18.10.2024 7:51

Διάλεξη για την αντιμετώπιση διαταραχών λόγου και ψυχολογίας στις νευρολογικές παθήσεις

 Για την αντιμετώπιση στις διαταραχές του λόγου και τις επιπτώσεις μετά από νευρολογικές παθήσεις, μίλησαν στις 6 το απόγευμα της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου 2024, δυο Εξειδικευμένες Επαγγελματίες στον τομέα της ψυχικής υγείας, σε μια ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποίησε το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, στο book cafe του Βιβλιοπωλείου Πυξίδα στην Απλωταριά, με κοινό που ανέπτυξε διάλογο με τις ομιλήτριες.

Η Ραφαέλα Ζαχαριά Ψυχολόγος, και η Σμαρώ Σκουλαρίδου Λογοθεραπεύτρια, μέσα από την ανάλυση των καταστάσεων που αντιμετωπίζονται στο λόγο και την ψυχολογία των παθόντων, ύστερα από εγκεφαλικά, πολλαπλή σκλήρυνση, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις (από ατυχήματα), νόσο του parkinson, του κινητικού νευρώνα, Αλτσχάιμερ, άνοια κλπ... έδωσαν πολλές χρήσιμες πληροφορίες στο κόσμο για τους οικείους τους, και απάντησαν σε πολλά κρίσιμα ερωτήματα του κοινού, δίνοντας ταυτόχρονα και το μήνυμα... πότε πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στους ειδικούς, όταν τα σημάδια αρχίζουν να φαίνονται στα πρώιμα στάδια!

Τόνισαν ότι, αν υπάρχει δυσκολία στην ομιλία, αλλοίωση στη φωνή, δυσκολία στην επικοινωνία, προβλήματα κατάποσης της στερεάς και υγρής τροφής κα... τότε, μιλάμε αργά και καθαρά με υπομονή, δίνουμε ενθάρρυνση στις προσπάθειες των ατόμων με δυσκολίες, χρησιμοποιούμε συνώνυμες λέξεις για συνεννόηση, δεν φωνάζουμε αλλά μιλάμε φυσιολογικά, εξασφαλίζουμε ήρεμο περιβάλλον χωρίς θορύβους όταν πρόκειται να μιλήσουμε με τους πάσχοντες, και δεν ανακατεύουμε πολλά θέματα και διαφορετικές έννοιες όλα μαζί. Επίσης όταν τους ταΐζουμε πρέπει να το κάνουμε με υπομονή και με το ρυθμό τους για να προλαβαίνουν να καταπίνουν. Σε ειδικές δύσκολες περιπτώσεις υπάρχουν συσκευές-σωλήνες κατάλληλοι για τη σίτιση.

Η Ραφαέλα Ζαχαριά και η Σμαρώ Σκουλαρίδου, τόνισαν επίσης, ΄πως όταν βλέπουμε σημάδια όπως, πόνο στην κατάποση, δυσκολία στη μάσηση , βράχνιασμα στη φωνή, απώλεια βάρους, εμετούς, αναρρόφηση,  ψυχολογικές  μεταπτώσεις, κουβέντες όπως «εγώ τελείωσα πια, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για μένα»... πρέπει να απευθυνόμαστε κατευθείαν στους ειδικούς ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, κλπ , και στις κατάλληλες εξειδικευμένες θεραπευτικές μονάδες.

Η σωστή ψυχολογική υποστήριξη των ατόμων αυτών, είναι το ήμισυ του παντός, για την διατήρησή τους στην καλύτερη δυνατή κατάσταση με την πάροδο του χρόνου.

Και θα πρέπει οι φροντιστές τους, να θυμούνται να φροντίζουν και τον εαυτό τους, ώστε να είναι σε καλή κατάσταση για να είναι αποδοτικοί στη φροντίδα των ασθενών, και ταυτόχρονα να μην παραμελούν τη δική τους ζωή και τους «πάρει από κάτω» η κατάσταση!

Η συζήτηση και ο διάλογος με το κοινό ήταν εποικοδομητικός με πολύ ενδιαφέρον, και τα θετικά μηνύματα που έπρεπε δόθηκαν.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ