Τις δυνατότητες αξιοποίησης ενός ανεκμετάλλευτου πυλώνα ανάπτυξης, τον οποίο αξιοποιούν η μία μετά τις άλλες οι χώρες της Μεσογείου, αυτόν της αλιείας, παρουσίασε ο καθηγητής του Τμήματος Ναυτιλίας Ν. Νικητάκος σε εκδήλωση στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» το πρωί του Σαββάτου.
Όπως εξήγησε, οι γνώσεις, οι δεξιότητες, οι ικανότητες των αλιέων αλλά και οι πρακτικές που χρησιμοποιούνται, είναι αυτά τα στοιχεία που θα κρίνουν το μέλλον της αλιείας όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και γενικότερα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε το γεγονός ότι, παρά την καλή σχέση των Ελλήνων και ιδιαίτερα των Χιωτών με τη θάλασσα, απομένουν πολλά βήματα που θα οδηγήσουν την ελληνική αλιεία στην ανάπτυξη.
«Ποια αλιεία; Δεν μας αφήνουν να δουλέψουμε»
Την άλλη διάσταση της ενασχόλησης με την αλιεία έδωσαν οι επαγγελματίες αλιείς που βρέθηκαν στην ημερίδα που διοργανώθηκε στο Ίδρυμα «Μ. Τσάκος».
«Εδώ δεν μας αφήνουν να ασχοληθούμε με την αλιεία. Και άνεργος να είσαι, σου λένε ότι πρέπει πρώτα να δουλέψεις 2 χρόνια σε επαγγελματικό καϊκι για να πάρεις άδεια ασκήσεως επαγγέλματος», είπαν οι ίδιοι, τονίζοντας ότι πρέπει να προηγηθούν άλλα βήματα πριν μιλήσουμε για κλάδο με δυνατότητες ενασχόλησης.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.