19.11.2018 11:39

Πείτε μας έγκαιρα το σχέδιό σας αν τον Μάιο σας χαρίσουμε αυτές τις καρέκλες

Οι επίδοξοι δήμαρχοι οφείλουν σύντομα να εξηγήσουν στους πολίτες τους στόχους της θητείας τους

Σε περασμένες περιόδους, όταν τα κόμματα διέθεταν μεγαλύτερη επιρροή στην κοινωνία, η εκλογή δημάρχων ρυθμίζονταν συχνά από τη διευθέτηση κομματικών ισορροπιών. Οι … τοπάρχες, ειδικά όταν το νησί της Χίου ήταν διαμελισμένο σε 8 Δήμους, επιβραβεύονταν για την πολυετή κομματική τους προσήλωση με τίτλο τιμής τη θέση του δημάρχου.

Η οικονομική (και κοινωνική) κρίση αποδυνάμωσαν τις κομματικές επιρροές και οι υποχρεωτικές συνενώσεις στους Δήμους μετατρέπουν πια τις δημοτικές εκλογές για τα κόμματα σε οξύ πονοκέφαλο, καθώς συνήθως έχουν να επιλέξουν μεταξύ πολλών επιθυμιών για μια μόνο θέση.

Λιγότερο από επτά μήνες πριν στηθούν οι κάλπες, με τη Χίο στη δίνη μιας απαξίωσης όλων των δεικτών του νησιού, με πιο έντονη την καθίζηση στο δείκτη αυτοπεποίθησης, μέχρι σήμερα καταγράφονται απλά προσωπικές επιθυμίες εκλογής στη θέση του δημάρχου.

Προς το παρόν:

  • Ο εν ενεργεία δήμαρχος, Μαν. Βουρνούς, έχει ανακοινώσει τη βούληση του να διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του. Ταυτόχρονα δηλώνει αόριστα πρόθυμος να συζητήσει προτάσεις ευρύτερων συνεργασιών, ακόμα κι αν δεν φέρουν τον ίδιο επικεφαλής συνδυασμού.
  • Ο πρώην βουλευτής, Κ. Τριαντάφυλλος, επίσημα ανακοίνωσε την εκκίνηση δημιουργίας δημοτικού συνδυασμού.
  • Ο δημοτικός σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στ. Καμπούρης, κατέθεσε πρόταση σύστασης ενιαίου συνδυασμού.
  • Ο αντιπεριφερειάρχης, Στ. Κάρμαντζης, επισήμως δεν ασχολείται με τα εκλογικά, όλη η Χίος ωστόσο γνωρίζει ότι διαθέτει έτοιμο συνδυασμό και από καιρό έχει χαράξει τη στρατηγική του για τη διεκδίκηση του Δήμου Χίου.  

Η προσθήκη στο βιογραφικό

Κοινό στοιχείο και των 4 φερόμενων ως υποψηφίων ότι ως τώρα έχουν καταθέσει ή διαδώσει την ατομική τους βούληση να εκλεγούν (ή επανεκλεγούν) στη θέση του δημάρχου Χίου.

Δίνουν την εντύπωση ότι είναι πιστοί οπαδοί του απαρχαιωμένου συστήματος της επετηρίδας. «Ήρθε η ώρα μου να γίνω δήμαρχος», αποπνέουν ως φιλοσοφία οι ως τώρα δηλώσεις τους χωρίς καμία ουσιαστική νύξη για κάποιο συγκροτημένο σχέδιο για τη Χίο.

Αυτή τη φορά όμως οι δημότες είναι πολλαπλά καχύποπτοι. Δεν τους αρκεί για την επιλογή και έγκριση του νέου δημάρχου τους η επιθυμία του εν ενεργεία δημάρχου να μην «τσαλακωθεί» ως προσωπικότητα από μια αποτυχία επανεκλογής ή η προσθήκη στο πολιτικό βιογραφικό του τίτλου του δημάρχου όσων ήδη θήτευσαν στο Κοινοβούλιο ή σε άλλες βαθμίδες της Αυτοδιοίκησης.

Σχέδιο υπάρχει;

Με την ανεργία στα ύψη, την καταβύθιση της τοπικής οικονομίας και κάθε αισιόδοξο σενάριο για την αναστροφή της κατάστασης να μοιάζει με ευχολόγιο η Χίος δεν γίνεται να ικανοποιήσει απλά και μόνο προσωπικές φιλοδοξίες. Όσο ψηφίζει τιμωρητικά για όσα δεν έγιναν ή έγιναν στραβά, θα χάνει την προοπτική για κάτι καλύτερο.

Οι επίδοξοι δήμαρχοι, επομένως, καλούνται έγκαιρα να καταθέσουν το σχεδιασμό τους για τον τόπο. Σε ποιους άξονες θα πορευτούν; Πως ονειρεύονται να δουν τη Χίο των επόμενων χρόνων; Με ποιο τρόπο θα κινητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες δυνάμεις του τόπου να εφαρμόσουν ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο;

Στη βάση αυτών των απαντήσεων θα δημιουργηθούν οι συμμαχίες που θα κρίνουν την εκλογική αναμέτρηση και θα διευκολύνουν τους δημότες να αποφασίσουν. Θα τις καταθέσουν οι υποψήφιοι ή με θολές κινήσεις θα οδηγούν την κοινωνία να επιλέγει με κριτήριο την προσωπολατρία;


ΩΘΕΙ ΣΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ

  • Δύσκολο εγχείρημα, που θα απομονώσει πολιτικά όσους επιμείνουν σε λειτουργία σκληρής γραμμής αντιπαράθεσης.

Σε ένα νέο, πολύ πιο ευέλικτο περιβάλλον υποχρεωτικών συνθέσεων, οδηγεί την Αυτοδιοίκηση ο νόμος 4555/2018, ο οποίος, πέραν των άλλων, καθιερώνει την απλή αναλογική ως σύστημα εκλογής των νέων αρχών.

Από τη φύση της η απλή αναλογική αυξάνει τα περιθώρια συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία σε περισσότερους συνδυασμούς, καθώς προσδοκούν στην ευκολότερη εκπροσώπηση τους. Ειδικότερα στο Δήμο Χίου συνδυασμοί που θα λάβουν ποσοστό άνω του 2,5% εξασφαλίζουν την παρουσία τους στα δημοτικά έδρανα τουλάχιστον με έναν σύμβουλο.

Στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, για πρώτη φορά ο δήμαρχος δεν θα ελέγχει την αυξημένη πλειοψηφία των μελών του.

Η προδιαγεγραμμένη συμμετοχή στην εκλογική αναμέτρηση του προσεχούς Μαΐου στη Χίο περισσότερων των δυο συνδυασμών καθιστά σχεδόν αποτρεπτική, με τα ως σήμερα δεδομένα, τη διασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας. Κατά συνέπεια στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο για πρώτη φορά ο δήμαρχος δεν θα ελέγχει την αυξημένη πλειοψηφία των μελών του.

Συμβούλιο από την πρώτη κατανομή

Κυρίαρχο στοιχείο του νέου νόμου είναι η εκλογή του συνόλου των δημοτικών συμβούλων από την κατανομή του Α’ γύρου. Ειδικότερα η αναλογική κατανομή των εδρών γίνεται ως εξής: Το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν, σε όλα τα εκλογικά τμήματα δήμου, αθροιστικά όλοι οι συνδυασμοί που συμμετείχαν στις εκλογές διαιρείται με τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε δημοτικό συμβούλιο και το πηλίκο αυξημένο κατά μία μονάδα, παραλειπομένου του κλάσματος, αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και καθένας τους καταλαμβάνει τόσες έδρες όσο και το ακέραιο πηλίκο της διαίρεσης.

Ο «μεγάλος συνασπισμός»

Με βάση το νέο εκλογικό σύστημα και τα ποσοστά των δημοτικών συνδυασμών στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου θα απαρτίζονταν σήμερα από 18 συμβούλους του συνδυασμού «Όλοι μαζί για τη Χίο», 16 συμβούλους της «Πρωτοβουλίας», 4 της «Χιακής Συμπολιτείας» και 3 της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Με δεδομένο ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» δεν μετέχει σε συνασπισμούς εξουσίας αν δεν διαθέτει αυτοδύναμη εντολή, στη Χίο και υπό την προϋπόθεση της εκλογής του Μαν. Βουρνού στο β’ γύρο, θα ήταν αναγκαίος ο «μεγάλος συνασπισμός» για τη δημιουργία πλειοψηφίας τουλάχιστον 21 εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η μονοεδρική Αμανή

Στο συνδυασμό που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στην μονοεδρική εκλογική περιφέρεια της Αμανής θα καταλήγει στο εξής η έδρα, εφόσον αυτός δικαιούται να καταλάβει έδρα.

Δηλαδή, με βάση το προηγούμενο εκλογικό αποτέλεσμα και εφαρμογή του νέου νόμου, δημοτικός σύμβουλος Αμανής θα εκλέγονταν ο Γ. Χρίτης αντί της Β. Ποταμούση.

Βουρνούς ως τις 31 Αυγούστου

Νέος δήμαρχος θα εκλεγεί τον προσεχή Μάιο, ωστόσο η εγκατάσταση του θα γίνει επισήμως την 1η Σεπτεμβρίου 2019 με τη θητεία του να λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Ακόμα δηλαδή κι αν δεν επανεκλεγεί ο Μαν. Βουρνούς, παραμένει στο δημαρχιακό αξίωμα ως τις 31 Αυγούστου 2019.

Να σημειωθεί ότι ασυμβίβαστο εκλογής για τη θέση δημάρχων, δημοτικών συμβούλων ή προέδρων κοινότητας έχουν όσοι είναι οφειλέτες του Δήμου ή των εταιρειών του και η συνολική τους οφειλή υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 300 ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Μια επιπλέον σημαντική αλλαγή που επιφέρει ο «Κλεισθένης» είναι η … ανεξαρτητοποίηση των προέδρων για κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων. Σ’ αυτές όσοι επιθυμούν να διεκδικήσουν την προεδρία συμμετέχουν σε ένα κοινό ψηφοδέλτιο, με χωριστή κάλπη, δίχως να ανήκουν σε συνδυασμούς. Οι υποψηφιότητες κατατίθενται γραπτώς από τον κάθε υποψήφιο.

Σε χωριστή κάλπη γίνεται και η εκλογή των συμβούλων των κοινοτήτων με μόνιμο πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων, ωστόσο εκεί είναι υποχρεωτική η συμμετοχή σε συνδυασμούς.

Ουσιαστικά όμως παρέχεται η δυνατότητα στον ψηφοφόρο να κάνει διαφορετική επιλογή δημοτικού και κοινοτικού συνδυασμού.  


ΟΙ ΕΜΦΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ «ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ» ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ

  • Όσοι έχουν … ξεμυτίσει το ενδιαφέρον τους, όσοι προσωρινά το καλύπτουν αλλά το καλλιεργούν συστηματικά κι όσοι περιμένουν στη γωνία με την ελπίδα να γίνουν παράκλητοι.

Τα επίσημα αποκαλυπτήρια της υποψηφιότητας Κ. Τριαντάφυλλου την περασμένη εβδομάδα άνοιξαν το χορό των δημοτικών εξελίξεων. Όσοι παρακολουθούν όμως από κοντά τις εξελίξεις αντιλαμβάνονται ότι στο προσεχές μέλλον υπάρχουν ακόμα αρκετές ψηφίδες για να ολοκληρωθεί το παζλ των υποψηφιοτήτων, που εξαρτώνται από διαφορετικές παραμέτρους.

Οι παράμετροι

Η πρώτη από αυτές είναι ο κλονισμός του κομματικού στελεχικού δυναμικού της ΝΟΔΕ Χίου στην πιθανότητα επανεκλογής του Μαν. Βουρνού. Στην περίπτωση που αποτύχει και η απέλπιδα επικοινωνιακή καταιγίδα της δημοτικής αρχής να ανατρέψει το δυσμενές κλίμα, όσοι στη ΝΟΔΕ Χίου δεν αποδέχονται να συρθούν πίσω από την υποψηφιότητα Κάρμαντζη θα επιδιώξουν να αντιπροτείνουν άλλο πρόσωπο, ικανό να την διεμβολίσει στο συντηρητικό κόσμο του νησιού.

Δεύτερη η τελική ετυμηγορία της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα αν θα διεκδικήσει τη συμμετοχή της στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου αυτόνομα. Μέχρι σήμερα οι πιθανότητες γέρνουν προς την απόφαση της αυτόνομης καθόδου, μάλλον όμως η τελική απόφαση δεν θα ληφθεί βεβιασμένα.

Η τρίτη παράμετρος πώς θα απεγκλωβιστεί από την αδυναμία της να προτείνει υποψήφιο με δικά της χαρακτηριστικά η κομματική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Στον ΣΥΡΙΖΑ συνεκτιμούν τη θετική εικόνα του Μαν. Βουρνού σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη (Π. Σκουρλέτης – Αλ. Χαρίτσης κ.α.), αντιλαμβάνονται τις σοβαρές ανεπάρκειες της σημερινής δημοτικής αρχής, εξετάζουν την επιλογή Τριαντάφυλλου ως μετεκλογική γέφυρα με τις πολιτικές δυνάμεις του κέντρου, αποθαρρύνονται από την επίσημη απόρριψη του τελευταίου στην πιθανότητα επίσημης στήριξης του και, μετρώντας το πείραμα της «Χιακής Συμπολιτείας», φοβούνται τον αντίκτυπο μιας νέας αυτόνομης καθόδου.

Παιχνίδι με … λυμένα τα χέρια

Η επισημοποίηση της υποψηφιότητας Τριαντάφυλλου του επιτρέπει ως τώρα να είναι ο μόνος που ανεμπόδιστα ξεκινά διερευνητικές επαφές δημιουργίας συνδυασμού και κλίματος. Έχοντας πείσει ακόμα και το ΚΙΝΑΛ, από το οποίο προέρχεται, ότι δεν είναι επωφελής η διατάραξη της ανεξάρτητης χροιάς της υποψηφιότητας του με μια ανακοίνωση στήριξης, κυριολεκτικά … ψαρεύει σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους.

Οι ως τώρα επαφές του εκτείνονται σε πρόσωπα με κοινωνική δράση από το χώρο των εκφραστών της ελεύθερης οικονομίας ως των οικολογικών κινημάτων και της Αριστεράς. Ειδική προσέγγιση επιχειρείται σε πρόσωπα του επιχειρηματικού κόσμου καθώς ο Κ. Τριαντάφυλλος επιθυμεί να δώσει καθαρό αναπτυξιακό στίγμα στη δημοτική του παράταξη, υποβιβάζοντας, όσο είναι δυνατόν, τις επιρροές και τις εξαρτήσεις από τους κομματικούς μηχανισμούς.

Το φρένο των αντιδημάρχων

Εμμέσως την υποψηφιότητα του έχει ανακοινώσει και ο Μαν. Βουρνούς σε άτυπη συνάντηση του με εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ. Ωστόσο η απροθυμία πολλών συνεργατών του να τεθούν εκ νέου στη διάθεση του και κυρίως η έντονη αμφισβήτηση του στόχου της επανεκλογής εικάζεται ότι δεν αποκλείεται να τον κάνουν να σταθμίσει εκ νέου τα δεδομένα.

Ιδιόμορφη πίεση στο Μαν. Βουρνού ασκείται και αναμένεται να ενταθεί από ομάδα αντιδημάρχων του, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι, μολονότι το δικό τους έργο αξιολογείται μεμονωμένα θετικά από τους δημότες, ακυρώνεται από μια συνολική κριτική για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής, που αγγίζει απευθείας τον ίδιο το δήμαρχο. Ήδη υπογείως υποβάλλονται προτάσεις να «θυσιαστεί» προκειμένου να διασωθεί η πιθανότητα επανεκλογής της «Πρωτοβουλίας» με άλλον επικεφαλής και διαφοροποιημένη ηγετική ομάδα.

Προσωρινό … σιωπητήριο

Την επιλογή να προετοιμάζεται ανεμπόδιστα, χωρίς επισήμως να χρειάζεται να υπονομεύεται η ενασχόληση του με το περιφερειακό έργο, κάνει ως τώρα ο Στ. Κάρμαντζης. Οι πάντες γνωρίζουν ότι ο αντιπεριφερειάρχης Χίου έχει σχεδόν έτοιμο το ψηφοδέλτιο, ακόμα και σε επίπεδο κοινοτήτων, για τους δικούς του λόγους ωστόσο επιθυμεί να προστατεύει τις συμφωνίες του με τους υποψηφίους.

Η ανεπίσημη πρόθεση υποψηφιότητας του επιτρέπει, τέλος, να βρίσκεται στο απυρόβλητο των ερωτημάτων για τα κορυφαία δημοτικά ζητούμενα και να καλύπτεται για ένα κρίσιμο ακόμα διάστημα στη θαλπωρή του εν εξελίξει περιφερειακού έργου.  

Εγγυητής της σταθερότητας

Η προ ημερών παρέμβαση του Στ. Καμπούρη και η έκκληση του να καταβληθούν προσπάθειες ενοποιημένου ψηφοδελτίου, που θα φέρουν σε δεύτερη μοίρα τις προσωπικές στρατηγικές για το Δήμο, βρήκε προς το παρόν ανταπόκριση μόνο από το Μαν. Βουρνού.

Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης με την πρόταση του αποδίδει στον εαυτό του ρόλο εγγυητή της σταθερότητας του τοπικού αυτοδιοικητικού συστήματος έχει όμως κλειστά τα χαρτιά του για το κατά πόσο θα προχωρήσει στο σχηματισμό μιας αυτοκέφαλης κίνησης, αν η πρόταση του για ενιαίο ψηφοδέλτιο δεν τελεσφορήσει.

Το … Παγχιακό δίλλημα

Στις τάξεις της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα επικρατεί η άποψη ότι η αυτόνομη κάθοδος είναι η πιο επωφελής λύση για την επίτευξη του στόχου προστασίας του νησιού από τη μεταναστευτική κρίση.

Η πλειοψηφία των στελεχών της ασπάζεται την άποψη ότι με τα υπό διαμόρφωση δημοτικά σχήματα δεν καλύπτεται ο στρατηγικός στόχος το νησί να υποστεί τις λιγότερες δυνατές συνέπειες από την καθαρή συμφωνία Ευρώπης – ελληνικής κυβέρνησης να το μετατρέψουν σε γεωγραφικό σημείο ανάσχεσης της δυναμικής της μεταναστευτικής κρίσης. Παράλληλα πάντως επικρατεί προβληματισμός για το κατά πόσο μια αυτόνομη κάθοδος τυχόν παρερμηνευτεί από το εκλογικό σώμα και υπονομεύσει την έξωθεν καλή μαρτυρία την οποία διαθέτει σήμερα η Παγχιακή σε σημαντικά στρώματα του τοπικού πληθυσμού.  Από τις ως τώρα κινήσεις της μάλλον δεν θα βιαστεί να καταλήξει.

Σε στάσιμα νερά ΛΑΣ και «Χιακή Συμπολιτεία»

Βέβαιη εκτιμάται η κάθοδος της ΛΑΣ. Ερωτηματικό ωστόσο παραμένει αν η πληθωρικότητα του Μ. Σκούφαλου εκτιμηθεί ως η κατάλληλη για να την εκπροσώπηση στη θέση του επικεφαλής ή θα προκριθεί η λογική της εναλλαγής των προσώπων, όπως συχνά παρατηρείται σε συλλογικότητες που στηρίζονται από το ΚΚΕ.

Αντίθετα αμφίβολη εξακολουθεί να είναι η κάθοδος της «Χιακής Συμπολιτείας». Το πολιτικό διαζύγιο από τον ΣΥΡΙΖΑ και η αποχώρηση σημαντικών πρωτεργατών της από το προσκήνιο δυσκολεύουν το στόχο της επανεκλογής στα δημοτικά έδρανα. Εξίσου αμφίβολη θεωρείται και η πρόθεση της Ερμ. Φρεζούλη να ηγηθεί εκ νέου. Οι τελικές αποφάσεις επεξεργάζονται ήδη σε ένα νέο στέκι του πολιτικού χώρου που εκπροσωπεί η «Χιακή Συμπολιτεία», το «Αντίβαρο».


ΟΙ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΙ … ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ

  • Όσοι δεν το θέτουν ευθέως αλλά δεν θα αποτελέσει και έκπληξη η αποδοχή εκ μέρος τους μιας πρότασης.

Μια ακόμα παράμετρος που ενδέχεται να περιπλέξει το περιβάλλον των δημοτικών υποψηφιοτήτων είναι η συνάρτηση του χρόνου των δημοτικών εκλογών με τις εθνικές πολιτικές εξελίξεις.

Βάσιμα εκτιμάται ότι, αν προηγηθούν εθνικές εκλογές, από την ευρεία δεξαμενή υποψηφιοτήτων της Ν.Δ. θα προκύψει πλεονάζον ενδιαφέρον για συμμετοχή της ύστατης στιγμής στη δημοτική αναμέτρηση.

Οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι στο εθνικό ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. δεν χωρούν όλοι όσοι τρέφουν φιλοδοξίες συμμετοχής. Ήδη μάλιστα κορυφαία στελέχη της ΝΟΔΕ, διαπιστώνοντας το βαρύ κλίμα για την υποψηφιότητα Βουρνού, φλερτάρουν έντονα με την ιδέα να … κληροδοτηθεί η «Πρωτοβουλία» σε ένα «γαλάζιο» κομματικό αναγνωρισμένο κομματικό στέλεχος.

Ο διακαής πόθος να μεταπειστεί ο Κ. Μουσουρούλης αποδείχθηκε ότι κινείται απλά στη σφαίρα της επιθυμίας ορισμένων, οπότε κρούσεις θα αρχίσουν να γίνονται στους Στ. Μιχαηλίδη και Γ. Μαλαφή. Εκείνοι με τη σειρά τους δίνουν προτεραιότητα στη συμμετοχή τους στο εθνικό ψηφοδέλτιο, δεν πρέπει όμως να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μεταπειστούν, αρκεί να φανεί ότι ανταποκρίνονται σε μια πρόσκληση και δεν αποτελεί δική τους πρωτοβουλία αποχώρησης από το κεντρικό πολιτικό σκηνικό.  


ΕΝΑ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΛΑΔΙΑ ΤΟΥ

  • Ποια ερωτηματικά θα κληθούν να απαντήσουν στους δημότες οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι δήμαρχοι.

Προσδιορισμό στον πιο αμφιλεγόμενο όρο των τελευταίων δεκαετιών για το νησί, την έννοια της ανάπτυξης, θα κληθούν πρωτίστως να δώσουν όσοι επιθυμούν να διεκδικήσουν τη δημαρχιακή καρέκλα.

Οι εποχές που η ανάπτυξη οριοθετούνταν ή και ταυτίζονταν με ένα ή περισσότερα έργα υποδομής έχει πια περάσει. Σήμερα λιγοστοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι, αν υπήρχε στην υπηρεσία του νησιού το φράγμα Κόρης Γεφύρι, το αεροδρόμιο ή ένα σύγχρονο λιμάνι, η κατάσταση θα ήταν πολύ διαφοροποιημένη από τη σημερινή. Ενδεχόμενα κάπως καλύτερη, αλλά πάντως όχι ικανή να απαντήσει στα προοπτικά ερωτηματικά της νέας γενιάς του νησιού.

Η Χίος για δυο τουλάχιστον δεκαετίες πορεύεται χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό. Δεν έχει προσδιορίσει η ίδια το ρόλο και την παρουσία της σε μια διαρκώς εξελισσόμενη παγκοσμιοποιημένη οικονομία και με ευκολία άγεται και φέρεται από ενθουσιώδεις αλλά μονοδιάστατες σκέψεις, οι οποίες στην πορεία τους αποδεικνύονται ανεπαρκείς για να τονώσουν τις αρτηρίες της τοπικής οικονομίας.

Η τελευταία, περιχαρακωμένη τα προηγούμενα χρόνια από συντεχνιακές αντιλήψεις που έχουν αποδοκιμαστεί σε όλα τα σύγχρονα μοντέλα οικονομίας, βιώνει σήμερα τις βαριές συνέπειες της επικράτησης των αναχρονιστικών ιδεών. Δίστασε να ανοιχτεί στο ευρύ πέλαγος της τουριστικής κατεύθυνσης και ακόμα και σήμερα ανοιγοκλείνει με ταχύτητα εμπορικά καταστήματα ή καταστήματα παροχής υπηρεσιών, που όμως δεν έχουν πελατολόγιο για να στηριχτούν και απλά μοιράζουν σε περισσότερα κομμάτια την ίδια πίτα.

Εν αρχή η φυσιογνωμία

Μια νησιωτική κοινωνία χωρίς συγκεκριμένη φυσιογνωμία της οικονομίας της είναι καταδικασμένη. Η Χίος αποτελεί σήμερα τη μεγάλη παραφωνία στο χώρο του Αιγαίου, το μόνο νησί που δεν απολαμβάνει έσοδα από τον τουρισμό.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι και οι δημοτικές παρατάξεις θα κληθούν επομένως να απαντήσουν στο ερώτημα ποιος είναι ο στρατηγικός στόχος του νησιού τα επόμενα χρόνια και ο αντίστοιχος προσανατολισμός της οικονομίας του. Όσοι επιμένουν στον μονοδιάστατο ναυτιλιακό προσανατολισμό του θα πρέπει να τον ενισχύσουν και με άλλες σύγχρονες μορφές της ναυτιλιακής οικονομίας. Όσοι δικαίως ποντάρουν στην εξέλιξη του προϊόντος της μαστίχας θα πρέπει να υποδείξουν και τους τρόπους που θα επιβιώσουν κεντρική και βόρεια Χίος.

Δήμαρχοι και δημοτικές παρατάξεις, επομένως, είναι αναγκαίο πρωταρχικά να απαντήσουν στο ερώτημα «ποια Χίο θέλουμε τα επόμενα χρόνια». Στη βάση του συγκεκριμένου ερωτήματος θα αναπτυχθούν και τα παρακλάδια των υπόλοιπων καίριων ερωτηματικών της επόμενης μέρας. Ο «π» αναπτύσσει σήμερα την, κατά τη γνώμη του, βασική δεκάδα ερωτημάτων που θα πρέπει να απασχολήσει την προεκλογική περίοδο.

  1. Χίος πόσων ταχυτήτων;

Σήμερα η Χίος μοιάζει τριχοτομημένη. Στο ευρύ κέντρο της (από Θυμιανά μέχρι Βροντάδο) παρατηρείται πληθυσμιακή υπερσυγκέντρωση, έντονη τάση αστικοποίησης και φυσικά εκεί εντοπίζεται το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών, δημοσίων ή ιδιωτικών.

Το βόρειο τμήμα της μετατρέπεται σταδιακά σε ερημοποιημένη ζώνη, τα χωριά – ακόμη και τα κεφαλοχώρια της – αδειάζουν, η οικονομική δραστηριότητα διαρκώς συρρικνώνεται και μοναδική αναλαμπή εμφανίζεται το καλοκαιρινό δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου από την επιστροφή στη γενέτειρα των παλιννοστούντων.

Τέλος το νότιο τμήμα του νησιού συντηρεί μερικώς την οικιστική φυσιογνωμία του, με αποδυναμωμένους όμως τους πληθυσμιακούς δείκτες και ραγδαία εξάπλωση της πεποίθησης ότι σύντομα τα συμπτώματα της βόρειας Χίου θα χτυπήσουν και τη δική του πόρτα.

Όσοι επιδιώξουν να κατευθύνουν το δημοτικό μας μέλλον θα απαντήσουν στο ερώτημα πως μπορεί να αποτραπεί η ουσιαστική διχοτόμηση ή τριχοτόμηση του νησιού;

  1. Η μεταναστευτική μας μοίρα

Το δεύτερο μεγάλο ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί συνδυασμοί είναι η στάση τους απέναντι στη μεταναστευτική κρίση. Η Χίος είναι τοποθετημένη στο ευαίσθητο γεωγραφικό όριο συνάντησης δύο ηπείρων, με τα δουλεμπορικά κυκλώματα να την έχουν ορίσει ως γέφυρα μετάβασης προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ανοχή και σύμπραξη της ελληνικής κυβέρνησης, έχει προσδιορίσει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ως τόπο αποθάρρυνσης των μεταναστευτικών ροών. Αποδέχονται αυτό το ρόλο για το νησί μας όσοι θα πασχίσουν να ηγηθούν και με ποιο τρόπο θα επιχειρήσουν να τον αποτρέψουν, αν έχουν αντίθετη γνώμη;

  1. Η δημοτική περιουσία ως μοχλός ανάπτυξης

Ο Δήμος σήμερα είναι ο μεγαλύτερος οικοπεδούχος του νησιού. Σημαντικές εκτάσεις και εμβληματικά κτίρια ανήκουν στην ιδιοκτησία του. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία διαρκώς υποτιμούνται, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελούν πηγές ανάπτυξης υπό την προϋπόθεση της αξιοποίησης τους με τη μορφή παραχώρησης σε ενδιαφερόμενους ιδιώτες. Με ποιο τρόπο θα αξιοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου;

  1. Ο ρόλος του Δήμου στην προσέλκυση επενδύσεων

Μία από τις διαπιστωμένες αδυναμίες κίνησης της τοπικής οικονομίας είναι η δυσκολία προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν γηγενή κεφάλαια που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν. Έχει τη δυνατότητα ο Δήμος και με ποια εργαλεία να δελεάσει υποψήφιους επενδυτές να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα;

  1. Η αναβάθμιση του παράκτιου μετώπου

Σε όλα τα ανεπτυγμένα μέρη του πλανήτη κινητήριος μοχλός της οικονομίας είναι η αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου. Στη Χίο το παράκτιο μέτωπο από τη Δασκαλόπετρα ως τον Μέγα Λημνιώνα είναι ιδιαίτερα υποβαθμισμένο και σε πολλές περιπτώσεις εγκυμονεί κινδύνους ασφάλειας για πεζούς και οχήματα. Υπάρχουν σκέψεις αναβάθμισης του και προς ποια κατεύθυνση;

  1. Οι επιβεβλημένες τομές στο κέντρο

Οι συνθήκες στο κέντρο της πρωτεύουσας έχουν αρχίσει έντονα να ταυτίζονται με την καθημερινότητα στην Αθήνα. Η δικτατορία του οχήματος και του οδηγού έχει υποβαθμίσει τη ζώνη του κέντρου. Υπάρχει διάθεση να επιχειρηθούν τομές που θα αλλάξουν καίρια τη φυσιογνωμία του κέντρου, δίνοντας του λειτουργικότητα και παρέχοντας του συνθήκες σύγχρονης πόλης με σεβασμό στον πολίτη της και τον επισκέπτη της; Σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν αυτές;

  1. Πως θα διαχειριστούμε τα υπολείμματα του πολιτισμού μας;

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Αυτοδιοίκησης. Στη Χίο βρισκόμαστε προς το παρόν σε νηπιακά – ανιχνευτικά στάδια για τη διαχείριση των σκουπιδιών που παράγονται στο νησί μας. Ποιες είναι οι σκέψεις των υποψηφίων δημάρχων για την τύχη των απορριμμάτων μετά το στάδιο της αποκομιδής; Πως σκέπτονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες καλύτερης καθαριότητας των δημοσίων χώρων;

  1. Ποιο το σχέδιο κάλυψης των υδρευτικών αναγκών;

Οι αυτοσχεδιασμοί στον τομέα της ύδρευσης είναι φαινόμενο που χαρακτήρισε τα τελευταία χρόνια τις πολιτικές των διαδοχικών δημοτικών αρχών. Η πολιτική της ΔΕΥΑΝΧ περιστρέφεται ανάλογα με την εναλλαγή προσώπων στην προεδρία της.

Σε ποια οριστική κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η αναζήτηση λύσεων για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών του νησιού μακροπρόθεσμα και με ενσωματωμένο το στόχο μιας ενισχυμένης πορείας μας μελλοντικά στον τουρισμό;

  1. Οι ισορροπίες για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων

Το νησί διαθέτει σπουδαία ιστορία, συνδυασμένη με αντίστοιχη αρχιτεκτονική κληρονομιά. Η εμπλοκή των αρχαιολογικών υπηρεσιών στη διαχείριση των μνημείων και σειρά απαγορεύσεων στους χαρακτηρισμένους ως παραδοσιακούς οικισμούς έχουν οδηγήσει τους περισσότερους χώρους επισκεψιμότητας στο νησί να υπολειτουργούν ή να κινδυνεύουν από κατάρρευση. Ποια θα είναι η προσέγγιση των υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές για την ανάγκη ανάδειξης και αξιοποίησης του σημαντικού μνημειακού πλούτου του τόπου;

  1. Τι σημαίνει οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων;

Σε θεσμικό επίπεδο αργά ή γρήγορα θα ξεκινήσει ο διάλογος για την οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων και τη σταδιακή τους απεξάρτηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Πόσο διατεθειμένοι είναι οι υποψήφιοι δήμαρχοι να αναλάβουν ευθύνες φορολογικής πολιτικής έναντι των δημοτών;

 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ