2.4.2025 20:59

Μέγα "όχι" της Χίου στις εξορύξεις αντιμονίου στην Αμανή

Μετά από 8 μήνες πελαγοδρομήσεων της Δημοτικής Αρχής Μαλαφή τελικά το σώμα έλαβε ομόφωνα αρνητική απόφαση, ζητώντας την ακύρωση του διεθνούς διαγωνισμού του ΥΠ.ΕΝ.

Ομόφωνα αρνητική στάση απέναντι στα σχέδια εξορύξεων αντιμονίου στη Βόρεια Χίο υιοθέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά φορτισμένης συνεδρίασης, η οποία, παρά τις σφοδρές αντιπαραθέσεις και τις εκατέρωθεν κατηγορίες, κατέληξε σε ένα κοινό πολιτικό μέτωπο.

Η απόφαση, που συνιστά σαφή τοποθέτηση υπέρ της θέλησης της χιακής κοινωνίας και των φορέων της, αποτελεί προϊόν πιέσεων, κοινωνικής κινητοποίησης αλλά και – έστω και εκ των υστέρων – ευθυγράμμισης της δημοτικής αρχής Μαλαφή με το αίτημα για ακύρωση του διαγωνισμού.

Από τη σύγκρουση στη σύμπνοια

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σε τεταμένο κλίμα, με αλληλοκατηγορίες, αναφορές σε παραλείψεις, ολιγωρίες και προσπάθειες μετάθεσης ευθυνών. Ο δήμαρχος Χίου, Γιάννης Μαλαφής, προσπάθησε να αποσείσει από πάνω του την ευθύνη για την πρόοδο του φακέλου των εξορύξεων και του διεθνούς διαγωνισμού, υποστηρίζοντας πως η διαδικασία είχε δρομολογηθεί πολλά χρόνια πριν και βρισκόταν στα χέρια της κεντρικής εξουσίας. Όπως ανέφερε:
«Μέχρι το 2023, η υπόθεση αντιμόνιο ήταν υπόθεση της κυβέρνησης. Από το 2014 υπήρχε στον Εθνικό Σχεδιασμό. Ξαφνικά το 2024 έγινε… Μαλαφής. Δεν υπάρχει εθνική γραμμή για τα ζητήματα του ορυκτού πλούτου. Ο καθένας κάνει του κεφαλιού του, μόλις γίνει κυβέρνηση»​.

Ο Σταμάτης Κάρμαντζης, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, απάντησε με ιδιαίτερη οξύτητα, κατηγορώντας τον νυν δήμαρχο για καθυστερημένη αντίδραση, για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος και για δημιουργία ψευδών εντυπώσεων:
«Για οκτώ μήνες, ο κ. Μαλαφής προσπάθησε να φορτώσει την ευθύνη στην προηγούμενη δημοτική αρχή, ενώ γνώριζε τα πάντα. Αν είχαμε ευθύνες, ήταν ότι δεν θελήσαμε να πληγώσουμε την κοινωνία – δεν το αποκρύψαμε όμως. Ο κόσμος εδώ και οκτώ μήνες αγωνίστηκε για τη ζωή του και εσείς ήσασταν απών»​.

Οι παρατάξεις ενώνουν τις φωνές τους

Η πιο καθαρή φωνή ενότητας και έκφρασης της κοινωνικής αντίδρασης ήταν εκείνη του επικεφαλής της “Συμμαχίας Αξιών”, Κώστα Τριαντάφυλλου, ο οποίος με μία συναισθηματικά φορτισμένη αλλά πολιτικά στιβαρή τοποθέτηση αναφέρθηκε στο ιστορικό βάρος της απόφασης και στην ανάγκη συνέχειας του αγώνα:
«Είναι μια πρώτη νίκη της Αμανής, μια πρώτη νίκη του νησιού. Όμως δεν τελειώσαμε. Το σχέδιο εξελίσσεται. Η απόφασή μας έχει τεράστια σημασία, αλλά δεν αρκεί αν μείνει κενή περιεχομένου. Αν προχωρήσει το Υπουργείο, πρέπει να περάσουμε σε επόμενη φάση αγώνα»​.

Ανάλογη στάση κράτησε ο επικεφαλής της παράταξης “Χίος Μπροστά”, Γιάννης Καραβασίλης, ο οποίος επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη διατήρησης της πίεσης προς το κράτος, εκφράζοντας όμως και έντονη δυσφορία για τη στάση της δημοτικής αρχής, την οποία κατηγόρησε ότι καθυστέρησε σκόπιμα:
«Η δημοτική αρχή καθυστέρησε, ολιγώρησε και απέκρυψε. Μου θύμισε διευθέτηση προεκλογικών συμφωνιών. Όμως, σήμερα η τοπική κοινωνία μίλησε. Η απόφαση είναι ισχυρή, αν και δεν είμαι βέβαιος ότι θα σταματήσει τον διαγωνισμό. Οφείλουμε να μείνουμε σε εγρήγορση»​.

Τέλος ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μάρκος Σκούφαλος, χαιρέτισε την απόφαση ως αποτέλεσμα του μαζικού λαϊκού αγώνα, δίνοντας έμφαση στις διεθνείς και οικονομικές διαστάσεις του ζητήματος. Με ιδιαίτερη ιδεολογική χροιά, σημείωσε:
«Ο χιώτικος λαός και η νεολαία του βγήκαν μπροστά, όρθιοι, απέναντι σε καρκινογόνα σχέδια. Κερδήθηκε μία μάχη, όχι όμως ο πόλεμος. Ο τόπος μας μετατρέπεται σε φυλακή ανθρώπινων ψυχών και σε έδαφος εξορύξεων, βάσεων και στρατηγικών συμφερόντων. Δεν θα το επιτρέψουμε»​.

Η υπόθεση των εξορύξεων στη Βόρεια Χίο έχει αναδείξει, πέρα από το προφανές περιβαλλοντικό και υγειονομικό ζήτημα, ένα βαθύτερο πρόβλημα στρατηγικής για το μέλλον της Χίου. Όπως επισημάνθηκε και από τον Κώστα Τριαντάφυλλο, η περιοχή της Αμανής και γενικότερα η βόρεια πλευρά του νησιού αντιμετωπίζουν ένα διαρκές φαινόμενο ερημοποίησης, έλλειψης υποδομών και εγκατάλειψης.
«Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να ζούμε στο μισό νησί. Σε ολόκληρο τον πλανήτη αναζητούνται τόποι όπως η Αμανή. Δεν θα εγκαταλείψουμε τη Βόρεια Χίο. Θα την υπερασπιστούμε, όχι μόνο απέναντι στις εξορύξεις, αλλά και συνολικά»​.

Η απόφαση και τα επόμενα βήματα

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν δεσμεύει νομικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όμως αποτελεί σαφή πολιτική δήλωση, ισχυρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και εργαλείο στα χέρια της τοπικής κοινωνίας για τη συνέχιση του αγώνα. Οι φορείς της Χίου, οι κάτοικοι και η ομογένεια καλούνται να συντονιστούν σε μία ενιαία και μαχητική καμπάνια για την ακύρωση του διαγωνισμού, που προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση του Υπουργείου για τη δυσαρέσκεια των κατοίκων και έκκληση για επίσημη παρουσία στη Χίο. Όπως δήλωσε ο ίδιος:
«Ζήτησα ραντεβού με το Υπουργείο, τους είπα να ενημερώσουν τον κόσμο. Επέλεξαν να μην έρθουν. Η κοινωνία έχει δικαίωμα να ξέρει»​.

Η απόφαση κατά των εξορύξεων αντιμονίου στη Χίο αποτυπώνει την καθολική αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, ενισχύει τη διεκδικητική της φωνή και θέτει τα θεμέλια για ένα πιο ενεργό και πολιτικοποιημένο αυτοδιοικητικό ρόλο απέναντι σε εθνικούς σχεδιασμούς που επηρεάζουν το μέλλον του νησιού.

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ