Τέθηκε ως στόχος το 2013 κι από τότε μέχρι σήμερα πέτυχε να βρει το αρχικό υλικό για να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο μουσείο, αρκετά πιο προσιτό στις νεότερες, εξοικειωμένες με τη νέα τεχνολογία γενιές.
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Χίου ανακοίνωσε τη δημιουργία και έναρξη λειτουργίας ψηφιακού μουσείου Πληροφορικής, το οποίο είναι διαθέσιμο σε όλους στη διεύθυνση museum.sepchiou.gr .
Τα στελέχη του αναζήτησαν και συνεχίζουν να αναζητούν και να συλλέγουν υλικό σχετικό με τους υπολογιστές, όπως παλιές υπολογιστικές μηχανές, παιχνιδομηχανές, βιβλία και περιοδικά Πληροφορικής, διάτρητες κάρτες, κ.λπ.). Με την υλοποίηση προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Σχεδίαση και υλοποίηση ψηφιακού και φυσικού μουσείου πληροφορικής» και κωδικό 2016-1-EL01-KA102-023226 εκπαιδευτικοί του Συλλόγου συμμετείχαν και επιμορφώθηκαν από εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχουν υλοποιήσει αντίστοιχες δράσεις. Η επιμόρφωση ολοκληρώθηκε σε δυο φάσεις:
Το Νοέμβριο του 2016 στην Ολλανδία, στο ίδρυμα για την Ιστορία της Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Αϊντχόφεν και
Το Μάρτιο του 2017 στην Ισπανία, στο Μουσείο Πληροφορικής της Σχολής Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου της Βαλένθια.
Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν στο σχετικό πρόγραμμα, αποτέλεσαν τη βάση για την υλοποίηση του ψηφιακού μουσείου Πληροφορικής στη συλλογή του οποίου θα βρείτε:
Ηλεκτρικές αριθμομηχανές και γραφομηχανές που χρησιμοποιήθηκαν σε εμπορικές επιχειρήσεις της Χίου, παιχνιδομηχανές που χάρισαν χαμόγελα στα παιδικά μας χρόνια, υπολογιστές θρύλους, όπως Amstrad και Spectrum, που μας εισήγαγαν στις έννοιες του προγραμματισμού.
Βιβλία προγραμματισμού σε αγαπημένες γλώσσες, περιοδικά όπως Computer για όλους, PIXEL και RAM που συνόδευσαν τις νεανικές μας αναζητήσεις στο χώρο της πληροφορικής, εγχειρίδια χρήσης υλικού και λογισμικού των αντίστοιχων εκθεμάτων.
Λειτουργικά συστήματα, λογισμικά εγκατάστασης και λειτουργίας τοπικού δικτύου, συλλογές γραμματοσειρών και εφαρμογές γραφείου μιας παλαιότερης εποχής.
Στο μέλλον οι σελίδες του ψηφιακού μουσείου στόχος είναι σταδιακά να εμπλουτίζονται με νέο υλικό, αλλά και με online εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα συνδέονται με τα εκθέματα.
Ωστόσο όνειρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής είναι η εύρεση στέγης που θα δώσει φυσική υπόσταση στο όραμα της δημιουργίας Μουσείου Πληροφορικής. Κι εδώ Αυτοδιοίκηση και κοινωνία έχουν καθήκον να στηρίξουν. Τόσα διδακτήρια υπάρχουν ανεκμετάλλευτα σε όλη τη Χίο...
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.