13.2.2025 12:21

"8 στα 10 παιδιά με παιδικό καρκίνο καταφέρνουν να ιαθούν πλήρως"

Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, μια μέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για την ασθένεια που επηρεάζει χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο, καθώς και στην αναγνώριση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και οι οικογένειές τους. Στο πλαίσιο αυτής της ημέρας, πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου, με στόχο την ενίσχυση των αποθεμάτων αίματος, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου.

Στη σημαντική αυτή δράση, παρούσα ήταν η Ηλέκτρα Δημητρακοπούλου, Ιατρός Αιματολόγος του Νοσοκομείου Χίου, η οποία αναφέρθηκε στη σημασία της ενημέρωσης του κοινού για τον παιδικό καρκίνο, υπογραμμίζοντας ότι, αν και η συχνότητα εμφάνισης της νόσου στα παιδιά δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, παραμένει μια σοβαρή πρόκληση για την ιατρική κοινότητα.

"Είναι μια ημέρα αφιερωμένη σε όλα τα παιδιά που έχουν νοσήσει, σε εκείνα που νοσούν αλλά και σε εκείνα που δυστυχώς έχασαν τη μάχη με την ασθένεια. Αν μιλήσουμε με αριθμούς, τα περιστατικά παιδικού καρκίνου αντιστοιχούν περίπου στο 0,24% των παιδιών έως τα 15 έτη, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 0,35% μέχρι την ηλικία των 20 ετών. Συνολικά, σε παγκόσμιο επίπεδο, 250.000-300.000 παιδιά νοσούν ετησίως, ενώ στην Ελλάδα τα περιστατικά ανέρχονται περίπου στα 280-300 ετησίως", ανέφερε η κ. Δημητρακοπούλου.

Σύμφωνα με την ίδια, το αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό παιδιών που νοσούν από καρκίνο καταφέρνει να θεραπευτεί. "Περίπου 8 στα 10 παιδιά καταφέρνουν να ιαθούν, ποσοστό που φτάνει το 70-75%. Αυτό εξαρτάται βεβαίως από τη σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την έγκαιρη διάγνωση και, σε κάποιο βαθμό, την πρόληψη. Ωστόσο, τα αίτια των παιδικών καρκίνων δεν είναι πάντοτε σαφή, καθώς μόνο το 10% αυτών φαίνεται να συνδέεται με κάποια κληρονομική προδιάθεση".

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη για προσοχή στα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν κάποια μορφή κακοήθειας στα παιδιά. "Ένας πυρετός που επιμένει χωρίς προφανή αιτία, πονοκέφαλοι που δεν υποχωρούν, αλλαγές στην όραση, αστάθεια, ανεξήγητες μελανιές ή κοκκινίλες πρέπει να μας προβληματίσουν και να μας οδηγήσουν άμεσα σε ιατρική διερεύνηση", επεσήμανε η κ. Δημητρακοπούλου.

Η ίδια τόνισε τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς μυελού των οστών, καθώς η μεταμόσχευση αποτελεί σωτήριο μέσο θεραπείας για πολλές μορφές παιδικού καρκίνου, όπως οι λευχαιμίες και τα λεμφώματα. "Το να γίνουμε δότες μυελού των οστών είναι μια πράξη ζωής. Όσοι είναι από 18 έως 40 ετών και σε καλή κατάσταση υγείας μπορούν να γίνουν δότες. Είναι μια απλή διαδικασία, αλλά μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για ένα παιδί που δίνει μάχη για τη ζωή του".

Η δράση της αιμοδοσίας στη Χίο στέφθηκε με επιτυχία, καθώς η προσέλευση των εθελοντών ήταν συνεχής, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. "Ελπίζουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και στο μέλλον, καθώς το αίμα και ο μυελός των οστών είναι ανεκτίμητα δώρα που μπορούν να σώσουν ζωές", κατέληξε η Ιατρός Αιματολόγος.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ