περιοχή.

Συγκεκριμένα η Πελοπόννησος με 35,7% βρίσκεται στη 17η θέση όλης της ΕΕ και η Δυτική Ελλάδα με 35,2% συγκαταλέγονταν στην έκτη και χειρότερη κλίμακα της ΕΕ με τις περιφέρειες όπου οι πολίτες τους αντιμετωπίζουν τέτοιους κινδύνους σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο από το 35%.

Στην επόμενη κλίμακα, με ποσοστό πολιτών που είναι αντιμέτωποι με κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού να κυμαίνεται από 25% έως 35% συγκαταλέγονταν άλλες  πέντε ελληνικές περιφέρειες: Η Δυτιτική Μακεδονία με 32,7% , η Ανατ. Μακεδονία -Θράκης με 31,5%, το Βόρειο Αιγαίο με 30,4%, η Κεντρική Μακεδονία με 29,6% και τα Ιόνια Νησιά με 27,7%.

Αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη για άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως το Βόρειο Αιγαίο, που δείχνουν να πλήττονται δυσανάλογα. Η έλλειψη βασικών αγαθών και υπηρεσιών, η ανεργία, η περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση και η κοινωνική περιθωριοποίηση αποτελούν μερικές μόνο από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών.

Η αντιμετώπιση αυτής της πολυδιάστατης κρίσης απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, η οποία θα περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της απασχόλησης, τη βελτίωση της πρόσβασης στην εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη, καθώς και την παροχή κοινωνικής στήριξης στους πιο ευάλωτους. Η διαΝΕΟσις, με την «ακτινογραφία της φτώχειας στην Ελλάδα», παρέχει πολύτιμα δεδομένα για την κατανόηση του προβλήματος και την χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών.

Ο δείκτης σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης (SMSD) της Eurostat, που μετρά την αδυναμία κάλυψης βασικών αναγκών, αποτυπώνει με ακρίβεια την έκταση του προβλήματος. Η αδυναμία αντιμετώπισης απροσδόκητων εξόδων, η έλλειψη δυνατότητας για διακοπές, η δυσκολία πληρωμής λογαριασμών, η περιορισμένη πρόσβαση σε γεύματα με κρέας ή ψάρι, η ανεπαρκής θέρμανση, η έλλειψη αυτοκινήτου και η αδυναμία αντικατάστασης φθαρμένων επίπλων αποτελούν ενδεικτικά στοιχεία της δύσκολης καθημερινότητας που βιώνουν πολλοί πολίτες.

Επιπρόσθετα, η δυσκολία σύνδεσης στο διαδίκτυο, η αδυναμία αντικατάστασης ρούχων και παπουτσιών, η έλλειψη δυνατότητας για δραστηριότητες αναψυχής και η περιορισμένη κοινωνική ζωή επιβαρύνουν περαιτέρω την κατάσταση. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από την πολιτεία, τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών.

Η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στο Βόρειο Αιγαίο και σε όλη την Ελλάδα αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και της ευημερίας όλων των πολιτών.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ