O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία προκειμένου να συστήσει την τέταρτη δόση εμβολίου κατά της Covid στον γενικό πληθυσμό.
Ο Δρ Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου για την πορεία της πανδημίας, αναφέρθηκε σε στοιχεία από το Ισραήλ, τη μόνη χώρα στον κόσμο που έχει εγκρίνει τέταρτη δόση για πολίτες άνω των 60 ετών, εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.
Σύμφωνα με τα δεδομένα μελέτης του Ινστιτούτου Επιστημών Weizmann, όταν η τέταρτη δόση χορηγείται τουλάχιστον 4 μήνες μετά την προηγούμενη, είναι σε θέση να μειώσει πάνω από τέσσερις φορές τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας σε σύγκριση με τις τρεις δόσεις. Μια άλλη όμως προκαταρκτική έρευνα εργαζομένων στον τομέα της υγείας στο Ιατρικό Κέντρο Tel HaShomer’s Sheba έδειξε ότι η τέταρτη δόση ήταν λιγότερο αποτελεσματική έναντι της Όμικρον και δεν αποτρέπει τη μόλυνση. Αξίζει να σημειωθεί η στρατηγική των τεσσάρων δόσεων εφαρμόστηκε στο Ισραήλ με στόχο να αναχαιτιστεί η επέλαση της Όμικρον.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τονίστηκε ότι ο κίνδυνος, εφόσον τα εμβόλια δεν διανέμονται και δεν χορηγούνται ομοιόμορφα σε όλο τον κόσμο, θα είναι πάντα υπαρκτός.
Στην ενημέρωση Τύπου του Ιανουαρίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε υπογραμμίσει την ανάγκη «μακροπρόθεσμης στρατηγικής σχετικά με τους τύπους των εμβολίων που απαιτούνται για τη διαχείριση του κορωνοϊού». «Οι επαναλαμβανόμενες ενισχυτικές δόσεις σε πολύ μικρά διαστήματα μπορούν να μειώσουν το επίπεδο των αντισωμάτων που ενεργοποιούνται με τον εμβολιασμό», είχε τονίσει ο επικεφαλής γιατρός του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι.
Σημείωσε επίσης πως στο μέλλον, τα εμβόλια θα μπορούσαν να προσφερθούν στην αρχή του χειμώνα, όπως γίνεται για τη γρίπη, καθώς αυτό θα αύξανε την απόκριση των αντισωμάτων, όταν τα χρειαζόμαστε περισσότερο.
«Δεν έχουμε στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είναι αναγκαίος ένας τέταρτος εμβολιασμός για όλους», σημείωσε πριν από λίγες ημέρες η Αντρέα Άμμον, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Νόσων (ECDC), ενώ τόνισε πως «για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους, ένα δραστικό φάρμακο (αντιιικό χάπι) θα είναι μια καλή και αναγκαία εναλλακτική λύση».
Αναφερόμενη στην εξέλιξη της πανδημίας, η επικεφαλής του ECDC δήλωσε πως «ο κορωνοϊός με έχει εκπλήξει δυσάρεστα τόσο συχνά, ώστε να είμαι προσεκτική με τις προβλέψεις μου. Ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί να εξαντλήσουμε το ελληνικό αλφάβητο διότι μεταξύ Όμικρον και Ωμέγα υπάρχει μια απόσταση και ευελπιστώ ότι δεν θα χρειαστεί να τη διανύσουμε».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.