Την έντονη αντίδραση των εργαστηριακών ιατρών και σε τοπικό επίπεδο, βρέθηκαν οι δηλώσεις της Διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ Θεανώς Καρποδίνη, περί αχάριστων και ευνοημένων ιατρών.
Η πρώτη δυναμική αντίδραση, ήρθε σήμερα, αφού τη στιγμή που η κα. Καρποδίνη διοργάνωνε party στην Αθήνα για την επέτειο εορτασμού των 10 χρόνων λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, οι εργαστηριακοί ιατροί και στη Χίο, έκλειναν τα ιατρεία τους, διαμαρτυρόμενοι για τις παράλογες κρατήσεις μέσω του συστήματος «Clawback», δηλαδή μέσω της υποχρεωτικής επιστροφής χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ όταν υπάρξει υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης.
Αυτό όπως εξήγησαν έχει ως αποτέλεσμα οι εργαστηριακοί ιατροί να πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις των ασφαλισμένων ενώ έχει οδηγήσει σε λουκέτο εκατοντάδες ιατρεία πανελλαδικά.
Οι εργαστηριακοί γιατροί επεσήμαναν ότι, κάθε χρόνο το 1/3 των εισοδημάτων τους επιστρέφονται στον ΕΟΠΥΥ ενώ συνολικά έχουν κουρευτεί κοντά 2,2 δις ευρώ τα τελευταία 10 χρόνια.
«Τα τελευταία, τουλάχιστον, δέκα χρόνια οι εργαστηριακοί ιατροί και τα διαγνωστικά κέντρα είναι οι βασικοί πυλώνες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την οποία στήριξαν εν μέσω μνημονίων και πανδημικής κρίσης, παρά τα ληστρικά μέτρα του clawback και του rebate που τους επιβλήθηκαν. Ουσιαστικά, δέκα χρόνια τώρα, χρηματοδοτούν ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ τον ΕΟΠΥΥ, ώστε να προσφέρει τις υψηλότατου βαθμού υπηρεσίες υγείας, για τις οποίες καυχιέται», ανέφεραν οι εργαστηριακοί ιατροί της Χίου.
Με αμοιβές του…1991
Παράλληλα οι ιατροί επεσήμαναν ότι ενώ οι παροχές υγείας προς τους πολίτες γίνονται με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, οι αμοιβές τους από τον ΕΟΠΥΥ γίνονται βάσει μισθοδοσιών του… 1991!
«Ο ΕΟΠΥΥ διατηρεί υπέρ αυτού το μονομερές και αντισυνταγματικό δικαίωμα να μεταβάλει τις συμφωνηθείσες με τους εργαστηριακούς ιατρούς ήδη χαμηλότατες τιμές που είχαν θεσπιστεί το 1991 προς όφελός του, σε τελικό ποσό άγνωστο, και στην πραγματικότητα ανεπίδεκτο ελέγχου κατά παράβαση της ήδη μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των εργαστηριακών ιατρών υπαρχουσών συμβάσεων.
Το μέτρο του clawback που υποτίθεται ότι θεσπίστηκε κατ΄ εξαίρεση κατέληξε να είναι ένας μόνιμος αντισυνταγματικός εισπρακτικός μηχανισμός. Δεν υφίστανται πλέον σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος για την διατήρησή του.
Το μέτρο αυτό, με αυτά τα χαρακτηριστικά, εντάχθηκε πριν από 10 χρόνια στη γενικότερη προσπάθεια μείωσης του δημόσιου χρέους και εξόδου της εθνικής οικονομίας από την κρίση.
Πλέον, όμως, ο συνολικός χρόνος ισχύος του μέτρου, εκτεινόμενος σε δεκαετία από της εισαγωγής του, έχει καταστήσει το μέτρο οριστικό, αναιρώντας κάθε προσωρινότητα της ισχύος του», κατέληξαν.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.