Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που μας έφερε η πανδημία έχουν οδηγήσει σε έξαρση των ψυχικών προβλημάτων. Οι ψυχικές δυσκολίες δεν είναι σπάνιες, δεν είναι ανίατες, δεν είναι κολλητικές και οι άνθρωποι που νοσούν από αυτές δεν είναι επικίνδυνοι.
Σύγχρονες και επίσημες έρευνες σπάνε το μύθο αυτόν που χρόνια βαραίνει την ψυχική νόσο και τη στιγματίζει ανεπανόρθωτα, φανερώνοντας ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούνται ψυχιατρικά δεν είναι περισσότερο επικίνδυνοι από τους υγιείς. Χρειάζονται αποδοχή από το περιβάλλον και την πολύτιμη βοήθεια του ειδικού για την άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων, έτσι ώστε να αποτελούν ξανά ζωντανό κομμάτι της κοινωνίας μας με ίσες ευκαιρίες που ο καθένας μας δικαιούται!
Η ψυχική ασθένεια κάνει τους ανθρώπους που νοσούν να φοβούνται, να μην βγαίνουν, να ντρέπονται, κλεισμένοι στον εαυτό τους, πολλές φορές θλιμμένοι με μεγάλη δυσκολία στη φροντίδα ατομικής υγιεινής, ο χώρος στον όποιο ζουν ακατάστατος και βρώμικος και με μεγάλη δυσκολία στην τήρηση καθημερινών υποχρεώσεων με αρνητικές συνέπειες π.χ. διακοπή ηλεκτροδότησης /υδροδότησης, μη λαμβάνοντας κάποιο επίδομα και πολλά άλλα. Πολλές φορές ίσως να είναι η ζωή τους σε κίνδυνο, λόγω των ψυχικών δυσκολιών να μην σιτίζονται επαρκώς, λιγότερο ή περισσότερο ύπνο, μεγάλη δυσκολία στην αναγνώριση σωματικών προβλημάτων ακόμα και να σκέφτονται να κάνουν κακό στον εαυτό τους.
Αυτοί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από κατανόηση και υποστήριξη. Έχουν ανάγκη την αποδοχή και τη βοήθεια μας. Το «αγκάλιασμα» από την κοινότητα που διαμένουν τόσο στην κρίση όσο και για τη συνέχεια. Έτσι ενισχύεται η αυτοεκτίμηση και η κοινωνικοποίηση τους.
Όταν λοιπόν έχουμε στο χώρο μας είτε στη γειτονιά μας ανθρώπους με τέτοιες συμπεριφορές δεν τους φοβόμαστε! Tους μιλάμε ειλικρινά για την ανησυχία μας για την υγεία τους, τους λέμε ότι θέλουμε και πρέπει να τους βοηθήσουμε και έτσι εμπιστεύονται και αποδέχονται ευκολότερα τη βοήθεια από επαγγελματίες υγείας, πολύ μεγάλης σημασίας τόσο για την βελτίωση της ποιότητας ζωής όσο και για την αποφυγή τυχόν νοσηλειών σε ψυχιατρική κλινική.
Η σχέση με την κοινότητα και τον ψυχικά ασθενή μπορεί να μην αλλάζει τη διάγνωση αλλά αλλάζει την ποιότητα ζωής του.
Μιλάμε σε ειδικούς, όπως η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου, όπου σε συνεργασία πάντα άλλα και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τηρώντας το ιατρικό απόρρητο αναλαμβάνει να βελτιώσει τη ζωή του ασθενή, του περιβάλλοντος του αλλά και της κοινότητας που διαμένει .
Τα προβλήματα ψυχικής υγείας, δεν είναι σπάνια, δεν είναι μόνο κληρονομικά ούτε έχουν ηλικιακά όρια . Μας αφορούν όλους!
Πληροφορίες: Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Χίου, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, Χίος, τηλ 2271020000(εσωτ.2).
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.