ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΓΡ. ΜΑΧΑΛΙΑ
Γιατρέ πόσο συχνός είναι ο καρκίνος του ενδομητρίου;
Φαίνεται να είναι η συχνότερη γυναικολογική κακοήθεια και 4η στις γυναίκες μετά το καρκίνο του μαστού, παχέος εντέρου και πνευμόνων. Κυρίως στις μετεμμηνοπαυσιακές, έχει μεγαλύτερη συχνότητα στη λευκή φυλή και στις ανεπτυγμένες χώρες με συχνότητα 12,9 ανά 100.000 γυναίκες. Το 53% των περιπτώσεων παρατηρείται στις πιο ανεπτυγμένες χώρες. Στην Ευρώπη, εμφανίζει αύξηση τα τελευταία χρόνια λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, της ευρείας χρήσης θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης και της αυξανόμενης επικράτησης της παχυσαρκίας. Η Ελλάδα σε ποσοστά συχνότητας και θνησιμότητας είναι στις τελευταίες θέσεις σε σχέση με τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη.
Υπάρχουν προ-διαθετικοί παράγοντες;
Η πραγματική αιτία που οδηγεί στην ανάπτυξη του καρκινώματος στο ενδομήτριο είναι άγνωστη ωστόσο αυξάνει όσο παρέρχεται η ηλικία. Βασικός παράγοντας που προδιαθέτει στην καρκινογένεση του ενδομητρίου είναι η αυξημένη και µονοµερή οιστρογονική επίδραση στο ενδομήτριο.
Κύριοι παράγοντες κινδύνου: Παχυσαρκία, Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS), Σακχαρώδης Διαβήτης, Αρτηριακή Υπέρταση, Ατοκία, Λήψη Ταμοξιφαίνης, Καθυστερημένη εμμηνόπαυση, Θεραπεία Ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ), σύνδρομο κληρονομικού μη πολυποδιασικού κολοορθικού καρκίνου (HNPCC).
Γενικότερα μπορεί να ταξινομηθούν σε Ενδογενείς και Εξωγενείς παράγοντες κινδύνου .
Ενδογενείς παράγοντες κινδύνου: παχυσαρκία, 2) πρώϊμη εμμηναρχή, 3) όψιμη εμμηνόπαυση, 4) ατοκία-υπογονιμότητα 5) σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, 6) σακχαρώδης διαβήτης, 7) οιστρογονοπαραγωγοί όγκοι
Εξωγενείς παράγοντες κινδύνου: μη κυκλική μονομερής θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με οιστρογόνα, 2) θεραπεία με ταμοξιφαίνη, 3) προηγηθείσα ακτινοθεραπεία για κακοήθεις νόσους της πυέλου
Υπάρχουν πολλοί τύποι ενδομητριακού καρκίνου και πια η διαφορά τους;
Η διαφορά είναι στην συχνότητα εμφάνισης κάποιου συγκεκριμένου ιστολογικού τύπου και φυσικά στην αντίστοιχη πρόγνωση. Γενικά μπορούμε να τους κατατάξουμε στους τύπου Iκαι τύπου II.
Παρακάτω περιγράφονται οι πιο συχνές μορφές κατά συχνότητα και πρόγνωση κάθε τύπου
ΙΣΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ | ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ | 5ετης ΕΠΙΒΙΩΣΗ |
Ενδομητριοειδές Αδενοκαρκίνωμα G1 G2 G3 | 80% | 60% 89% 85% 33% |
Ορώδες καρκίνωμα | 21% | 73% |
Αδενοπλακώδες καρκίνωμα | 7% | 50% |
Καρκίνωμα εκ διαυγών κυττάρων | 6% | 35% |
Θηλώδες καρκίνωμα | 4,5% | 50% |
Σπανιότατα μπορεί να εμφανιστεί και Στρωματικό Σάρκωμα Ενδομητρίου
Πια είναι τα συχνότερα συμπτώματα της νόσου;
Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν λεπτό, άσπρο ή καθαρό κολπικό έκκριμα σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η μήτρα μπορεί να μεγαλώσει γιατί ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί, προκαλώντας πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα. Επώδυνη σεξουαλική επαφή ή επώδυνη ή δύσκολη ούρηση είναι λιγότερο κοινά συμπτώματα. Η μήτρα μπορεί επίσης να γεμίσει με πύον. Γυναίκες με αυτά τα λιγότερο κοινά συμπτώματα όπως κολπικό έκκριμα, πυελικό πόνο, και πύον, 10-15% έχουν καρκίνο.
Πόσα στάδια της νόσου υπάρχουν και τι σημασία έχει για τον ασθενή κατά την διάγνωση;
Τα στάδια της νόσου είναι τέσσερα (IV).
Στάδιο I : O όγκος περιορίζεται στο σώμα της μήτρας
Στάδιο II : Επέκταση του όγκου στον τράχηλο
Στάδιο III : O όγκος έχει επεκταθεί πέρα από την μήτρα αλλά δεν εξέρχεται από την πύελο και δεν διηθεί γειτονικά όργανα όπως την ουροδόχο κύστη ή το έντερο.
Στάδιο IV : Διήθηση του όγκου στο ορθό, ή την ουροδόχο κύστη, ή επέκτασή του σε απομακρυσμένους ιστούς.
Όσο ποιο πρώιμο είναι το στάδιο της νόσου κατά την διάγνωση τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση και η συνολική επιβίωση του ασθενή.
Υπάρχει πρόληψη στον Καρκίνο του Ενδομητρίου και αν ναι πια είναι;
Η πρόληψη στην προκειμένη περίπτωση είναι η έγκαιρη διάγνωση, δηλαδή διάγνωση της νόσου στο πρώτο στάδιο, το οποίο και θεραπεύεται σχεδόν πλήρως σε ποσοστά επιβίωσης >90%.
Αξιολόγηση και όχι υποβάθμιση των συμπτωμάτων και κυρίως της αιμορραγίας, σε μετεμμηνοπαυσιακές και προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Επικέντρωση στους παράγοντες μείωσης του κινδύνου ανάπτυξης του καρκίνου, όπως:
Πως τίθεται η διάγνωση;
Υπάρχει άγνοια σχετικά με τον καρκίνο του Ενδομητρίου γιατί οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι το ετήσιο PapTest μπορεί να διαγνώσει την ασθένεια. Αυτό θα γίνει μόνο στα πολύ προχωρημένα στάδια της νόσου. Στόχος είναι η έγκαιρη διάγνωση, που θα εξασφαλίζει και υψηλά ποσοστά θεραπείας. Έτσι, λοιπόν κάθε γυναίκα που μετά τον 1ο-2ο χρόνο της εμμηνόπαυσης ξαναβλέπει αίμα, θα πρέπει άμεσα να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της. Βεβαίως και οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που παρουσιάζουν ανωμαλίες στην περίοδο όπως μεγάλη διάρκεια, αύξηση της ποσότητας του αίματος και συχνότερη εμφάνιση της περιόδου σε σχέση με πριν, πρέπει επίσης να επισκεφθούν τον Γυναικολόγο τους. Αν και οι ανωμαλίες αυτές συνήθως οφείλονται στην κλιμακτήριο, ή σε άλλες καλοήθεις παθήσεις θα πρέπει πάντα να ελέγχονται ώστε να αποκλεισθεί η πιθανότητα κακοήθειας.
Η διάγνωση τίθεται με:
Πια είναι η θεραπεία της νόσου;
Τι θα συμβουλεύατε τελικά γιατρέ τις γυναίκες όσο αναφορά τον καρκίνο της μήτρας;
Δεν πρέπει να υποβαθμίζουν τα συμπτώματα όπως κολπική αιμορραγία (μετεμμηνοπαυσιακές), διαταραχές της έμμηνου ρήσεως (προεμμηνοπαυσιακές), κολπικό έκκριμα, πυελικός πόνος, επώδυνη σεξουαλική επαφή ή επώδυνη ή δύσκολη ούρηση και να επισκεφτούν άμεσα τον γυναικολόγο τους.
Να υποβάλλονται σε τακτικούς προληπτικούς ελέγχους και να αξιολογηθεί το κληρονομικό τους ιστορικό από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
Να αγαπούν την ζωή και να μην φθείρουν τον εαυτό τους γιατί εάν είναι εκείνες καλά είναι και οι τριγύρω τους.
Ο Στυλιανός Γιασσάς είναι Δ/ντης Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο ΙΑΣΩ GENERAL
Τηλ.6977985600 και 6974442289
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.