17.7.2023 10:52

Τι είναι το body shaming και ποιες οι επιπτώσεις του στην ψυχική μας υγεία;

Γράφει η Φρόσω Τάντου, Ψυχολόγος - Εκπαιδευόμενη στη συστημική ψυχοθεραπεία, Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου

Τα τελευταία χρόνια, πολύ συχνά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών όπου άγνωστα άτομα εκφράζουν κακεντρεχή σχόλια για το σώμα κάποιου άλλου ή το δικό μας. Αυτή η πράξη ονομάζεται body shaming και έχει ως σκοπό την πρόκληση ντροπής ή και φόβου. Ειδικότερα, συνδέεται με προκαταλήψεις και κοινωνικά στερεότυπα που αφορούν κυρίως στο γυναικείο φύλο, καθώς το ανδρικό σώμα είναι αποδεκτό και με κάποια παραπάνω κιλά. Ο σχολιασμός αυτός μπορεί ακόμα να σχετίζεται με το χρώμα μαλλιών ή του δέρματος, τα χαρακτηριστικά του προσώπου, την ένδυση, την ηλικία, το ύψος, το σχήμα σώματος, την αρτιμέλεια και την ελκυστικότητα ενός ατόμου.

Η τάση αυτή, κάθε καλοκαίρι ξυπνάει από την «χειμερία νάρκη». Πόσες φορές, όταν ο υδράργυρος ανεβαίνει και επιθυμούμε να βάλουμε το μαγιό μας και να πάμε σε κάποια παραλία έχουμε δεύτερες σκέψεις; «Πώς θα βγω έτσι; Έχω πάρει κιλά… Τώρα τι να κάνω;» Και όλα αυτά γιατί ζούμε σε μια κοινωνία, όπου η διαφορετικότητα κατακρίνεται…

Επιπλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν τον βασικό δίαυλο καλλιέργειας του να νιώθει κάποιος άσχημα για το σώμα του (body shaming). Καθημερινά δημοσιεύονται φωτογραφίες με αψεγάδιαστα πρόσωπα και σώματα που δεν θα φτάσουμε ποτέ. Ως εκ τούτου, οποιοσδήποτε αποκλίνει από τα πρότυπα αυτά γίνεται δέκτης δημόσιων αρνητικών σχολίων από τους «κριτές του πληκτρολογίου» αδιαφορώντας πόσο επηρεάζονται τα «θύματα» που βιώνουν αυτού του είδους τον εκφοβισμό.  

Επιπρόσθετα, ο χλευασμός αυτός έχει πληθώρες αρνητικές συνέπειες στο άτομο και συνάμα στην ψυχική του υγεία. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Διατροφικές διαταραχές
  • Εμφάνιση κατάθλιψης
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • Αυτοτραυματισμό/ αυτοκτονία
  • Χαμηλή ποιότητα ζωής
  • Κοινωνική απομόνωση

Συμπερασματικά, κυρίαρχη είναι η αντίληψη ότι το «φαίνεσθαι», είναι σημαντικότερο του «είναι». Με άλλα λόγια, διαιωνίζεται η άποψη ότι η αποδοχή μας από τους άλλους, αλλά και από τον ίδιο μας τον εαυτό, εξαρτάται από μια όμορφη εξωτερική εμφάνιση και ένα σώμα με ιδανικές αναλογίες, αδιαφορώντας για τον εσωτερικό μας κόσμο και την πνευματική μας καλλιέργεια. Επομένως, για να σταματήσει η τάση αυτή πρέπει πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι να αγαπάμε και να φροντίζουμε το σώμα μας όπως ακριβώς είναι και όχι να το «κακοποιούμε» για να αρέσουμε στους άλλους.

Πληροφορίες: Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, Χίος, τηλ. 22710-20000 (εσωτ. γραμ. 3), tpsye@kpechios.orgwww.kpechios.org.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ