Για τις ΡΜΠ
Οι ΡΜΠ κατατάσσονται σε φλεγμονώδεις και μη φλεγμονώδεις:
Αριθμοί
Αίτια, συμπτώματα, διάγνωση
Σε μερικές περιπτώσεις, οι ΡΜΠ μπορεί να είναι κληρονομικές ωστόσο ένα οικογενειακό ιστορικό ρευματικού νοσήματος δεν σημαίνει πως οι απόγονοι θα νοσήσουν υποχρεωτικά. Οι ΡΜΠ μπορεί να πυροδοτηθούν από συνήθειες της καθημερινότητας όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή, η χειρωνακτική εργασία αλλά και από την ίδια την αύξηση της ηλικίας. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις η αιτία των ρευματικών παθήσεων παραμένει άγνωστη. Κατανοώντας τα συμπτώματα και μιλώντας για αυτά στον ιατρό σας είναι το πρώτο βήμα για την διαχείριση της νόσου.
Οι ΡΜΠ σχετίζονται με πληθώρα συμπτωμάτων όπως:
Η εμφάνιση συμπτωμάτων ρευματικών και μυοσκελετικών παθήσεων απαιτεί γρήγορη δράση με έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση από ρευματολόγο προκειμένου να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία. Η πρώιμη ιατρική αντιμετώπιση των ΡΜΠ, ειδικά τις 12 πρώτες εβδομάδες (3 μήνες), μπορεί να αποτρέψει τη βλάβη τόσο των αρθρώσεων όσο και άλλων οργάνων, να βελτιώσει τη μακροχρόνια λειτουργία τους και να αυξήσει τις πιθανότητες για ύφεση της νόσου. Οι θεραπευτικές επιλογές θα πρέπει να γίνονται σε συνεργασία και συνεννόηση με τον ασθενή σύμφωνα με τις EULAR T2T (treat-to-target) οδηγίες και προσαρμοσμένες σύμφωνα με τις ανάγκες του καθενός.
Θεραπεία, διαχείριση ρευματικών μυοσκελετικών παθήσεων
Η θεραπεία των ΡΜΠ κυρίως επικεντρώνεται στη σφαιρική διαχείριση της νόσου ώστε να εξασφαλισθεί η καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής του ασθενούς. Δεν υπάρχει μόνο ένα φάρμακο ή μόνο μία θεραπεία που να ταιριάζει σε όλους. Βέβαια υπάρχουν θεραπείες και φάρμακα που βοηθούν στην αντιμετώπιση του πόνου και στον έλεγχο των συμπτωμάτων των ΡΜΠ ώστε η κλινική ύφεση όπου τα συμπτώματα υφίενται ή παύουν να υπάρχουν πλέον γίνεται ολοένα και πιο εφικτή ενώ συχνά προτείνεται η φυσιοθεραπεία προκειμένου να μειωθούν συγκεκριμένα συμπτώματα των ΡΜΠ.
Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως η επίπτωση της αγχώδους συνδρομής και της κατάθλιψης είναι διπλάσια στους ασθενείς με ΡΜΠ από ότι στο γενικό πληθυσμό-επομένως μπορεί να χρειαστεί και ψυχολογική υποστήριξη.
Κλειδί στην διαχείριση των ΡΜΠ αποτελεί και η αυτο-διαχείριση από τον ίδιο τον ασθενή, κάτι που μπορεί πραγματικά να αλλάξει τη ζωή του. Για τους ανθρώπους με ΡΜΠ η αυτο-διαχείριση σημαίνει να μαθαίνουν πώς να παίρνουν τον έλεγχο και πώς να ζουν με ρευματικό νόσημα. Έτσι υιοθετούν μια συμπεριφορά όπου αποδέχονται την κατάσταση χωρίς όμως να την αφήνουν να ελέγχει τη ζωή τους. Η ικανότητα αυτο-διαχείρισης είναι σημαντική για το ψυχολογικό και σωματικό ευ ζειν του ασθενούς. Η τεχνική αυτή σε συνδυασμό με την υποστήριξη από ομάδες ασθενών και οργανώσεων μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους ασθενείς με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις να διαχειριστούν το νόσημά τους.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.