24.8.2020 11:50

Τροφική αλλεργία σε βρέφη και παιδιά

Γράφει η Παιδίατρος Καλυμνιού Μαριαλένα, MD, MSc

Μια τροφική αλλεργία είναι μια ανώμαλη απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια συγκεκριμένη τροφή. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι διαφέρει από την τροφική δυσανεξία, η οποία δεν προκαλεί αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, αν και ορισμένα συμπτώματα είναι κοινά και στις δύο καταστάσεις.

Τι προκαλεί τροφική αλλεργία;

Προτού εκδηλώσει αλλεργική αντίδραση σε μία τροφή, ένα ευαίσθητο παιδί πρέπει να έχει εκτεθεί σε αυτήν τουλάχιστον μία φορά, ή θα μπορούσε επίσης να έχει ευαισθητοποιηθεί μέσω του μητρικού γάλακτος. Τα αλλεργικά συμπτώματα εκδηλώνονται στη δεύτερη επαφή με την συγκεκριμένη τροφή. Τότε, τα αντισώματα IgE αντιδρούν με το αλλεργιογόνο, απελευθερώνονται ισταμίνες, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν στο παιδί σας κνίδωση, άσθμα, κνησμό στο στόμα, δυσκολία στην αναπνοή, πόνους στο στομάχι, έμετο ή και διάρροια.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ τροφικής αλλεργίας και τροφικής δυσανεξίας;

Η τροφική αλλεργία προκαλεί απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος, προκαλώντας συμπτώματα που κυμαίνονται από ενοχλητικά έως απειλητικά για τη ζωή. Η δυσανεξία στα τρόφιμα δεν επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, αν και ορισμένα συμπτώματα μπορεί να είναι τα ίδια με αυτά στην τροφική αλλεργία. Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στα τρόφιμα μπορεί να περιλαμβάνουν ρέψιμο, δυσπεψία, αέρια, χαλαρά κόπρανα, πονοκεφάλους, νευρικότητα.

Οι τροφικές αλλεργίες τείνουν να είναι πιο επικίνδυνες. Το παιδί θα πρέπει να αποφεύγει εντελώς την υπεύθυνη τροφή. Η τροφική δυσανεξία συνήθως δεν είναι τόσο σοβαρή. Το παιδί μπορεί να είναι σε θέση να τρώει μικρές ποσότητες της ουσίας.

Παραδείγματα δυσανεξίας στα τρόφιμα περιλαμβάνουν:

  • Δυσανεξία στη λακτόζη: το παιδί στερείται του ενζύμου που απαιτείται για να διασπάσει τη ζάχαρη στο γάλα. Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως αέρια, φούσκωμα και διάρροια.
  • Δυσανεξία στη γλουτένη- κοιλιοκάκη: το σώμα του παιδιού αντιδρά σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται γλουτένη και βρίσκεται σε κόκκους όπως το σιτάρι.

Η κοιλιοκάκη χαρακτηρίζεται από ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και τα συμπτώματά της κατά κύριο λόγο επικεντρώνονται στο έντερο. Η κοιλιοκάκη μπορεί να επηρεάσει και άλλα συστήματα του σώματος, αλλά δεν προκαλεί αναφυλαξία.

  • Ευαισθησία στα πρόσθετα τροφίμων: το σώμα ενός παιδιού αντιδρά σε βαφές, χημικές ουσίες όπως θειώδη ή άλλα πρόσθετα στα τρόφιμα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εξάνθημα, ναυτία και διάρροια. Τα θειώδη μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν ασθματική κρίση σε κάποιον που έχει άσθμα και είναι ευαίσθητος σε αυτά.

Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας;

Στην τροφική αλλεργία, το σώμα αντιδρά σαν να είναι επιβλαβές το συγκεκριμένο προϊόν διατροφής. Ως αποτέλεσμα, το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί αντισώματα για την καταπολέμηση του τροφικού αλλεργιογόνου.

Κάθε φορά που το άτομο τρώει (ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρίζεται ή αναπνέει) το φαγητό, το σώμα απελευθερώνει χημικές ουσίες όπως η ισταμίνη. Αυτό προκαλεί αλλεργικά συμπτώματα που μπορούν να επηρεάσουν το αναπνευστικό σύστημα, το γαστρεντερικό σωλήνα, το δέρμα ή το καρδιαγγειακό σύστημα.

Τα αλλεργικά συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν μέσα σε λίγα λεπτά έως μια ώρα μετά την κατάποση του φαγητού. Τα ακόλουθα είναι τα πιο κοινά συμπτώματα αλλεργίας στα τρόφιμα. Ωστόσο, κάθε παιδί μπορεί να εμφανίσει διαφορετικά συμπτώματα.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • δυσκολία στην αναπνοή, συριγμό
  • βραχνάδα
  • πόνο στην κοιλιά, εμετό, διάρροια
  • φαγούρα, υδαρή ή πρησμένα μάτια
  • κνίδωση, εξάνθημα με φαγούρα , ερυθρότητα και πρήξιμο του προσώπου ή των άκρων, κνησμός και πρήξιμο των χειλιών, της γλώσσας ή του στόματος
  • πτώση της αρτηριακής πίεσης, προκαλώντας ζάλη ή απώλεια συνείδησης (λιποθυμία)
  • μερικές φορές, μια αλλεργία μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία, ακόμη και αν μια προηγούμενη αντίδραση ήταν ήπια. Η αναφυλαξία μπορεί να ξεκινήσει με μερικά από τα ίδια συμπτώματα με μια λιγότερο σοβαρή αντίδραση, αλλά μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα. Το άτομο μπορεί να έχει δυσκολία στην αναπνοή ή να λιποθυμήσει. Μπορεί να εμπλέκονται περισσότερα από ένα μέρη του σώματος. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η αναφυλαξία μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Ποια τρόφιμα προκαλούν συχνότερα τροφική αλλεργία;

Περίπου το 90% όλων των τροφικών αλλεργιών προκαλούνται από τα ακόλουθα οκτώ τρόφιμα:

  • Γάλα
  • Αυγά
  • Σιτάρι
  • Σόγια
  • Καρύδια
  • Φιστίκια
  • Ψάρι
  • Οστρακοειδή

Τα αυγά, το γάλα και τα φιστίκια είναι οι πιο συχνές αιτίες τροφικών αλλεργιών στα παιδιά, με το σιτάρι, τη σόγια και τους ξηρούς καρπούς να ακολουθούν. Τα φιστίκια, οι ξηροί καρποί, τα ψάρια και τα οστρακοειδή προκαλούν συνήθως τις πιο σοβαρές αντιδράσεις. Σχεδόν το 5% των παιδιών κάτω των πέντε ετών έχουν τροφικές αλλεργίες. Αν και τα περισσότερα παιδιά “ξεπερνούν” τις αλλεργίες τους, η αλλεργία στα φιστίκια, τα καρύδια, τα ψάρια και τα οστρακοειδή μπορεί να είναι ισόβια.

Διάγνωση της τροφικής αλλεργίας

  • Καλό ιατρικό ιστορικό
  • Δερματικά τεστ: ο αλλεργιολόγος τοποθετεί μικρή ποσότητα εκχυλισμάτων αλλεργιογόνων τροφίμων στο αντιβράχιο ή την πλάτη του παιδιού σας, ακολουθεί τσίμπημα του δέρματος και αναμονή για να δει εάν σχηματίζονται κοκκινωπά οιδηματώδη σημεία μέσα σε 15 λεπτά.
  • Εξετάσεις αίματος για αντισώματα IgE σε συγκεκριμένα τρόφιμα
  • Δοκιμασία πρόκλησης: ένα άτομο παίρνει σιγά σιγά αυξανόμενες ποσότητες του πιθανού τροφικού αλλεργιογόνου ενώ παρακολουθείται για συμπτώματα από το γιατρό. Το τεστ πρέπει να γίνεται πάντα υπό ιατρική επίβλεψη. Οι δοκιμασίες πρόκλησης γίνονται και για να δούμε αν ένας οργανισμός έχει ξεπεράσει μια αλλεργία.

Θεραπεία για τροφική αλλεργία

Δεν υπάρχει φάρμακο για την πρόληψη της τροφικής αλλεργίας. Ο στόχος της θεραπείας είναι να αποφευχθούν τα τρόφιμα που προκαλούν τα συμπτώματα. Αφού επισκεφθείτε το γιατρό του παιδιού σας και βρείτε τα τρόφιμα στα οποία το παιδί σας είναι αλλεργικό, είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε αυτά τα τρόφιμα και άλλα παρόμοια τρόφιμα σε αυτήν την ομάδα τροφίμων. Εάν θηλάζετε το παιδί σας, είναι σημαντικό να αποφύγετε τροφές στη διατροφή σας στις οποίες το παιδί σας είναι αλλεργικό. Μικρές ποσότητες τροφικού αλλεργιογόνου μπορεί να μεταδοθούν στο παιδί σας μέσω του μητρικού σας γάλακτος και να προκαλέσουν αντίδραση.

Για παιδιά που στο παρελθόν είχαν σοβαρή εκδήλωση τροφικής αλλεργίας, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα κιτ έκτακτης ανάγκης που περιέχει αδρεναλίνη, το οποίο βοηθά στην αναστολή σοβαρών αντιδράσεων. Συμβουλευτείτε το γιατρό του παιδιού σας για περισσότερες πληροφορίες.

Σε ορισμένα παιδιά, υπό την καθοδήγηση του γιατρού, μπορεί να δοθούν και πάλι ορισμένα τρόφιμα μετά από τρεις έως έξι μήνες για να δουν αν έχει ξεπεράσει την αλλεργία. Πολλές αλλεργίες μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμες στα παιδιά και η τροφή μπορεί να είναι ανεκτή μετά την ηλικία των 3 ή 4 ετών.

Όλοι οι ενήλικες που φροντίζουν ένα παιδί πρέπει να είναι ενήμεροι για την αλλεργία του, καθώς και σε ποιο μέρος βρίσκεται το στυλό αδρεναλίνης και το φαρμακείο αν χρειαστεί να δώσουν στο παιδί άμεση αγωγή. Το προσωπικό στο σχολείο του παιδιού σας πρέπει επίσης να γνωρίζει για την αλλεργία. Τα φάρμακα του παιδιού σας πρέπει να είναι προσβάσιμα ανά πάσα στιγμή. Επίσης, εξετάστε το ενδεχόμενο να φοράτε στο παιδί σας ένα ειδικό βραχιόλι.

πηγή: kidotfestival.com

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ