3.5.2017 22:58

ΒΙΝΤΕΟ- Θυελλώδης συνεδρίαση για το επίδομα ιματισμού των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΝΧ

Ηχηρή παραίτηση του Μιχάλη Φυτούση από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου που κατήγγειλε κλίκες εργαζομένων και σπατάλη των χρημάτων των δημοτών

Με σοβαρές καταγγελίες για προνομοιακή μεταχείριση των εργαζομένων της ΔΕΥΑΝΧ, με αφορμή το περιβόητο επίδομα ιματισμού, συνοδεύτηκε η παραίτηση του Μιχάλη Φυτούση,  το βράδυ της Τετάρτης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου.

Η υπόθεση

Το ζήτημα της καταβολής επιδόματος ιματισμού ταλανίζει τη ΔΕΥΑ Χίου την τελευταία 5ετία. Παρότι το συγκεκριμένο επίδομα έχει σταματήσει να χορηγείται σε όλο το Δημόσιο, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑ Χίου όπως και στις υπόλοιπες ΔΕΥΑ σε όλη την Ελλάδα συνεχίζουν να το λαμβάνουν είτε με τη μορφή χρημάτων, είτε σε είδος, αφού εξαιρούνται των περικοπών, σύμφωνα με τα έγγραφα που προσκόμισαν οι εργαζόμενοι στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Κι ενώ οι προηγούμενες διοικήσεις, μέχρι και τον Απ. Τζιώτη, είχαν σταματήσει να το καταβάλλουν, η νέα διοίκηση υπό τον Παντελή Νεαμονίτη αποφάσισε να χορηγεί στους εργαζομένους το συγκεκριμένο επίδομα σε είδος, με βάση την απόφαση του Εφετείου που όριζε ακριβώς τα ρούχα που πρέπει να δίνονται στους εργαζομένους. Αυτή η απόφαση αφορά συνολικά 42 από τους 64 εργαζόμενους της εταιρίας, δηλαδή μόνο τους υπαλλήλους με σύμβαση αορίστου χρόνου και πρόκειται για φόρμες εργασίας, πουκάμισα και παπούτσια από 2 τον Χειμώνα και 2 το Καλοκαίρι.

Ωστόσο όπως αποκάλυψε ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ Χίου Μ. Φυτούσης, για την αγορά των συγκεκριμένων ρούχων στον προϋπολογισμό της εταιρίας υπάρχει όχι ένας αλλά δύο κωδικοί κάτι που σημαίνει ότι οι υπάλληλοι θα παίρνουν επιπλέον ρούχα από αυτά που τους αναλογούν με ότι αυτό συνεπάγεται.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα να πάρουν οι άνθρωποι τα ρούχα τους. Αλλά να τα πάρουν σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου», εξήγησε ο ίδιος, καταγγέλλοντας εκτός των άλλων προεκλογικές απειλές από μερίδα εργαζομένων. «Τότε με είχαν πλησιάσει και επειδή είχα κόψει το επίδομα μου είπαν εμείς δεν σε ψηφίζουμε. Τώρα έρχονται να απειλήσουν τον συνδυασμό που ανήκω ότι δεν θα τον ψηφίσουν. Αυτά για να ξέρετε τι υπαλλήλους έχει η ΔΕΥΑΧ», είπε.

Την επιλογή του προάσπισε κατά την τοποθέτησή του ο νέος πρόεδρος της εταιρίας Π. Νεαμονίτης. Επί της ουσίας του ζητήματος τόνισε ότι η απόφαση αφορά την καταβολή του επιδόματος μόνο σε είδος και όχι σε χρήματα ενώ ανέφερε ότι η συμφωνία με τους υπαλλήλους είναι θετική για τη ΔΕΥΑΧ αφού οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν την περικοπή του επιδόματος σε μόλις 300 ευρώ. Ο ίδιος πάντως μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν τοποθετήθηκε για το ζήτημα του διπλού κωδικού στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΝΧ για τον ιματισμό των υπαλλήλων.

Την ίδια γραμμή κράτησε και ο Μανώλης Βουρνούς που αρκέστηκε να τοποθετηθεί στο τέλος της συζήτησης, υπερασπιζόμενος τις επιλογές του Π. Νεαμονίτη και λέγοντας προς τον Μ. Φυτούση ότι: «Εσείς μπορεί να διαφωνείτε με το γενικότερο πνεύμα αλλά εδώ εφαρμόζουμε το γράμμα του νόμου. Προφανώς έχουμε διαφωνία στην ερμηνεία», φράση που πυροδότησε αμέσως την παραίτηση του Μιχάλη Φυτούση από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου.

«Τα λεφτά είναι των δημοτών δεν είναι δικά σας. Πρέπει να τα σέβεστε. Αν έχετε διαφορετική άποψη τότε εγώ είμαι από άλλο γαλαξία και παραιτούμαι αμέσως τώρα», είπε καταθέτοντας την παραίτησή του στη γραμματεία του Δ.Σ..

Από την πλευρά του ο Μανώλης Βουρνούς σημείωσε ότι θα καλέσει τον κ. Φυτούση να ξανασκεφτεί την απόφασή του, αφού αποτελεί έμπειρο μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΝΧ και η εταιρία τον έχει ανάγκη.

Τη συμπαράστασή του στον Μ. Φυτούση εξέφρασε και ο Απόστολος Τζιώτης υπογραμμίζοντας τη συμβολή του στη λειτουργία της εταιρίας.  

Έχασε και πάλι τον έλεγχο της συνεδρίασης

Από τη στιγμή της ανακοίνωσης της ημερήσιας διάταξης οι πάντες γνώριζαν ότι το συγκεκριμένο θέμα θα ανεβάσει κατακόρυφα το θερμόμετρο της συνεδρίασης. Κατά τη συζήτησή του ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ι. Γεωργιάδης έδειξε και πάλι να χάνει τον έλεγχο σε δύο σημεία. Πρώτον επέτρεψε τον διάλογο μεταξύ συμβούλων συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης και δεύτερον επανέλαβε το ίδιο λάθος που είχε κάνει και με τη συνεδρίαση που παρέστησαν κάτοικοι της Αγίας Άννας Καπέλας. Άφησε άτομα από το ακροατήριο είτε να σχολιάζουν είτε να ειρωνεύονται τους Δημοτικούς Συμβούλους την ώρα που τοποθετούνταν επί του θέματος. Αυτό δεν έμεινε απαρατήρητο τόσο από τον Μ. Σκούφαλο όσο και από τη Δ. Τσαρδάκα που ζήτησαν από τον Ι. Γεωργιάδη να προστατεύσει επιτέλους τους συμβούλους του σώματος. Οι εξηγήσεις που έδωσε πάντως αρκέστηκαν στη φράση: «Δυστυχώς δεν μπορώ να ακούσω τι λέγεται στην είσοδο της αίθουσας…», αλλά ως γνωστόν το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ