Σας αρέσει να παρακολουθείτε το μωρό σας να κατακτά αυτά τα γλυκά ορόσημα όπως το πρώτο χαμόγελο, αλλά αυτό που μερικές φορές δεν είναι τόσο γλυκό για το βρέφος μα και για τους γονείς, είναι η ανατολή των πρώτων δοντιών. Η οδοντοφυΐα είναι ένα από αυτά τα ορόσημα που μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, δάκρυα (από εσάς και το μωρό) και άυπνες νύχτες.
Τα περισσότερα μωρά βγάζουν το πρώτο τους δόντι μεταξύ 6 και 10 μηνών.
Περίπου 3 μηνών, τα μωρά θα αρχίσουν να εξερευνούν τον κόσμο με το στόμα τους, το σάλιο τους αυξάνεται και αρχίζουν να βάζουν τα χέρια στο στόμα. Συνήθως, τα πρώτα δόντια είναι τα κάτω μπροστινά δόντια και τα περισσότερα παιδιά θα έχουν συνήθως όλα τα νεογιλά δόντια τους έως την ηλικία των 3 ετών.
Παρόλο που φαίνεται αδύνατο, μερικά μωρά γεννιούνται με ένα ή δύο δόντια!
Υπάρχει όμως ένα ευρύ χρονικό φάσμα, επομένως, μην πανικοβληθείτε εάν το μικρό σας δεν έχει ακόμη δόντι στους 7 ή 9 μήνες. Εάν ανησυχείτε, μπορείτε πάντα να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας στο επόμενο τσεκ-απ.
Συμπτώματα οδοντοφυΐας
Εάν το παιδί σας δεν έχει βγάλει δόντια στους 18 μήνες, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν Παιδοοδοντίατρο.
Εάν το μωρό σας γεννήθηκε πρόωρα ή με χαμηλό βάρος γέννησης, αυτό μπορεί να καθυστερήσει την οδοντοφυΐα. Άλλα αίτια που μπορούν να καθυστερήσουν την ανατολή των δοντιών είναι ο υποσιτισμός, ανεπάρκεια βιταμινών και διαταραχές θυρεοειδικής λειτουργίας.
Όταν εμφανιστούν τα πρώτα δόντια του μωρού, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε δύο φορές την ημέρα μια καθαρή βρεγμένη γαζούλα για να καθαριστούν τυχόν υπολείμματα γάλακτος ή κρέμας, ή μια βρεφική οδοντόβουρτσα με απαλές τρίχες. Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Παιδιατρικής Οδοντιατρικής (EAPD), από το πρώτο κιόλας δόντι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φθοριούχο οδοντόκρεμα (1000ppm) σε μέγεθος κόκκου ρυζιού, ειδικά μετά το τελευταίο ποτό ή φαγητό της ημέρας. Θυμηθείτε να μην αφήσετε το μωρό σας στο κρεβάτι με ένα μπουκάλι στο στόμα – μπορεί να οδηγήσει σε τερηδόνα. Με την ανατολή των πρώτων δοντιών και ιδανικά μέχρι το πρώτο έτος, μπορείτε να κάνετε την πρώτη σας επίσκεψη στον Παιδοοδοντίατρο.
Μετά τα 3 έτη, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) και η Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση (ADA) προτείνουν να χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα με φθόριο (1000ppm) σε μέγεθος μπιζελιού κατά το βούρτσισμα. Όταν το παιδί σας είναι σε θέση, διδάξτε του να φτύνει την υπερβολική οδοντόκρεμα. Μετά τα 6 έτη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φθοριούχο οδοντόκρεμα (1450ppm) σε μέγεθος μπιζελιού.
Οι οδηγίες αυτές εξατομικεύονται από τον Οδοντίατρο για το κάθε παιδί, ο οποίος μπορεί να τροποποιεί τη συγκέντρωση του φθορίου και την ποσότητα της οδοντόκρεμας ανάλογα με τον τερηδονικό κίνδυνο.
Οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν και να βοηθούν στο βούρτσισμα έως τα 7 περίπου έτη.
πηγή: kidotfestival.com
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.