Σε γόρδιο δεσμό για τις 3 τελευταίες διοικήσεις του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου μετατρέπεται η επισκευή του κτιρίου της Παθολογικής Κλινικής που εκτός των άλλων κρύβει έντονο παρασκήνιο αλλά και κόντρες που μέχρι σήμερα παρέμεναν καλά κρυμμένες από τη δημοσιότητα.
Η πρόσφατη παρέμβαση του πρώην Διοικητή του Νοσοκομείου Γ. Επιτροπάκη με αφορμή την κατάρρευση τμήματος της ψευδοροφής της Παθολογικής Κλινικής προκάλεσε την αντίδραση της νέας διοίκησης του νοσηλευτικού ιδρύματος που έφερε στο φως, μέσα από συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε., όλο το παρασκήνιο από το 2010 μέχρι και σήμερα, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στον κ. Επιτροπάκη όσο και στον βουλευτή Χίου της Ν.Δ. για ανυπόστατες αναφορές στη Βουλή.
«Πήγε να πετάξει λεφτά σε έργα χωρίς μελέτες»
Αναφερόμενη στο ιστορικό της Παθολογικής Κλινικής του «Σκυλίτσειου» η νέα διοικητής Έλενα Κανταράκη, τόνισε ότι το πρόβλημα ξεκίνησε από το γεγονός ότι το 2012 έγινε διοικητική παραλαβή του έργου της νέα πτέρυγας που προέβλεπε την πλήρη ανακατασκευή της Παθολογικής Κλινικής η οποία όμως δεν έγινε ποτέ.
«Επί των ημερών της διοίκησης του Γ. Επιτροπάκη η διοίκηση ήρθε σε επικοινωνία με το ίδρυμα «Στ. Νιάρχος» για να επιχορηγήσει την ανακαίνιση της παλαιάς χειρουργικής κλινικής ώστε να μεταφερθεί στο χώρο αυτό η Παθολογική Κλινική. Όμως ο κ. Επιτροπάκης παρουσίασε στο Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος» αντί μελέτης ανακαίνισης απλές τεχνικές προσφορές που είχε συγκεντρώσει. Παράλληλα ξεκίνησε να κάνει εργασίες σε αυτό το χώρο χωρίς την απαιτούμενη άδεια ανακαίνισης και χωρίς στατική μελέτη. Έγιναν επεμβάσεις εκτός μελετών όπως η καθαίρεση φερόντων τοίχων, κατασκευή μπάνιων σε ανισοσταθμίες, στήριξη καναλιών κλιματισμού κτλ», ανέφερε η κα. Κανταράκη.
«Γι’ αυτό σταματήσαμε την πώληση του Οικοπέδου»
Συνεχίζοντας την αναφορά της η νέα διοικητής του Νοσοκομείου τόνισε ότι παρουσιάστηκε μία μελέτη του Γ.Ν. Χίου για να εκτελεστούν διάφορες εργασίες συντήρησης στο κτίριο της παλιάς χειρουργικής χωρίς να αναφέρεται η ημερομηνία εκπόνησής της καθώς και οι μελετητές. Προκειμένου να χρηματοδοτηθεί αυτό το έργο, κατά την Ε. Κανταράκη, αποφασίζεται η πώληση οικοπέδου του Νοσοκομείου στο Κοντάρι, διαδικασία όμως που δεν ολοκληρώθηκε αφού με την παράδοση της σκυτάλης της διοίκησης στην Ε. Βουτιέρου, έγινε αντιληπτό ότι τα χρήματα από την πώληση δεν θα είχαν κανένα αντίκρισμα αν εκτελούταν εκτεταμένες παρεμβάσεις χωρίς την κατάλληλη μελέτη.
Η δωρεάν των εφοπλιστών
Ερχόμενη στη σημερινή συγκυρία, μετά την κατάρρευση της ψευδοροφής η νέα Διοικητής τόνισε ότι εξασφαλίστηκε ολοκληρωμένη μελέτη για τα κτίρια Νο1 της παλιάς Παθολογικής και Νο4 της παλιάς Χειρουργικής με την πολύτιμη προσφορά των εφοπλιστών Λ. Κτιστάκη και Π. Τσάκου, προσθέτοντας ότι είναι ζήτημα χρόνου να ληφθεί από το Υπ. Υγείας η έγκριση σκοπιμότητας του έργου ώστε να ενταχθεί στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου. Ωστόσο, κατά την ίδια, κλιμάκιο του Υπουργείου θα μελετήσει το κτίριο της Παθολογικής ώστε να διαπιστώσει αν οι 13 ασθενείς της Κλινικής που διασκορπίστηκαν σε άλλες κλινικές μπορούν να επιστρέψουν πίσω στο κτίριο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ο σχεδιασμός, σύμφωνα με την Ελ. Βουτιέρου, προβλέπει την μεταφορά της Παθολογικής στην Παιδιατρική και τη μεταφορά της τελευταίας σε κενό χώρο της νέας πτέρυγας, μέχρι να επισκευαστούν πλήρως τα κτίρια Νο1 και Νο4.
«Στο κόκκινο το κτίριο»
Την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτίριο καθώς και τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε αυτό ανέλυσε από την πλευρά του ο Πολιτικός Μηχανικός Άγγελος Μελέκος.
«Η δική μου πρόταση στη Διοίκηση ήταν ότι δεν υπάρχει λόγος να ξοδεύεις χρήματα στην αλλαγή ενός κτιρίου χωρίς να ξέρεις αν αυτό το κτίριο μπορεί να αντέξει αυτές τις αλλαγές. Όταν ζήτησα κάποια μελέτη μου δόθηκε ένας προκαταρκτικός προϋπολογισμός χωρίς καν σχέδια. Σε ότι αφορά στο κτίριο είναι γεμάτο ρηγματώσεις και όλα τα μεταλλικά στοιχεία είναι οξειδωμένα κάτι που παρατηρείται και στα υποστυλώματα του ισογείου. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι σκυρόδεμα υπάρχει μόνο στις πλάκες. Αυτό το κτίριο δεν είναι όπως τα νεότερα κτίρια. Είναι όλο από πέτρα, κάτι που σημαίνει ότι όλος ο τοίχος σηκώνει φορτία. Όταν δηλαδή γίνει ένας σεισμός ή μία έντονη μετακίνηση θα κοπεί όλος ο τοίχος. Τέλος σε υπάρχουν διάφορες ρηγματώσεις εξαιτίας της καθίζησης του κτιρίου», κατέληξε ο κ. Μελέκος προσθέτοντας ότι με τις κατάλληλες παρεμβάσεις το κτίριο θα μπορεί να ανταποκριθεί για τα επόμενα 50 χρόνια.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.