Η αυτοσυμπόνια αποτελεί μία σχετικά νεοεισαχθείσα έννοια του κλάδου της Θετικής Ψυχολογίας και σύμφωνα με τον Neff (2003) αφορά σε μία στάση φροντίδας, ζεστασιάς και αποδοχής απέναντι στις πλευρές του εαυτού μας σε στιγμές πόνου ή αποτυχίας, κυρίως σε πλευρές που δεν είναι αρεστές.
Η έννοια της αυτοσυμπόνιας αποτελείται από τρία βασικά χαρακτηριστικά: την καλοσύνη απέναντι στον εαυτό, την ικανότητα του να αντιλαμβάνομαι την αποτυχία και τις δύσκολες εμπειρίες στη ζωή μου ως κάτι το αναπόφευκτο και ως εκ τούτου να είμαι ευγενικός με τον εαυτό μου κατά την αντιμετώπιση επώδυνων καταστάσεων, την ανθρωπιά, τη γνώση δηλαδή ότι η κατάσταση που βιώνει το άτομο, όσο επώδυνη και αν είναι ,παραμένει στοιχείο της κοινής ανθρώπινης φύσης και δεν πρέπει να το απομονώνει από το κοινωνικό σύνολο, και την ενσυνειδητότητα, την μη επικριτική, ανοιχτή κατάσταση του νου, στην οποία το άτομο παρατηρεί τα αρνητικά του συναισθήματα, έτσι όπως είναι, χωρίς να τα αρνείται ή να τα καταπιέζει.
Σύμφωνα με μελέτες, έχει διαπιστωθεί ότι η αυτοσυμπόνια σχετίζεται με με υψηλά επίπεδα ευημερίας, καλύτερη νοηματοδότηση των δύσκολων εμπειριών ζωής αύξηση της αισιοδοξίας και της αυτοαποτελεσματικότητας, καθώς και μείωση της έντονης κριτικής, της θλίψης και του άγχους.
Είναι μία δεξιότητα στην οποία μπορεί κανείς να εκπαιδευτεί και να εξασκηθεί, ώστε να στέκεται με συμπόνια απέναντι στον εαυτό του. Ωστόσο, είναι αδύνατον να είναι κανείς σταθερά συμπονετικός, να αποφεύγει τις συγκρίσεις και το αυτομαστίγωμα, όταν διαρκώς υπάρχουν περιβάλλοντα κρίσης, που δημιουργούν πόνο ή δυσφορία. Όμως, όσο μεγαλύτερη επίγνωση έχει, τόσο πιο εύκολα καταλαβαίνει την πανανθρώπινη διάσταση των προβλημάτων του και τόσο πιο εύκολα υιοθετεί μία περισσότερο ανθρώπινη και ευγενική στάση προς τον εαυτό του. Όταν κάποιος σταματήσει να αυτομαστιγώνεται, τότε μπορεί να υιοθετήσει μία ισορροπημένη στάση απέναντι στα προβλήματά του, θέτοντάς τα στην κατάλληλη προοπτική προκειμένου να τα αντιμετωπίσει.
Η αυτοσυμπόνια είναι ένα πολύτιμο εφόδιο για τις εύκολες και τις δύσκολες στιγμές της καθημερινότητας, βοηθώντας το άτομο να χτίσει μία ωραία σχέση με τον εαυτό του και τους άλλους και να υπάρχει με έναν πιο αυθεντικό τρόπο.
Πληροφορίες: Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, τηλ 2271020000 (εσωτ2)
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.