Τα παιδιά και οι έφηβοι περνούν πολύ χρόνο παρακολουθώντας οθόνες, όπως smartphone, tablet, κονσόλες παιχνιδιών, τηλεοράσεις και υπολογιστές. Κατά μέσο όρο, τα παιδιά ηλικίας 8-12 ετών περνούν 4-6 ώρες την ημέρα παρακολουθώντας ή χρησιμοποιώντας οθόνες και οι έφηβοι περνούν έως και 9 ώρες. Ενώ οι οθόνες μπορούν να ψυχαγωγήσουν, να διδάξουν και να απασχολήσουν τα παιδιά, η υπερβολική χρήση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα.
Γράφει η Παιδίατρος Καλυμνιού Μαριαλένα, MD, MSc
Οι γονείς μπορεί να μην γνωρίζουν πάντα τι βλέπουν τα παιδιά τους ή πόσο χρόνο περνούν με τις οθόνες. Τα παιδιά μπορεί να εκτεθούν σε συμπεριφορές βίας, βίντεο με ακροβατικά ή προκλήσεις που μπορεί να εμπνεύσουν μη ασφαλή συμπεριφορά, σεξουαλικό περιεχόμενο, αρνητικά στερεότυπα, χρήση ουσιών, κυβερνοεκφοβιστές, διαφήμιση που απευθύνεται στο παιδί, παραπλανητικές ή ανακριβείς πληροφορίες.
Ο υπερβολικός χρόνος οθόνης μπορεί να οδηγήσει σε:
Προβλήματα ύπνου
Μειωμένη απόδοση στο σχολείο, λιγότερο χρόνο με βιβλία
Λιγότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους
Ανεπαρκή υπαίθρια ή σωματική δραστηριότητα, παχυσαρκία
Προβλήματα διάθεσης
Κακή εικόνα του εαυτού και προβλήματα εικόνας σώματος
Η διαχείριση του χρόνου οθόνης ενός παιδιού είναι πρόκληση για τις οικογένειες. Το παιδί σας δεν είναι ποτέ πολύ μικρό για να θέσετε ένα χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Αμερικανικής Εταιρίας Παιδιατρικής:
Έως 18 μηνών: χρησιμοποιήστε την οθόνη για συνομιλία μέσω βίντεο μαζί με έναν ενήλικα (για παράδειγμα, με έναν γονέα ή παππού που βρίσκεται μακριά).
18 και 24 μηνών: ο χρόνος θα πρέπει να περιορίζεται στην παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος με έναν φροντιστή.
2-5 ετών: περιορίστε τον μη εκπαιδευτικό χρόνο οθόνης σε περίπου 1 ώρα τις καθημερινές και 3 ώρες τις ημέρες του Σαββατοκύριακου.
6 ετών και άνω: ενθαρρύνετε υγιεινές συνήθειες και περιορίστε τις δραστηριότητες που περιλαμβάνουν οθόνες.
Απενεργοποιήστε όλες τις οθόνες κατά τη διάρκεια των οικογενειακών γευμάτων και εξόδων.
Μάθετε και χρησιμοποιήστε τους γονικούς ελέγχους.
Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε οθόνες για να παραμείνει το παιδί ήρεμο ή για να σταματήσετε τις εκρήξεις.
Κλείστε τις οθόνες και αφαιρέστε τις από τα υπνοδωμάτια 30-60 λεπτά πριν τον ύπνο.
Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μάθει άλλες δραστηριότητες όπως αθλήματα, μουσική, τέχνη και χόμπι που δεν περιλαμβάνουν οθόνες.
Δώστε το καλό παράδειγμα.
Αποφασίστε ποια προγράμματα θα παρακολουθήσετε εκ των προτέρων. Κλείστε την τηλεόραση όταν τελειώσουν αυτά τα προγράμματα.
Διδάξτε στα παιδιά το απόρρητο και την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Αποφασίστε πότε το παιδί σας είναι έτοιμο για μια προσωπική συσκευή.
Ενθαρρύνετε τη χρήση οθονών με τρόπους που ενισχύουν τη δημιουργικότητα και τη σύνδεση με την οικογένεια και τους φίλους.
Εάν ανησυχείτε για τον χρόνο που περνά το παιδί σας μπροστά σε οθόνη, μιλήστε με τον παιδίατρό σας. Εάν τα προβλήματα επιμένουν, ζητήστε παραπομπή σε ειδικευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας. Μην ξεχνάτε πως η θετική και υγιής χρήση της οθόνης είναι δυνατή με την κατάλληλη καθοδήγηση και συνέπεια.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.