18.9.2024 9:48

Μαθησιακές Δυσκολίες και ιδιαιτερότητες: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Γράφει η Παιδίατρος Καλυμνιού Μαριαλένα, MD, MSc

Τα παιδιά μαθαίνουν πολλές δεξιότητες στη ζωή — πώς να επικοινωνούν ή πώς να διαβάζουν, να γράφουν και να κάνουν μαθηματικές πράξεις. Ορισμένες δεξιότητες μπορεί να είναι πιο δύσκολο να τις μάθεις από άλλες. Εάν το παιδί σας είχε σωστές μαθησιακές εμπειρίες και εκπαίδευση, αλλά δεν είναι σε θέση να συμβαδίσει με τους συνομηλίκους του, είναι σημαντικό να μάθετε γιατί και πώς να βοηθήσετε.

Το ότι ένα παιδί μαθαίνει και σκέφτεται διαφορετικά δε σημαίνει ότι δε μπορεί να είναι καλό στο σχολείο, μελλοντικά στην εργασία του και στις σχέσεις του, αρκεί να λάβει την κατάλληλη καθοδήγηση.

 

Τι είναι η μαθησιακή δυσκολία;

Η μαθησιακή δυσκολία είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια σειρά από διαφορές μάθησης και σκέψης. Αυτές οι διαφορές μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος προσλαμβάνει, χρησιμοποιεί, αποθηκεύει και στέλνει πληροφορίες.

Μερικά παιδιά έχουν συγκεκριμένες μαθησιακές δυσκολίες όπως στην ανάγνωση και στα μαθηματικά . Άλλα μπορεί να έχουν καταστάσεις που επηρεάζουν τη μάθηση, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/ υπερκινητικότητας (ADHD) ή απώλεια ακοής.

 

Τι προκαλεί μαθησιακές δυσκολίες;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να έχει δυσκολίες στη μάθηση. Τα αίτια δεν είναι πάντα γνωστά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά έχουν έναν γονέα ή συγγενή με τις ίδιες ή παρόμοιες μαθησιακές διαφορές και δυσκολίες. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το χαμηλό βάρος γέννησης και την προωρότητα ή έναν τραυματισμό ή ασθένεια κατά την παιδική ηλικία (για παράδειγμα, τραυματισμό στο κεφάλι, δηλητηρίαση από μόλυβδο ή μια παιδική ασθένεια όπως η μηνιγγίτιδα).

Ανεξάρτητα από την αιτία των μαθησιακών δυσκολιών, το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε ότι το παιδί σας δυσκολεύεται και να συζητήσετε τις ανησυχίες σας με τους δασκάλους και το γιατρό σας. Μαζί, μπορείτε να καταλάβετε τι το δυσκολεύει και να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας θα λάβει οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται.

 

Πώς μπορώ να ξέρω αν το παιδί μου έχει μαθησιακές διαφορές και δυσκολίες;

Οι διαφορές μάθησης και σκέψης δεν είναι πάντα προφανείς, αλλά υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορεί να σημαίνουν ότι το παιδί σας χρειάζεται βοήθεια. Λάβετε υπόψη ότι τα παιδιά αναπτύσσονται και μαθαίνουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Μιλήστε με τον δάσκαλο του παιδιού σας και ενημερώστε τον γιατρό σας εάν το παιδί εμφανίζει κάποιο από τα ακόλουθα σημάδια:

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να έχουν:

  • Καθυστερήσεις στη γλωσσική ανάπτυξη. Μέχρι την ηλικία των 2½ ετών, το παιδί θα πρέπει να μπορεί να μιλάει με φράσεις ή σύντομες προτάσεις.

  • Πρόβλημα με την ομιλία. Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, το παιδί θα πρέπει να μιλάει αρκετά καλά, ώστε οι ενήλικες να μπορούν να καταλαβαίνουν τα περισσότερα από αυτά που λέει.

  • Δυσκολία στην εκμάθηση χρωμάτων, σχημάτων, γραμμάτων και αριθμών.

  • Πρόβλημα με τον συντονισμό. Μέχρι την ηλικία των 5 ετών, το παιδί θα πρέπει να μπορεί να κουμπώνει ρούχα, να χρησιμοποιεί ψαλίδι και να πηδάει. Θα πρέπει να μπορεί να αντιγράψει έναν κύκλο, ένα τετράγωνο ή ένα τρίγωνο.

  • Μεταξύ 3 και 5 ετών, το παιδί σας θα πρέπει να μπορεί να κάθεται ακίνητο και να ακούει μια σύντομη ιστορία. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, θα πρέπει να μπορεί να προσέχει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

  • Απογοήτευση ή θυμό όταν προσπαθεί να μάθει.

 

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας και οι έφηβοι μπορεί να δυσκολεύονται να:

  • Ακολουθήσουν οδηγίες.

  • Οργανωθούν και να παραμείνουν οργανωμένοι στο σπίτι και στο σχολείο.

  • Κατανοήσουν λεκτικές οδηγίες.

  • Μάθουν γεγονότα και να θυμηθούν πληροφορίες.

  • Διαβάσουν, συλλαβίσουν ή να ηχήσουν λέξεις.

  • Γράψουν καθαρά.

  • Κάνουν μαθηματικούς υπολογισμούς.

  • Επικεντρωθούν και να ολοκληρώσουν τις σχολικές εργασίες.

 

Υπάρχει θεραπεία για τις μαθησιακές δυσκολίες;

Δεν υπάρχει «θεραπεία» για τις μαθησιακές δυσκολίες με την έννοια της φαρμακευτικής αγωγής. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βοηθήσετε τα παιδιά και τις οικογένειες να τις διαχειριστούν με τρόπο που βοηθά τα παιδιά να μάθουν και να ευδοκιμήσουν στη ζωή.

Μιλήστε με τον γιατρό και τους δασκάλους του παιδιού σας για τυχόν μαθησιακές δυσκολίες που παρατηρείτε. Οι παιδίατροι μπορούν να αξιολογήσουν τις αναπτυξιακές καθυστερήσεις και άλλες καταστάσεις που μπορεί να συμβάλλουν σε μαθησιακές δυσκολίες. Μπορούν επίσης να σας παραπέμψουν σε ειδικούς σε νευροαναπτυξιακές αναπηρίες, αναπτυξιακή και συμπεριφορική παιδιατρική, παιδονευρολογία ή παιδοψυχολογία, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές.

Οι δάσκαλοι μπορούν να εντοπίσουν και να αξιολογήσουν μαθησιακές δυσκολίες ώστε να γίνει πρώιμη παρέμβαση.

 

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς ως γονείς;

Εκτός από τη συνεργασία με τους δασκάλους και τους ειδικούς, μπορείτε να υποστηρίξετε το παιδί σας με μαθησιακές δυσκολίες και δυσκολίες. Για παράδειγμα:

  • Εστιάστε στα δυνατά σημεία. Όλα τα παιδιά έχουν πράγματα που κάνουν καλά και πράγματα που τους είναι δύσκολα. Βρείτε τα δυνατά σημεία του παιδιού σας και βοηθήστε το να μάθει να τα χρησιμοποιεί. Το παιδί σας μπορεί να είναι καλό στα μαθηματικά, τη μουσική ή τον αθλητισμό, την τέχνη, τα εργαλεία ή με τα ζώα. Φροντίστε να επαινείτε συχνά το παιδί σας όταν τα καταφέρνει καλά ή τα καταφέρνει σε μια εργασία.

  • Βοηθήστε το παιδί σας παρέχοντας αγάπη και υποστήριξη ενώ αναγνωρίζετε ότι η μάθηση είναι δύσκολη επειδή ο εγκέφαλός του μαθαίνει με διαφορετικό τρόπο.

  • Βοηθήστε το παιδί σας να σχεδιάσει το μέλλον, ενθαρρύνοντας το να λάβει υπόψη του τα δυνατά σημεία και τα ενδιαφέροντά του στις επιλογές εκπαίδευσης και σταδιοδρομίας. Υπενθυμίστε τους ότι η μάθηση με διαφορετικό τρόπο δεν συνδέεται με το πόσο έξυπνοι είναι. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι με μαθησιακές δυσκολίες είναι πολύ ευφυείς και μεγαλώνουν με μεγάλη επιτυχία σε αυτό που κάνουν.

  • Μη θυμώνετε όταν ο γιατρός ή οι δάσκαλοι σας επισημαίνουν μια δυσκολία του παιδιού, δεν κατηγορεί κανείς το παιδί ούτε εσάς ως γονείς. Να θυμάστε ότι κύριο μέλημα όλων είναι τα παιδιά να είναι χαρούμενα!

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ