30.10.2023 14:47

Η σημασία της θεραπευτικής σχέσης στην ψυχοθεραπεία

Γράφει η Ραφαέλα Ζαχαριά, Ψυχολόγος Εκπ.Γνωστική-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλικών του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που έχει καθιερωθεί στις 10/10.

Όταν λαμβάνουμε την απόφαση να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, συνήθως έχουμε στο μυαλό μας να διερευνήσουμε αρχικά, τις γνώσεις και την εμπειρία του θεραπευτή. Σίγουρα, η εκπαίδευση και η επαγγελματική κατάρτιση είναι σημαντικά στοιχεία, ωστόσο, πρωταρχικό ρόλο έχει η θεραπευτική σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στον θεραπευτή και στον θεραπευόμενο. «Η σχέση αυτή, είναι μοναδική και έχει ουσιώδη ρόλο στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία, καθώς είναι αυτή που συμβάλλει στην εξέλιξη της.». Προκειμένου να αναπτυχθεί λοιπόν, μια καλή θεραπευτική σχέση, χρειάζεται πρωτίστως να υπάρχει χημεία μεταξύ αυτών των δύο ανθρώπων και έπειτα ο θεραπευτής να διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά που θα αποβούν καθοριστικά για την δημιουργία αυτής.

Ο θεραπευτής είναι σημαντικό να διέπεται από:

•Γνησιότητα και αυθεντικότητα. Ειδικότερα, να είναι ο εαυτός του, να μην υιοθετεί κάποιο ρόλο, να είναι ειλικρινής και να έρχεται σε άμεση επαφή με τα συναισθήματα του.

• Άνευ όρων αποδοχή και ενεργητική ακρόαση. Να αποδέχεται τον θεραπευόμενο για αυτό που είναι, χωρίς να τον κρίνει. Να μπορεί να αναγνωρίζει την αξία της μοναδικότητας του κάθε ατόμου. Να τον ακούει προσεκτικά.

• Ενσυναίσθηση. Να βλέπει τα πράγματα από την σκοπιά του θεραπευόμενου, χωρίς όμως να ταυτίζεται μαζί του. Να μπορεί να εμπλέκεται συναισθηματικά στην εμπειρία του θεραπευόμενου, δίχως να χάνει την επαφή με τον εαυτό του.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι σημαντικά για τη διαμόρφωση της καλής θεραπευτικής σχέσης, πάνω στην οποία καλλιεργείται η ασφάλεια, η εμπιστοσύνη και η θέληση για αποκάλυψη του εαυτού. Όταν δεν υπάρχουν γερά θεμέλια στην σχέση αυτή, δυσχεραίνεται η θεραπευτική διαδικασία, καθώς ο θεραπευόμενος δεν νιώθει άνετα να εξωτερικεύσει σκέψεις, συναισθήματα και προβληματισμούς στον θεραπευτή, με αποτέλεσμα να μην εξελίσσεται η θεραπευτική διαδικασία.

Η δημιουργία, η ανάπτυξη και η διατήρηση μιας καλής και ισχυρής θεραπευτικής σχέσης, επιδρά μακροπρόθεσμα στο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως μπορεί να υπάρχουν πολλοί ειδικοί ψυχικής υγείας, ωστόσο δεν είναι πάντοτε εύκολο να βρούμε αυτόν που ταιριάζει σε εμάς. Προσπαθήστε να εμπιστεύεστε τα δικά σας συναισθήματα, πώς νιώθετε εσείς όταν βρίσκεστε με τον θεραπευτή σας, αν σας δημιουργεί αίσθημα εμπιστοσύνης και οικειότητας ώστε να μπορείτε να ανοιχτείτε για αυτά που σας απασχολούν, αν σας δίνει τον χώρο και τον χρόνο που χρειάζεστε κάθε φορά και αν νιώθετε πως πραγματικά ακούγεστε και γίνεστε αποδεκτοί.


Ραφαέλα Ζαχαριά,
Ψυχολόγος του Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου
Εκπαιδευόμενη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια

Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων
Κέντρο Παιδιού και Εφήβου
Εγκρεμού 30, Χίος
τηλ. 22710-20000 (εσωτ. γραμ. 3)
tpsye@kpechios.org, www.kpechios.org

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ