10.2.2023 17:51

Όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για τον βελονισμό

Γράφει ο Βασίλειος Α. Κυριακίδης MD, Msc

Τι είναι ο βελονισμός;

Ο βελονισμός αποτελεί μία θεραπευτική μέθοδο βασισμένη στην Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική, που χρησιμοποιείται για περισσότερα από 2000 χρόνια, έχοντας όμως ρίζες ήδη από τις προϊστορικές περιόδους. Περιλαμβάνει την εισδοχή και παραμονή για 30 περίπου λεπτά, πολύ μικρών αποστειρωμένων βελονών σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, και, συχνά, το χειρισμό τους ή την εφαρμογή ρεύματος (ηλεκτροβελονισμός). Η φιλοσοφία του παραδοσιακού βελονισμού στηρίζεται στην παραδοχή ότι η υγεία απαιτεί την απρόσκοπτη ροή της “ζωτικής ενέργειας” (Qi) εντός του σώματος. Σε περίπτωση που η ροή αυτής της ενέργειας εμποδίζεται, τότε προκαλούνται οι διάφορες ασθένειες. Η ζωτική ενέργεια ρέει μέσω αγωγών που ονομάζονται μεσημβρινοί, και τα σημεία βελονισμού αποτελούν εκείνα ακριβώς τα σημεία στα οποία οι μεσημβρινοί έρχονται κοντά στην επιφάνεια του σώματος.

Η δυτική ιατρική έχει υιοθετήσει την πρακτική εφαρμογή του βελονισμού ως θεραπευτικό μέσο διαφόρων παθήσεων κυρίως μετά τη δεκαετία του ‘70. Προηγείται πάντα ιατρική διαγνωστική προσέγγιση από το θεράποντα ιατρό και ο βελονισμός εντάσσεται στη Συμπληρωματική Ιατρική. Επομένως, αποτελεί αναμφισβήτητα ιατρική πράξη και η εφαρμογή του επιτρέπεται επιστημονικά και νομικά μόνο από ιατρούς.
 

Πώς λειτουργεί ο βελονισμός;

Ο βελονισμός φαίνεται να δρα μέσω διαφορετικών μηχανισμών, κάποιοι από τους οποίους περιλαμβάνουν την άμεση δράση του στο συνδετικό και μυϊκό ιστό, την επίδρασή του στο νευρικό σύστημα και τη ρύθμιση είτε γονιδιακής έκφρασης γονιδίων σχετιζόμενων με τον πόνο, είτε της έκλυσης μεσολαβητών όπως οι ενδορφίνες (ενδογενή οπιοειδή του οργανισμού), η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη.

Μπορεί να εφαρμοστεί είτε ως μονοθεραπεία, είτε συνδυαστικά με άλλες θεραπείες, κλασικής ή μη ιατρικής, ενώ τα εξατομικευμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα βελονισμού βασίζονται στις συνυπάρχουσες παθήσεις και την αγωγή του ασθενή. Το όφελος επέρχεται μετά από έναν αριθμό συνεδριών, που κυμαίνεται ανάλογα με την πάθηση και την ιδιοσυγκρασία του ασθενή. Κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν βελτίωση από την πρώτη κιόλας συνεδρία, ενώ συνήθως τα αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά μέχρι την έκτη συνεδρία. Σε δυσίατες καταστάσεις μπορεί να χρειαστούν περισσότερες, και, σπάνια, ο βελονισμός αποβαίνει αναποτελεσματικός σε κάποιους ασθενείς.

Ποιες είναι οι ενδείξεις του βελονισμού;

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση διαφόρων επώδυνων καταστάσεων, όπως η οσφυαλγία, η ραχιαλγία και η αυχεναλγία, ο πόνος στο γόνατο που σχετίζεται με οστεοαρθρίτιδα, η ισχιαλγία, το μυοπεριτοναϊκό σύνδρομο πόνου, η οστεοαρθρίτιδα περιφερικών αρθρώσεων, η κεφαλαλγία και η ημικρανία, ο μετεγχειρητικός πόνος, ο πόνος της ινομυαλγίας, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το χρόνιο επώδυνο σύνδρομο πυέλου/χρόνια προστατίτιδα και κάποιες περιπτώσεις πόνου σχετιζόμενου με κακοήθεια. Ακόμη, για πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, τα ευεργετικά αποτελέσματα του βελονισμού παρέμειναν για διάστημα έως και ενός έτους μετά το πέρας της θεραπείας.

Επίσης, η θεραπευτική αποτελεσματικότητα του βελονισμού έχει μελετηθεί για τουλάχιστον άλλες 50 παθήσεις. Υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε συμπτώματα εποχικών αλλεργιών, σε ακράτεια ούρων προσπαθείας, σε ναυτία και εμετό σε καρκινοπαθείς, σε συμπτώματα βρογχικού άσθματος, σε καταθλιπτικές εκδηλώσεις, σε περιπτώσεις υπογονιμότητας, στο σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και στη διακοπή καπνίσματος.

Tέλος, ο βελονισμός έχει και αισθητικές εφαρμογές, τόσο σε περιοχές του προσώπου όσο και του σώματος. Σε σπάνιες περιπτώσεις υπάρχουν αντενδείξεις στην εφαρμογή του βελονισμού ή συγκεκριμένων τεχνικών, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή ηλεκτροβελονισμού σε ασθενείς με βηματοδότη/απινιδωτή.

 

Έχει επιπλοκές ο Βελονισμός;

Σπάνια περιγράφονται στη βιβλιογραφία επιπλοκές του βελονισμού, όπως η ερυθρότητα στο δέρμα και άλλες. Ωστόσο, για να είναι ο βελονισμός ασφαλής πρέπει να εφαρμόζεται από εξειδικευμένο γιατρό, ο οποίος να γνωρίζει τις πιθανές επιπλοκές, για την αποφυγή αλλά και την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή τους. Παράλληλα, η άσκηση του βελονισμού από πιστοποιημένο ιατρό τον καθιστά μία σχεδόν ανώδυνη τεχνική. Επίσης, είναι αναγκαία η εκπαίδευση του γιατρού σε ασφαλείς τεχνικές βελονισμού αλλά και χρήσης των συσκευών-εργαλείων βελονισμού.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τους συνδέσμους:

www.anesthesiologist.gr

https://icmart.org/


Πηγές:

  • National Health Institute 2022, Acupuncture, accessed 8 Feb 2023, https://www.nhs.uk/conditions/acupuncture

  • Hsu, E., Wu, I., & Lai, B. (2018). “Acupuncture” In Essentials of pain medicine (4th ed.). Philadelphia: Elsevier

  • National Center for Complementary and Integrative Health 2022, Acupuncture: What you need to know, accessed 8 February 2023, https://www.nccih.nih.gov/health/acupuncture-what-you-need-to-know

  • Acupuncture. NIH Consensus Statement Online 1997 Nov 3-5; 15(5):1-34.


 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ