6.12.2024 13:15

Παιγνιοθεραπέια: Παιδί – παι(χνί)δι -> ζωή

Γράφει η Έλλη Ρήγα, Ψυχολόγος του Τμήματος Παιδιών και Εφήβων του Κέντρου Παιδιού & Εφήβου

Το παιχνίδι θεωρείται από πολλούς ένας τρόπος χαλάρωσης, διασκέδασης και κοινωνικοποίησης των παιδιών. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι είναι πολλά περισσότερα από αυτό. Είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών, καθώς αποτελεί το φυσικό μέσο με το οποίο μαθαίνουν, επικοινωνούν, εξερευνούν και ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους. Θεωρείται ο αμεσότερος τρόπος απελευθέρωσης, εκτόνωσης και «κάθαρσής» τους από εντάσεις.

Η θεραπευτική διάσταση του παιχνιδιού είναι η παιγνιοθεραπεία. Τo Play Therapy ή αλλιώς η παιγνιοθεραπεία, είναι ένα μοντέλο ψυχοθεραπείας που στηρίζεται στη φυσική ανάγκη του παιδιού για παιχνίδι. Εκεί, το παιδί έχει τη δυνατότητα να δουλέψει με όποιες μεθόδους/υλικά επιθυμεί. Για παράδειγμα, με το δοχείο της άμμου και τα σύμβολα, τον πηλό, τα μουσικά όργανα, την κίνηση, τις ιστορίες, τις γαντόκουκλες (puppets), τη ζωγραφική, τον δημιουργικό οραματισμό κλπ. Αυτή η ευκαιρία για παιχνίδι και δημιουργικότητα, είναι που επιτρέπει στον θεραπευόμενο να διερευνήσει τον εαυτό του σε συνειδητό και ασυνείδητο επίπεδο.

Το Play Therapy βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τον παιγνιο-θεραπευτή, ο οποίος οφείλει να δημιουργήσει ένα ασφαλές πλαίσιο, χωρίς επικρίσεις, χωρίς τον φόβο της απόρριψης, ώστε να χτιστεί μια δυνατή θεραπευτική σχέση. Αυτό το ασφαλές περιβάλλον είναι που θα επιτρέψει στο παιδί να διερευνήσει τις δυνατότητές του για βελτίωση, μέσα σε όσο το δυνατόν λιγότερα όρια. Μόνο τόσα, όσα είναι απαραίτητα!

Ο παιγνιοθεραπευτής ουσιαστικά υποστηρίζει το παιδί να βοηθήσει μόνο του τον εαυτό του, δίνοντάς του την δυνατότητα να εκφραστεί, να εξερευνήσει τα συναισθήματά του και να κατανοήσει τις καταστάσεις που βιώνει, μέσω της απόλυτης αποδοχής.

Η Παιγνιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει παιδιά με συμπεριφορικές και συναισθηματικές δυσκολίες, που έχουν βιώσει κάποιο τραυματικό γεγονός ή που έχουν υποστεί συναισθηματική κακοποίηση και να τα οδηγήσει στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητάς τους.

Η παιγνιο-θεραπεία λοιπόν μπορεί να γίνει αυτός ο θεραπευτικός «χώρος» που θα τους δώσει την δυνατότητα να τολμήσουν να «δουν» αυτό που τους απασχολεί, «παίζοντας».

Πληροφορίες και ραντεβού στο τηλ. 2271020000 (εσωτ 1)

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ