8.1.2025 10:56

Γρίπη τύπου Α και Β

Γράφει η Παιδίατρος Καλυμνιού Μαριαλένα, MD, MSc

Τι είναι η γρίπη;

Η γρίπη είναι μια οξεία λοίμωξη της αναπνευστικής οδού (μύτη, λαιμός και πνεύμονες). Προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο, προκαλώντας από ήπια έως και βαριά νόσηση. Ειδικότερα τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, μπορούν να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές.

Δεν πρόκειται για νέο ιό, έχει όμως πολλά στελέχη και μεταλλάσσεται κάθε χρόνο, γι 'αυτό και απαιτείται επανάληψη του εμβολιασμού ετησίως (θυμηθείτε το στέλεχος H1N1).

Μεταδίδεται με σταγονίδια που έχουν μολυνθεί από τον ιό μέσω βήχα ή φτερνίσματος. Τα σταγονίδια μπορούν επίσης να προσγειωθούν σε πόμολα πόρτας ή επιφάνειες, μολύνοντας άτομα που τα αγγίζουν.

Για την Ελλάδα, η περίοδος γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο.

 

Ποια είναι συμπτώματα της γρίπης;

Οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον όρο γρίπη λανθασμένα, αναφερόμενοι σε κάθε ίωση που αφορά το αναπνευστικό. Η γρίπη όμως οφείλεται σε συγκεκριμένους ιούς, ταυτοποιείται εύκολα με rapid test και τα συμπτώματά της είναι πιο βαριά από ένα κοινό κρυολόγημα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 2 ημέρες μετά την επαφή με άτομο που έχει γρίπη με αιφνίδια έναρξη και διαρκούν 2-7 ημέρες:
 

  • πυρετός συνήθως υψηλός
  • ρίγη, μυϊκοί πόνοι
  • πονοκέφαλος
  • ζάλη
  • απώλεια της όρεξης
  • κόπωση, αδυναμία
  • βήχας
  • πονόλαιμος
  • καταρροή
  • ναυτία ή έμετος
  • πόνος στο αυτί
  • διάρροια

 

Πώς γίνεται η διάγνωση της γρίπης;

Πλέον η διάγνωση γίνεται πιο εύκολα με τα self test που βρίσκουμε στα φαρμακεία, συχνά όμως χρειάζεται επανάληψη του τεστ λόγω ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων. Κλινικά ο γιατρός σας θα υποψιαστεί την γρίπη λόγω των συμπτωμάτων που παραπέμπουν σε μια πιο βαριά ιογενή λοίμωξη.

 

Πώς αντιμετωπίζεται η γρίπη;

Τα περισσότερα παιδιά με γρίπη βελτιώνονται με πολλά υγρά και ξεκούραση στο σπίτι. Ανάλογα με τα συμπτώματα , μπορεί να δοθεί από τον γιατρό σας συμπτωματική θεραπεία με αποσυμφορητικά μύτης, αντιπυρετικά κλπ .

Για παιδιά και ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα, μπορεί να χορηγηθεί με ιατρική συνταγή οσελταμιβίρη. Το συγκεκριμένο αντιικό φάρμακο, λειτουργεί καλύτερα εάν τα παιδιά αρχίσουν να το παίρνουν εντός 48 ωρών από την έναρξη της γρίπης. Δεν συνταγογραφούμε αντιβιοτικά για τη γρίπη καθώς τα αντιβιοτικά δρουν μόνο ενάντια στα βακτήρια, όχι στους ιούς.

 

Επιπλοκές της γρίπης

Συχνά σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και σε μικρά παιδιά, μπορεί να παρατηρηθούν επιπλοκές όπως πνευμονία και άλλες βακτηριακές λοιμώξεις όπως οξεία μέση ωτίτιδα, ιγμορίτιδα, μυοσίτιδα, αφυδάτωση, κρίση άσθματος σε ασθματικά παιδιά, επιδείνωση διαβήτη. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται νοσηλεία στο νοσοκομείο.

 

Μπορεί να προληφθεί η γρίπη;

Το καλύτερο μέσο πρόληψης είναι ο εμβολιασμός κάθε χρόνο, από Οκτώβριο και μετά. Από το 2024 το αντιγριπικό εμβόλιο συστήνεται από το Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού Παίδων και εφήβων για τις ηλικίες από 6 μηνών έως 5 ετών για όλα τα υγιή βρέφη και παιδιά, ενώ γίνεται ετησίως και στις ομάδες κινδύνου.

Όπως και με κάθε άλλον ιό, συστήνεται τακτικό πλύσιμο των χεριών, αερισμός των κλειστών χώρων και χρήση μάσκας κατά περίπτωση.

 

Πότε επιστρέφει το παιδί στο σχολείο;

Εάν ένα παιδί νοσεί από γρίπη, μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο του 48 ώρες μετά το τέλος του πυρετού με την προϋπόθεση ότι δεν έχει άλλα έντονα συμπτώματα όπως βήχα, πάντα σε επικοινωνία με τον παιδίατρο.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ