"Μάθε για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, διώξε τα ταμπού!" και προχώρα στη ζωή.. ήταν το σαφές και ελπιδοφόρο μήνυμα της καθιερωμένης ετήσιας, 5ης κατά σειρά Ενημερωτικής Επιστημονικής Ημερίδας, που διοργάνωσε και πραγματοποίησε το Σωματείο Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Χίου, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023, στις 6μμ..
Η φετινή ημερίδα που είχε θέμα '' Επιστημονικές Παρεμβάσεις για την Αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης '', έδωσε πολλές χρήσιμες πληροφορίες στους ασθενείς και τους οικείους τους, αλλά και σε όλους μας και ήταν υπό την Αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Χίου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας με την Ευγενική Χορηγία της GENESIS PHARMA & ROCHE HELLAS.
Ομιλητές της ημερίδας, ήταν, ο Δρ. Ευστράτιος - Στυλιανός Πυργελής Νευρολόγος, Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα '' Πολλαπλή Σκλήρυνση - Μία Πολυπαραγοντική Νόσος '' που έδωσε πολλά στοιχεία για την κατανόηση της ασθένειας και την αντιμετώπισή της και έκανε φανερό ότι οι ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά πλάκας μπορούν να συνεχίσουν και την εργασία τους και τη ζωή τους και αυτό τους δίνει κι άλλη δύναμη και ζωή.
Αμέσως μετά ο Καθηγητής Νευρολογίας Α.Π.Θ. Γρηγοριάδης Νικόλαος Διευθυντής Β' Νευρολογικής Κλινικής Υπεύθυνος του Κέντρου Πολλαπλής Σκλήρυνσης, Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Πειραματικής Νευρολογίας και Νευροανοσολογίας, ανέπτυξε το θέμα "Εθνικό Δίκτυο για τη Διαχείριση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης στην Ελλάδα" και τόνισε πόσο σημαντική είναι η συλλογική συνεργασία και ενεργοποίηση Γιατρών πολλών ειδικοτήτων, Κρατικής Μέριμνας Κέντρων Υποστήριξης, Σχετικών Σωματείων των οικείων των ασθενών, αλλά και των ίδιων των πασχόντων από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, γιατί αυτή η ασθένεια "δεν θεραπεύεται παθητικά, δεν παίρνεις ένα χαπάκι και εντάξει, αλλά χρειάζεται και την ενεργή συμμετοχή και θέληση του ίδιου του πάσχοντος"
Τρίτη κατά σειρά ομιλήτρια και πολύ ενδιαφέρουσα, ήταν, η Δρ. Μόιρα Τζίτζικα, Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια, Κλινική Σεξολόγος, Ειδική Σύμβουλος ΑμεΑ, Πρόεδρος ΠΟΑμΣΚΠ, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, που μίλησε με θέμα "Σεξουαλικότητα και Πολλαπλή Σκλήρυνση '' απευθυνόμενη και στους Γιατρούς και στους πάσχοντες τόνισε ότι τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάζονται στη σεξουαλική ζωή των ασθενών και αντιμετωπίζονται και ξεπερνιούνται με επιτυχία όταν συζητιούνται με τους ειδικούς κι όταν ενεργοποιούμε την καλή διάθεση, την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ συντρόφων, το μυαλό και τη φαντασία μας, π.χ αν είμαστε κουρασμένοι στο τέλος της μέρας, ας προγραμματίσουμε τη σεξουαλική μας ζωή το πρωί.
Ακολούθησε η πολύ κατατοπιστική και χρήσιμη ομιλία της Ειρήνης Τσαλουχίδου, Κοινωνική Λειτουργός και Κοινωνική Λειτουργός ΕΣΑμεΑ, με θέμα "Παροχές ΑμεΑ - ΚΕΠΑ '', που ενημέρωσε με τον καλύτερο τρόπο, τους πάσχοντες και τους οικείους τους, για τα επιδόματα, τις παροχές και τους τρόπους υποστήριξης που δικαιούνται, αλλά και για τους τρόπους και τις διαδικασίες που μπορούν να τα ενεργοποιήσουν και να τα πάρουν.
Τέλος μίλησαν, με φιλική συμμετοχή στην ημερίδα, η Κέλλυ Λουφάκη, Παραολυμπιονίκης και ο Αγορής Γιώργος, Πανελληνιονίκης ΑμεΑ, που έδωσαν και το μήνυμα της παρούσας ημερίδας, κάτι που το δείχνει η όλη ζωή και δράση τους: "Μάθε για την πολλαπλή σκλήρυνση, διώξε τα ταμπού, ενεργοποιήσου με την ψυχή και το σώμα σου και μετουσίωσε το κάθε πρόβλημα και την κάθε δυσκολία σε εφαλτήριο για μια καλύτερη ζωή σε όλους τους τομείς!!!"
Στην ημερίδα παραβρέθηκε αρκετός κόσμος και ακολούθησε συζήτηση με ερωταπαντήσεις.
Την Επιστημονική Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα ''Επιστημονικές Παρεμβάσεις για την Αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης" παρακολούθησε και ο νέος Δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής που μόλις εκλέχτηκε και όπως είπε ο Πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας - Χίου, δεν έχει χάσει καμιά από τις πέντε σχετικές ημερίδες που προηγήθηκαν (αφού είναι και Γιατρός). Παραβρέθηκαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Νύκτας και ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου.
Αξίζει να κλείσουμε το παρόν κείμενο, με κάτι που είπε μεταξύ άλλων στην ημερίδα, ο Καθηγητής Νευρολογίας Γρηγοριάδης Νικόλαος, κάτι που είναι καλό να το ξαναθυμούνται πάντα και οι Γιατροί και οι οικείοι των ασθενών και οι ίδιοι οι ασθενείς οποιασδήποτε νόσου, αλλά και όλοι μας. Είπε ο κ. Γρηγοριάδης ότι ο Ιπποκράτης (πατέρας της Ιατρικής) έλεγε πως "ο ρόλος του Γιατρού είναι να προσφέρει ποιότητα ζωής στον ασθενή" και ακόμη πως "πιο πολύ μας ενδιαφέρει το άτομο που έχει την αρρώστια, παρά το τί αρρώστια έχει το άτομο".
Δημήτρης Ζαφείρης
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.