Μια άλλη συνεδρίαση του ΠΣ για να παρακολουθήσουμε την συνέχεια των οβιδιακών μεταμορφώσεων του Περιφερειάρχη στο μεταναστευτικό μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο.
Ετσι, αφού:
Τέσσερεις ώρες παρεμβάσεων για να ακούσουμε από τις παρατάξεις Μουτζούρη και Καλογήρου -που είχαν και συνεχίζουν να έχουν καθημερινό λάβαρο την ξενοφοβία, την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, τους κινδύνους για αλλοίωση των χαρακτηριστικών του πληθυσμού, τους κινδύνους ασφάλειας και επιβίωσης των κατοίκων των νησιών (με αποκορύφωμα τον παραλληλισμό του προσφυγικού με την ιταλική εισβολή στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου από τον Περιφερειάρχη)- να αναδιπλώνονται και να υιοθετούν μέχρι και θέσεις για τη διατήρηση της Μόριας, σύμφωνα με την απόφαση του Δ.Συμβουλίου. Θέσεις, που η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχει υιοθετήσει και δημοσιοποιήσει εδώ και πολύ καιρό, ως ρεαλιστικές για τη διαχείριση του τόσο δύσκολου προβλήματος.
Θέσεις,όπως:
Προτάσεις που πρέπει να γίνουν πιεστικά αιτήματα προς τη κεντρική κυβέρνηση μέσα από συγκεκριμένα διαβήματα. Προτάσεις που πρέπει να συνδυαστούν με τοπικές δράσεις ώστε να περιοριστούν οι τριβές μεταξύ κατοίκων και μεταναστών,να εμπεδωθεί ένα αίσθημα ασφάλειας και να κατευναστεί ο θυμός των κατοίκων για την εγκατάλειψη που νοιώθουν από ΕΕ και κυβέρνηση. Και αυτό,σε συνδυασμό με έναν σχεδιασμό που θα ξεπερνά την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, αφού το προσφυγικό δεν είναι θέμα που θα τελειώσει στο κοντινό μέλλον. Κάτι που το υπογραμμίζαμε ήδη από το 2015.
Συζητήθηκε και το θέμα της δημόσιας υγείας και των δομών παροχής υγείας, όπου οι περισσότεροι σύμβουλοι περιέγραψαν τα γνωστά προβλήματα τα οποία δεν φαίνεται να απασχολούν την ηγεσία του Υπ. Υγείας η οποία είναι καταφανώς απασχολημένημε τους διορισμούς ημετέρων και την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Και ας βουλιάζουν οι δομές υγείας στα νησιά μας,κάτω και από το βάρος του προσφυγικού.Και ας έχει γίνει πλέον φανερό σε πολλούς, ότι το σύστημα υγείας της ηπειρωτικής χώρας δεν ταιριάζει στα νησιά που έχουν ανάγκη από έναν διαφορετικό σχεδιασμό. Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ είχε καταθέσει σχέδιο απόφασης που να αφορά τόσο αιτήματα προς την κεντρική κυβέρνηση όσο και προς την περιφερειακή αρχή ανάλογα με τις αρμοδιότητες του κάθε επιπέδου διοίκησης (http://ioannispilanis.blogspot.com/2019/11/blog-post.html). Ένα σχέδιο που αποτέλεσε τον κορμό της τελικής απόφασης, που όμως δεν έτυχε καμιάς δημοσιότητας αφού στην αίθουσα δεν υπήρχαν πλέον δημοσιογράφοι.
Βέβαια ερώτημα παραμένει ποια θα είναι η χρησιμότητα των δύο συζητήσεων, έστω και αν κάτω και από τη δική μας πίεση για πρώτη φορά βγήκαν, όπως βγήκαν, αποφάσεις με συγκεκριμένο περιεχόμενο αιτημάτων προς τη Κυβέρνηση. Περιμένουμε να δούμε ποιες θα είναι οι συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει ο Περιφερειάρχης για την υλοποίηση των αποφάσεων αυτών που έχει στα χέρια του.
Η πρόταξη του προσφυγικού είχε ως συνέπεια τα «αναπτυξιακά» θέματα να υποβαθμιστούν και στο μεγαλύτερο μέρος τους να αναβληθούν για την επόμενη εβδομάδα. Αλλωστε, αυτή την πρακτική υιοθετεί εσκεμμένα ο Περιφερειάρχης από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του και μας επιβεβαίωσε με τον καλύτερο τρόπο ο κ.Χατζηκομνηνός, που δήλωσε με ιδιαίτερη έμφαση, ότι η συζήτηση για την ανάπτυξη δεν έχει κανένα νόημα. Το διαπιστώνουμε καθημερινά και το διαπιστώσαμε ακόμη μια φορά από τις απαντήσεις που μας έδωσε ο Περιφερειάρχης στην ερώτηση που είχαμε καταθέσει αναφορικά μετη καθυστέρηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ αλλά και των διαδικασιών σχεδιασμού για την επόμενη περίοδο. Αλλα λόγια να αγαπιώμαστε!!!Και οι μήνες περνούν χωρίς να υπάρχει έστω ένδειξη για ποιό είναι το σχέδιο της Περιφερειακής Αρχής. Επομένως το προσφυγικό παραμένει μια πολύ καλή προκάλυψη καπνού για να κρύψει την «αναπτυξιακή γύμνια».
Τέλος, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε την αποστροφή μας για τις προσωπικές μομφές και αντεγκλήσεις που προσπαθούν να καλύψουν την ανυπαρξία πολιτικών επιχειρημάτων και προτάσεων. Αντιλαμβανόμαστε, ότι κάποιοι έχουν ήδη περιέλθει σε ιδιαίτερα δεινή θέση, αφού βλέπουν ότι οφείλουν να κρύψουν τα μαύρα λάβαρα με τα οποία πολιτεύτηκαν και εκλέχτηκαν.Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ και ειδικά ο επικεφαλής της δεν θα ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο και θα συνεχίσει να «κουνάει το δάχτυλο» προφανώς όχι σε προσωπικό επίπεδο, αλλά επικρίνοντας τις πράξεις και τις παραλήψεις όσων έχουν αναλάβει τις ευθύνες διακυβέρνησης της Περιφέρειας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο κάθε ένας από μας έχει έναν θεσμικό ρόλο που μας τον ανέθεσαν οι συμπολίτες μας. Τον ρόλο αυτόν οφείλουμε να τον υπηρετήσουμε προς δικό τους όφελος και όχι για να ικανοποιήσουμε το εγώ μας.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.