Το τελευταίο 6μηνο παρουσιάστηκαν μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των «αγροτικών» ιατρείων του νομού μας, προβλήματα που προκάλεσε η έλλειψη αγροτικών ιατρών στα περιφερειακά ιατρεία και ιδιαίτερα στη θερινή περίοδο που ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται. Βασική αιτία των ελλείψεων αυτών ήταν η μεγάλη καθυστέρηση στην προκήρυξη των αγροτικών ιατρείων από πλευράς του Υπουργείου. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα η πλειοψηφία των ιατρείων να παραμείνουν κενά, οι Αγροτικοί Ιατροί να μην επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες του συνόλου του πληθυσμού του νησιού και να μην μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς τα κέντρα εφημέρευσης στα Π.Π.Ι. (της Βολισσού και των Οινουσσών). Μάλιστα το Π.Π.Ι Οινουσσών παραμένει μέχρι και σήμερα κενό καθώς το Υπουργείο δεν προκήρυσσε την θέση του αγροτικού γιατρού από τον Ιανουάριο του 2021 (!), με συνέπεια για την καθημερινή του λειτουργία να απαιτούνται συνεχείς αποσπάσεις γιατρών από το νησί της Χίου, κατάσταση που δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα στην καθημερινότητα υγειονομικών και ασθενών.
Ο Ι.Σ. Χίου πριν από ένα μήνα περίπου απέστειλε έγγραφο στον Υπουργό Υγείας που κατέγραφε τα συγκεκριμένα προβλήματα και με το οποίο καλούσαμε τον υπουργό να τηρούνται οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος και να προκηρύσσονται τα αγροτικά ιατρεία μέσα στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, ώστε να μην παραμένουν κενά για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ιδιαίτερα σε άγονες και νησιωτικές περιοχές, όπως στη δική μας περίπτωση. Η ύπαρξη ακόμα και ενός ανειδίκευτου ιατρού σε μια απομακρυσμένη περιοχή ή σε ένα μικρό νησί, αποτελεί για τον πληθυσμό του τόπου αυτού μια ανάσα ζωής και τονώνει το αίσθημα της ασφάλειας μέσα σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Εδώ και αρκετά χρόνια, διαθέτουμε ως χώρα, ειδικευμένους ιατρούς για να καλύψουν το νευραλγικό τμήμα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, όπως γίνεται εδώ και δεκαετίες σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Για αυτό προτρέψαμε τον υπουργό να αναπτύξει την ΠΦΥ με ειδικευμένο προσωπικό, να ανατρέψει το κύμα φυγής (που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια) των υγειονομικών από τις υποστελεχωμένες δομές υγείας με θεσμοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων και να δώσει κίνητρα για την κάλυψη των θέσεων στις άγονες και ακριτικές περιοχές, προτάσεις που έχει καταθέσει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τον τελευταίο χρόνο.
Δυστυχώς η απάντηση του Υπουργείου για τα συγκεκριμένα θέματα, που διαφαίνεται από τις εξαγγελίες του των τελευταίων ημερών, για την αναμόρφωση της ΠΦΥ, όχι μόνο δε λύνει, αλλά επιδεινώνει τα υπάρχοντα προβλήματα. Το Υπουργείο μας λέει ότι θεωρεί αναχρονιστικό το θεσμό και για να λύσει το πρόβλημα αλλάζει το όνομα των Αγροτικών Ιατρών και τους μετονομάζει σε «Προσωπικούς Ιατρούς», λες και μπορεί με την αλλαγή ονόματος να μεταλαμπαδεύσει και τη γνώση του ειδικευμένου δια της επιφοιτήσεως!
Η χώρα μας προσπαθεί τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της, να οργανώσει την ΠΦΥ και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θεσμοθετεί τον «Προσωπικό Ιατρό» για τον πολίτη. Ο θεσμός αυτός, κομβικής σημασίας για το μοντέλο της ΠΦΥ, δυστυχώς χαρακτηρίζεται από αρκετές στρεβλώσεις στα πρώτα του βήματα στην ελληνική πραγματικότητα. Θεσμοθέτηση προβληματικών σχέσεων εργασίας και μισθών για τους υγειονομικούς με αποτέλεσμα να μην εκδηλώνουν ενδιαφέρον συμμετοχής στο σύστημα, μεγάλος αριθμός πολιτών ανά ιατρό (2000) που καθιστά αδύνατη την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών υγείας, έλλειψη στόχων, δομημένης φιλοσοφίας και αξιολόγησης των υπηρεσιών, είναι κάποιες από αυτές. Ένα εγχείρημα που καρκινοβατεί έχοντας καταφέρει να καλύψει μάλιστα στους τύπους και όχι στην ουσία, τον μισό πληθυσμό της χώρας με Προσωπικό Ιατρό.
Και τώρα έρχεται το Υπουργείο να καλύψει πλασματικά το έλλειμα των «Προσωπικών» Ιατρών. Γνωρίζει όμως πολύ καλά ότι Προσωπικός Ιατρός μπορεί να γίνει (όπως σε όλες τις χώρες του κόσμου) ειδικευμένος ιατρός, ότι η χώρα μας διαθέτει ένα μεγάλο δυναμικό ειδικευμένων ιατρών εκπαιδευμένων και ικανών να προσφέρουν στην ΠΦΥ. Όπως επίσης γνωρίζει ότι πληρώνοντας λίγο καλύτερα μόνο κάποιους νεοεισερχόμενους Ιατρούς, για μικρό χρονικό διάστημα (όπως λέει ότι σχεδιάζει) δεν μπορεί να αντιστρέψει το κύμα φυγής από το δημόσιο σύστημα και από τη χώρα, γιατί απλά στο εξωτερικό αμείβονται και καλύτερα και εργάζονται πολύ αξιοπρεπέστερα.
Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται το Υπουργείο είναι ότι με καινοφανείς σχεδιασμούς και πυροτεχνήματα δεν μπορεί να πείσει υγειονομικούς και πολίτες ότι θέλει την ενδυνάμωση του ΕΣΥ και την ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας υγείας.
Εμείς, ο Ιατρικός κόσμος της χώρας, έχουμε προτάσεις που τις έχουμε ήδη καταθέσει θεσμικά μέσω του ΠΙΣ για την ανάπτυξη της ΠΦΥ.
- ελεύθερη επιλογή από τον πολίτη του Προσωπικού του Ιατρού.
- καθολική κάλυψη των πολιτών από ειδικευμένους Ιατρούς που θα αμείβονται αξιοπρεπώς και θα παρέχουν συνολικές υπηρεσίες φροντίδας υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο σε λογικό αριθμό πολιτών και δεν θα είναι απλά συνταγογράφοι ή τροχονόμοι του συστήματος.
- σταθερές εργασιακές σχέσεις στους Προσωπικούς Ιατρούς γιατί χρειάζεται χρόνος για οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενούς.
- παροχή κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.
- συνολική αναμόρφωση του μισθολογίου στο ΕΣΥ για την αναστροφή του κύματος φυγής του ειδικευμένου μας προσωπικού είτε προς τον ιδιωτικό τομέα είτε των νέων γιατρών στο εξωτερικό.
- θεσμοθέτηση κανόνων στη διασύνδεση της ΠΦΥ με την δευτεροβάθμια και την αξιολόγηση των υπηρεσιών για την αποδοτικότερη λειτουργία της.
Οι γιατροί αγωνιούμε για να φτιαχτεί επιτέλους ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα που θα σέβεται τον πολίτη και τον λειτουργό της υγείας, θα είναι καθολικό, βιώσιμο, και θα προσφέρει υπηρεσίες ανάλογες με αυτές που έχουν οι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.