Έχοντας ανδρωθεί στον χώρο της αριστεράς από μικρή ηλικία, η συμμετοχή στα κοινά για τον Μανώλη Στάθη, αποτελεί μία διαρκή πρόκληση διαχρονικά. Η κάθοδός του στις εκλογές με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρήθηκε κάτι παραπάνω από αναμενόμενη, καταφέρνοντας όμως να συσπειρώσει γύρω του, ανθρώπους που του ευρύτερου κεντροαριστερού χώρου. Στη συνέντευξή του στον «π» ανοίγει όλα τα μέτωπα απαντώντας για τη Χίο της επόμενης 4ετίας, τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει το νησί καθώς και τις συνεργασίες της επόμενης ημέρας.
Η κάθοδος των 7 συνδυασμών
• Οι άνθρωποι διαθέτουν αισθητήρια, με τα οποία αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Όταν νομίζουμε ότι την αντιλαμβανόμαστε με διαφορετικό τρόπο από ότι όλοι οι υπόλοιποι, επιλέγουμε και έναν διαφορετικό δρόμο, ειδικά άμα θέλουμε να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα. Δεν καλυφθήκαμε από τους συνδυασμούς, αυτούς τουλάχιστον που είχαν προανακυρηχθεί, και είδαμε ότι δεν υπήρχε κάποιος κοινός τόπος.
Ασφαλώς σε διάφορα επιμέρους ζητήματα υπάρχουν προσεγγίσεις, είναι όμως τελείως διαφορετική η φιλοσοφία διαχείρισης των προβλημάτων του Δήμου που εμείς έχουμε σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους.
Ο κορμός ΣΥΡΙΖΑ και τα κοινά ιδεολογικά πρόσημα
• Όλοι όσοι αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τη διαχείριση των δημοτικών θεμάτων εξορισμού ασχολούμαστε με την πολιτική και όλοι είμαστε φορείς μιας ιδεολογίας και άπαντες ανήκουμε σε ένα κόμμα, είτε οργανωμένα είτε φίλα προσκείμενοι. Δεν υπάρχει κάποιος υποψήφιος που δεν έχει και μία κομματική ταυτότητα.
• Από εκεί και πέρα στη δική μας παράταξη, κορμός της είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πλαισιώνεται από προσωπικότητες της Χίου που δεν είναι ενταγμένες σαν μέλη κόμματος στο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν όμως κοινές ευαισθησίες και κοινές πολιτικές απόψεις με το ίδιο ιδεολογικό πρόσημο με εμάς. Δηλαδή κοινωνική ευαισθησία, αλληλεγγύη και υγιή διαχείριση του Δήμου. Η παράταξη μας θα είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε συζήτηση και διαβούλευση με τον λαό για να δοθεί λύση στα προβλήματα που το απασχολεί. Αυτός είναι ο κοινός τόπος και κάτω από αυτή την ομπρέλα συναντιόμαστε είτε σύντροφοι είτε φίλοι με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ποιους εκφράζει το «Δίκτυο Πολιτών»
• Πάμε να εκφράσουμε εκείνο το κομμάτι, που ανησυχεί για την πορεία των πραγμάτων στη Χίο, κρίνει ότι οι πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα δεν οδήγησαν σε επίλυση των ζωτικών προβλημάτων του Νομού, γιατί ο Δήμος σχεδόν πια ταυτίζεται με τον Νομό, και έχουν τις ίδιες ευαισθησίες με εμάς. Για παράδειγμα είμαστε κατά μιας λογικής που βλέπει τον Δήμο σαν επιχείρηση, δηλαδή να έχει έσοδα και έξοδα και τα έσοδα να υπερτερούν των εξόδων.
• Ο Δήμος παίζει έναν κοινωνικό ρόλο, μία κοινωνική πολιτική, την οποία πρέπει να χρηματοδοτεί. Η λύση «πονάει δόντι, βγάζω δόντι» είναι πολύ εύκολη, την οποία εφάρμοσε η απερχόμενη δημοτική διοίκηση με το ΔΗΠΕΘΕ. Ξέρουμε ότι η παραγωγή του πολιτισμού έχει υψηλό κόστος και χαμηλά έσοδα, άρα εκ των πραγμάτων τα Δημοτικά Θέατρα είναι ζημιογόνα. Άλλο να διεκδικήσεις από την πολιτεία και από την Περιφέρεια να συνδράμει το ποσό που τους αναλογεί από την προγραμματική σύμβαση του ΔΗΠΕΘΕ και άλλο να λες «δεν με συμφέρει, άρα το κλείνω».
Λαθεμένα έργα και έργα φαντάσματα
• Υπάρχουν πράγματα που έχουν γίνει λάθος και υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν γίνει καθόλου. Αν περάσει κανείς από τη Βιβλιοθήκη «Κοραής» και δει το αρχείο της εφημερίδας σας, για παράδειγμα, θα παρατηρήσει μία συνεχή γκρίνια. Το 2007 διάβαζα «Τραγική η κατάσταση με τον τουρισμό. Πτώση κατά 13.5 %», το 2008 σε ένα άλλο φύλλο έγραφε «Δεν γίνεται τίποτα με τον τουρισμό», το 2010 τα ίδια.
• Τουρισμός- αεροδρόμιο στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων για 10 χρόνια και πλέον. Άρα λοιπόν τα μεγάλα προβλήματα είναι εκείνα που για χρόνια μένουν στον πάγο, χωρίς να λύνονται. Ένα από αυτά είναι και το πρόβλημα του νερού. Κάτι γίνεται λάθος ή κάτι δεν γίνεται καθόλου. Όταν βάζουμε έναν στόχο και έχουμε ένα όραμα, το όραμα πρέπει να γίνει κομμάτι της καθημερινότητας μας αλλιώς δεν θα φτάσουμε ποτέ στην υλοποίηση του.
• Ένα πρόβλημα που με ανησυχεί πάρα πολύ στη Χίο και δεν έχει γίνει ποτέ τίποτα είναι ότι αρχίζει να έχει οικονομική ζωή κατά το 50%, δηλαδή υπάρχει φοβερό πρόβλημα πληθυσμιακής αιμορραγίας στα Βορειόχωρα, αφού ένα προς ένα εγκαταλείπονται. Είναι ένας τομέας που η επόμενη Δημοτική Αρχή θα πρέπει να δώσει μεγάλη μάχη και επιτέλους να δώσει κίνητρα. Την 25η Μαρτίου είχα την τύχη να παρακολουθήσω μία πολύ συγκινητική γιορτή στη Βολισσό και αυτό που ένιωσα είναι ότι ο κόσμος αγαπάει τον τόπο του. Ψάχνει να βρει τη λύση. Προτάσεις υπάρχουν αλλά πρέπει να περάσουμε επιτέλους στην υλοποίηση αυτών των προτάσεων, να δούμε ποιες είναι εφικτές για να τονωθεί πια η ζωή στη Βολισσός. Εννοείται ότι δεν είναι μόνο η Βολισσός που χρειάζεται τόνωση, είναι και τα Καρδάμυλα, που κάποτε ήταν ένα πολύ ζωντανό χωριό και σήμερα αντιμετωπίζει πληθυσμιακό πρόβλημα. Δείτε τι έγινε με το ΕΠΑΛ!
• Η κεντρική διοίκηση θέλει προτάσεις, τα τελευταία χρόνια σε προτρέπει να παράγεις έργο και είναι πασιφανές αυτό με τις χρηματοδοτήσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση που έδωσε η κυβέρνηση το 2018, το 2019 με τον Φιλόδημο και με τα υπόλοιπα προγράμματα. Εμείς πρέπει να δούμε πως αυτά τα χρήματα θα τα αξιοποιήσουμε. Θα έρθουνε την επόμενη πενταετία χρηματοδοτήσεις διπλάσιες από τις ήδη υπάρχουσες. 180 εκ. αντιστοιχούν στη Χίο. Πρέπει να δούμε τι ποσό και σε ποιον τομέα από αυτά τα χρήματα θα δώσουμε, προκειμένου να βοηθήσουμε να τονωθεί η ζωή στη Β. Χίο.
«Είμαι υπέρ της απλής αναλογικής»
• Το 1981 υπήρχε η ενισχυμένη αναλογική και ο στόχος του 9%, διεκδικούσαμε δύο πράγματα. Ή το κόμμα μου να πάρει 9% και να μπει στη δεύτερη κατανομή ή να γίνει η απλή αναλογική. Παρά τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν από την εφαρμογή της απλής αναλογικής, εγώ θεωρώ ότι είναι το δημοκρατικότερο εκλογικό μέτρο, το δικαιότερο εκλογικό σύστημα. Πρέπει και επιβάλλεται να αντιπροσωπεύονται όλες οι τάσεις της κοινωνίας μέσα σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο, πρέπει να ακούγονται όλες οι φωνές ή όσο το δυνατόν περισσότερες. Έχουν συνηθίσει όμως οι δημοτικοί άρχοντες σε μία λογική διαπραγμάτευσης και σύγκλισης των απόψεων; Έχουν αποκτήσει την κουλτούρα για να λειτουργήσει η απλή αναλογική; Αυτό που θεωρώ είναι ότι θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία στην αρχή της εφαρμογής της απλής αναλογικής. Ωστόσο δεν τη φοβάμαι γιατί δεν φοβάμαι τη δημοκρατία.
• Το θέμα είναι πως γίνονται οι συγκλίσεις. Πάντα και παντού μπορούν να αναπτύσσονται γέφυρες επικοινωνίας. Οι άνθρωποι επικοινωνούμε μεταξύ μας, συγκλίσεις πάντα κάνουμε αρκεί να έχουμε την καλή διάθεση να τις βρούμε. Αν όμως οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα προβλήματα είναι απλά και μόνο για να παραμένει διακριτός ο δικός μας ρόλος στην κοινωνία τότε δεν μπορούμε να έχουμε και συγκλίσεις, τότε έχουμε μόνο αντιπαλότητες για να δείξουμε πως διαφοροποιούμαστε από τους άλλους συνδυασμούς ή τους άλλους ανθρώπους. Η απλή αναλογική είναι ζήτημα φιλοσοφίας, ζήτημα κουλτούρας. Να μάθουμε να συζητάμε, γιατί όταν οι λύσεις ενός προβλήματος είναι αποδεκτές από την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων γίνονται ευκολότερα αποδεκτές και από την εκλογική βάση, δηλαδή από τους πολίτες.
Η Χίος σε 4 χρόνια
• Θέλω να δω σε 4 χρόνια από τώρα μία πιο ανθρώπινη Χίο. Θέλω να δω μία Χίο που η οικονομική δραστηριότητα θα αναπτύσσεται σε όλο το μήκος και πλάτος του νησιού, θέλω να δω μία Χίο που δεν θα μου θυμίζει σκηνές από γκραβούρες του 17ου αιώνα η εικόνα του κάθε καταναλωτή, η εικόνα του κάθε νοικοκύρη με το μπετονάκι στη βρύση. Ονειρεύομαι μία Χίο όπου θα μπορούμε να την περπατάμε, γιατί δεν μπορούμε σήμερα να το κάνουμε αυτό. Δεν μπορούμε να περπατήσουμε την πόλη της, το κέντρο της λόγω της κυκλοφοριακής της έντασης.
• Ονειρεύομαι μία Χίο αντάξια της ιστορίας της στην παραγωγή πολιτισμού, στη διαφύλαξη όλων εκείνων των πολιτισμικών στοιχείων που διαθέτει. Σε ποιο άλλο μέρος του πλανήτη θα υπήρχε ένας Ανάβατος στην κατάσταση που υπάρχει στη Χίο; Σε ποιο άλλο μέρος της Ελλάδας η πρώτη εικόνα που συναντάει ένας επισκέπτης πατώντας το πόδι του για πρώτη φορά είναι ο Βιολογικός Καθαρισμός; Και είναι αστείο, γιατί το νησί μας φημίζεται σαν «Μυροβόλος» Χίος. Κάποιοι λάθος σχεδιασμοί έχουν γίνει… κάτι γίνεται λάθος σε αυτόν τον τόπο. Έχουν γίνει πάνω από 5 συνέδρια για την τουριστική ανάπτυξη της Χίου, το πρώτο αν δεν κάνω λάθος είχε γίνει το 1988 η 1989. Εν τέλει τουριστική ανάπτυξη στη Χίο, από τότε, δεν έχουμε δει. Η Λήμνος με χαμηλότερους δείκτες επισκεψιμότητας από τη Χίο πριν 10 χρόνια, σήμερα έχει πολύ μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από τη Χίο.
Το πρόγραμμα
• Ο ένας άξονας είναι το θέμα της ενέργειας. Να δούμε πως μέσα από τα χρήματα που δίνονται από την Κεντρική Κυβέρνηση θα προχωρήσουμε σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για τον Δήμο, κάτι που αν γίνει μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κόστους για ηλεκτρική ενέργεια κατά το 1/3. Εννοείται ότι ο δεύτερος άξονας αφορά το νερό, το οποίο είναι και το βασικότερο, γιατί είναι ζωτικής σημασίας πρόβλημα.
• Στον ίδιο άξονα τοποθετώ και την άρδευση, που θα μπορούσε να έχει λειτουργήσει ένα πρόγραμμα και μέσω του Βιολογικού Καθαρισμού να μας επιστρέφεται καθαρό νερό για αρδευτική χρήση. Εξεπλάγην όταν έμαθα από τον κ. Βουρνού ότι ο Βιολογικός δεν είχε άδεια. Αυτό το αναφέρω για να δούμε με τι προχειρότητα έγιναν πάρα πολλά πράγματα στο παρελθόν. Ακόμη ένας άξονας για εμάς είναι η οργάνωση παραγωγής του τουριστικού προϊόντος, για μπορέσουμε να το προωθήσουμε στην πορεία. Άνοιγμα και σε άλλες τουριστικές αγορές εκτός την τουρκική, ανάδειξη του Κάστρου μας και μετατροπή του σε παραγωγικό αξιοθέατο.
• Είναι δυνατόν να έχουμε ένα κάστρο μέσα στη πόλη και να μην το έχουμε αξιοποιήσει καθόλου; Πρέπει να είμαστε το μοναδικό μέρος που συμβαίνει αυτό. Τα γραφεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων είναι ένα κομψό τέχνημα, φανταστείτε βλέποντας τα πως μπορεί να γίνουν και τα υπόλοιπα κτίρια μέσα στο Κάστρο. Τόσο ο κ. Κάρμαντζης όσο και ο κ. Βουρνούς ξεχνάνε να αναφέρουν από που προήλθαν τα χρήματα με τα οποία εκείνοι ισχυρίζονται σήμερα ότι έπραξαν έργο. Και φανταστείτε ότι αυτά τα χρήματα δόθηκαν εντός μνημονιακών περιόδων. Εννοείται ότι το αστείο με τις πύλες εισόδου αυτή την τετραετία πρέπει να τελειώσει.
• Θέλω να δω το νησί μας να προχωράει και είμαι διατεθειμένος να παλέψω από όποια θέση με ορίσει ο χιώτικος λαός. Μέχρι όμως εκείνη τη μέρα το «Δίκτυο Πολιτών» θα γυρίσει όλη τη Χίο, θα έρθει σε επαφή από ανθρώπους του μικρότερου χωριού μέχρι και το πιο μεγάλο, προσπαθώντας να επικοινωνήσουμε τις θέσεις μας
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.