Ενθουσιάζει με την απλότητα του επιστήμονα κάθε παρουσίαση του Στ. Κριμιζή. Το ίδιο έπραξε και στη πρόσφατη διάλεξη του στο Μουσείο Μαστίχας, φιλοξενούμενος του Συλλόγου Αστρονομίας Χίου. Η Μυρτώ Μαρκελλά από το MAX MAG ήταν εκεί και κατέγραψε σχεδόν όλες τις απαντήσεις του Βρονταδούση επιστήμονα στο ακροατήριο. Έχουν ενδιαφέρον:
- για την ύπαρξη ζωής εκτός της γης – «Δεν έχουμε καμία απόδειξη οποιουδήποτε είδους βιολογικής δραστηριότητας. ‘Έχουμε 43 δις πλανητών μόνο στην κατοικήσιμη ζώνη του γαλαξία μας, παρόλ’ αυτά δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι υπάρχει ή ότι δεν υπάρχει ζωή εκτός της γης.»
- για την αμφισβήτηση της εγκυρότητας των όσων μαθαίνουμε για το σύμπαν από τους αστρονομικούς οργανισμούς και την παραφιλολογία γύρω από την δημιουργία και συντήρηση ψευδών στοιχείων για το σύμπαν, ο κος Κριμιζής απάντησε: «Πιστέψτε με, έχω ζήσει όλη μου τη ζωή σ’ αυτή τη χώρα (σσ. Αμερική) σε πολλά επίπεδα και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως όσα μαθαίνετε (αναφορικά με τις αστροφυσικές ανακαλύψεις) είναι αληθή.» Και αμέσως με πολλή απλότητα και χαμογελώντας συμπλήρωσε πως πέρασε όλη του ζωή κάνοντας αυτό το πράγμα, εξερευνώντας αυτό το διάστημα για το οποίο μαθαίνουμε και γνωρίζουμε.
- ένα αγοράκι τον ρώτησε πόσα χρόνια παίρνει να φτιαχτεί ένα διαστημόπλοιο και απάντησε πως το Κασσίνι τους πήρε έξι χρόνια να φτιαχτεί, ενώ σε ένα άλλο που φτιάξανε η διαδικασία κατασκευής διήρκησε 20 μήνες.
- πάλι ένα μικρό παιδί ρώτησε γιατί έχουν δρομολογήσει την καταστροφή του Κασσίνι καθώς θα μπαίνει στην ατμόσφαιρα του Κρόνου, αντί να προγραμματίσουν την επιστροφή του στη γη και ο κος Κριμιζής απάντησε πως το κόστος επιστροφής του διαστημοπλοίου στη γη θα ήταν τεράστιο και αν δεν δρομολογηθεί η προγραμματισμένη «καταστροφή» του, περίπου σε 500 χρόνια μπορεί να πέσει μη ελεγχόμενα στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα.
- για τη δυσκολία αντίληψης του πώς δουλεύει ο χρόνος στο διάστημα – «Ο χρόνος στο διάστημα δουλεύει ακριβώς όπως μετράμε και στη γη. Τώρα αν εννοείτε τον χρόνο ως προς την θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν δεν είστε η μόνη που δεν την καταλαβαίνετε (γελώντας). Σας προτείνω να διαβάσετε το Χρονικού του Χρόνου του Στίβεν Χώκινγκ».
- άλλη ερώτηση αφορούσε την πραγματικότητα των πιθανοτήτων γύρω από τα δημοφιλή σενάρια μετοίκισης του διαστήματος και τις δηλώσεις διαφόρων αστρονομικών οργανισμών (βλ. NASA, SpaceX) για μεσοπρόθεσμες φιλοδοξίες. Η απάντηση του κ. Κριμιζή ήταν ξεκάθαρη και σαφής, είπε ότι οι φιλοδοξίες γύρω από αυτό το θέμα είναι λίγο εκτός πραγματικότητας. Ανέφερε μάλιστα ότι ο Elon Musk της SpaceX έχει μια λανθασμένη αντίληψη για το πως δουλεύουν κάποια πράγματα στο διάστημα, όπως η ηλιακή ακτινοβολία. Προσέθεσε τέλος, πως έχουν γίνει προτάσεις στις οποίες με το 10%(!) του κόστους μιας επανδρωμένης αποστολής μπορούν να σταλούν σε άλλους πλανήτες ρομποτικά διαστημόπλοια εξερεύνησης, και άφησε να εννοηθεί πως ο λόγος για τον οποίο δεν έχουν γίνει δεκτές αυτές οι προτάσεις είναι μια άλλη ιστορία. Και συμπλήρωσε λέγοντας πως στην πραγματικότητα μέσα στα επόμενα 30 χρόνια θα γίνει αποστολή επανδρωμένης ερευνητικής (όχι μετοικιστική) αποστολής.
- ένα αγοράκι το οποίο εξέπληξε ευχάριστα τον κ. Κριμιζή και το χειροκρότησε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο μικρός έχει μέλλον, ρώτησε γιατί μόνον ο Κρόνος εμφανίζει αυτούς τους δακτύλιους γύρω του. «Δεν έχει μόνο ο Κρόνος δακτυλίους, το Voyager μας έδειξε πως δακτύλιους βρίσκουμε και σε άλλους πλανήτες όπως ο Δίας και ο Ουρανός, απλά του Κρόνου είναι διαφορετικοί. Τώρα τι είναι αυτό που τους κάνει διαφορετικούς, θα στο απαντήσω σε δέκα χρόνια όπου θα έχουμε όλα τα στοιχεία συγκεντρωμένα.»
- όταν κάποιος τον ρώτησε πως και δεν έχουν σταλεί αποστολές στοχευμένες στον Τιτάνα και τον Εγκέλαδο μιας που εμφανίζουν τόσα ενδιαφέροντα στοιχεία: «Είχαμε κάνει μια πρόταση να στείλουμε μια βαρκούλα στις λίμνες του Τιτάνα, η οποία δεν έγινε δεκτή γιατί δεν πίστεψαν το κόστος αυτής της αποστολής. Πάντως στα επόμενα δέκα χρόνια σίγουρα θα δούμε να ξεκινάει μια αποστολή για τον Εγκέλαδο».
- μια ερώτηση όχι και τόσο ξεκάθαρη που μπέρδεψε το κοινό αλλά και τον κύριο Κριμιζή αφορούσε στην κλίμακα της αστρονομίας ως προς την καθημερινότητα, την φύση, το περιβάλλον, την ανθρωπότητα. «Μάλλον η παρουσίασή μου δεν ήταν και τόσο καλή για να μην αντιληφθήκατε την σχέση αυτή. Όσον αφορά στην καθημερινότητα μου, μη νομίσετε ότι επειδή έχουμε στείλει αποστολές στο διάστημα ότι αλλάζει κάτι από την καθημερινότητά μας. Στο γυρισμό απ’ την δουλειά, τηλεφωνεί η Μαρία και μου λέει να περάσω απ’ το μπακάλικο να της φέρω φέτα. Ε τι να κάνω, πάω στο μπακάλικο και παίρνω τη φέτα (γελώντας). Τώρα για τα υπόλοιπα θα αφήσω τους φιλόσοφους και θεολόγους να ασχοληθούν, εμείς ασχολούμαστε με την πραγματικότητα.»
- τέλος, μια κοπέλα ρώτησε πως τώρα που πήγαμε στον Άρη, ποιο είναι το επόμενο βήμα: «Κατ’ αρχήν δεν πήγαμε στον Άρη. Στείλαμε εξοπλισμό. Να σας πω, όταν ήμουν μεταπτυχιακός φοιτητής στον καθηγητή Βαν Άλεν, στην 1η αποστολή στην Άρη, γινόταν πολύς λόγος για την ύπαρξη ζωνών Βαν Άλεν στον Άρη. Ε δεν υπάρχουν τελικά.» Η κοπέλα συμπλήρωσε, αν είχατε την δυνατότητα να βρεθείτε στον Άρη θα το κάνατε; «Όχι. Εκτός αν θέλετε να ζείτε σε ένα υπόγειο, με τεχνητές συνθήκες, τεχνητή ατμόσφαιρα και πιθανώς υπόγεια μικροβιακή ζωή.»
Ειδήσεις σήμερα
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο.
Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.