Είναι αισιόδοξο να βλέπεις νέους ανθρώπους να δημιουργούν, ειδικά όταν το κάνουν στο αντικείμενο τους, σε αυτό που αγαπούν, σε αυτό που προσπάθησαν να εξελιχθούν.
Μία τέτοια περίπτωση είναι ο Στάμος Διαμάντας, ο νεότερος ζαχαροπλάστης και ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου του νησιού, που μόλις στα 23 του αποφάσισε πως τη ζωή πρέπει να τη ζεις, να την κυνηγάς και να την μάχεσαι καθημερινά με ότι αυτό συνεπάγεται. Η απραγία, το σταύρωμα των χεριών και η ματαιοδοξία δεν έχουν θέση στη ζωή ενός νέου ανθρώπου, γεμάτου αισιοδοξία, όνειρα και όρεξη για δημιουργία, όσο δύσκολες και αν είναι οι εποχές. Άλλωστε αν κάνεις κάτι με μεράκι ο κόσμος σε ξεχωρίζει και ο Σταμάτης με την ομάδα του, όλοι νέοι ηλικιακά με τις ίδιες ανησυχίες και την ίδια τρέλα, είναι ανερχόμενα αστέρια του κλάδου τους που έχουν αρχίσει ήδη να ξεχωρίζουν.
Πριν από μερικούς μήνες ο 23χρονος ζαχαροπλάστης αποφάσισε να δώσει στο όνειρο του σάρκα και οστά και να δημιουργήσει το πιο μοναδικό ζαχαροπλαστείο της Χίου. Φυσικά αυτό είναι μία προσωπική γνώμη, κατόπιν επισκέψεων και δοκιμών. Είναι μικρό, καθαρό, όμορφο και ξεχωριστό. Ο λόγος για το «Cake it», το συνοικιακό μαγαζάκι της Ευαγγελίστριας που ήρθε και έδωσε μία ανάσα νεανικότητας στη γειτονιά και ίσως μερικά… κιλά παραπάνω, μιας και τα γλυκά του είναι ένα και ένα. Η φιλοσοφία του συγκεκριμένου ζαχαροπλαστείου ως προς τον κατάλογο με παραπέμπει σε αντίστοιχα καταστήματα μεταξύ Γαλλίας και Νέας Υόρκης και θα σας εξηγήσω ακριβώς τι εννοώ.
Η γαλλική φινέτσα κυριαρχεί στη σύνθεση και την όψη των γλυκών, καθώς και στα γευστικά «παντρέματα» κλασσικών γεύσεων με πιο νεανικές πινελιές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το millefeuille. Είναι ίσως το πιο νόστιμο, το πιο τραγανό, το πιο ιδιαίτερο millefeuilleπου γεύτηκα ποτέ και αυτό γιατί τα «1000 φύλλα του» ήταν τραγανά χωρίς περίσσιο βούτυρο, η κρέμα ήταν όσο γλυκιά έπρεπε χωρίς να χρειάζεσαι μία κανάτα νερό μετά, ενώ ο συνδυασμός με τη σάλτσα καραμέλας ήταν ότι έλειπε τελικά τόσα χρόνια από αυτό το γλυκό. Οπτικά θυμίζει ένα μικρό αριστούργημα και σίγουρα το ένα μόνο είναι λίγο γιατί εύκολα τρως και δεύτερο -ειδικά- αν είσαι λάτρης των λευκών γλυκών.
Αναφορικά με την πόλη που δεν κοιμάται ποτέ, τη Νέα Υόρκη, θα ήθελα να σας πω ότι αν τόσα χρόνια βλέπατε και εσείς αμερικάνικες ταινίες ή σειρές στις οποίες περνούσαν μπρος από τα μάτια σας αυτά τα ψηλά σοκολατένια cakes, τα μικρά και πανέμορφα cupcakesμε την κλασσική γαρνιτούρα βανίλιας και τα ζηλεύατε γιατί δεν ξέρατε που να τα βρείτε ή περιμένατε να κάνετε κάποιο ταξίδι στην Αθήνα ή το εξωτερικό για να τα δοκιμάσετε, πλέον όλα υπάρχουν εκεί και φέρουν την υπογραφή του Cake it. Ζουμερά cakes που συναρπάζουν τόσο τον ουρανίσκο όσο και το μάτι. Το αγαπημένο που είναι το σοκολατένιο με επικάλυψη σοκολάτας, αλλά και το red velvet cake και το carrot cake με vanilla frosting είναι εξίσου νόστιμα, θυμίζοντας κάτι από το δημοφιλέστερο καπκεικάδικο της Νέας Υόρκης, Magnolia Bakery, που όσοι την έχουν επισκεφθεί ή έχουν διαβάσει για αυτή σίγουρα θα γνωρίζουν.
Εκτός από τα παραπάνω, τα οποία με συγκλόνισαν, στο Cake it θα βρείτε πληθώρα γλυκών, μπισκότων, παγωτών, όπως επίσης και ευφάνταστές ιδέες για τούρτες γενεθλίων, γάμου ή οποιασδήποτε ιδιαίτερης στιγμής της ζωής σας. Εκτός όμως από τα μοναδικά σχέδια που μπορούν να σας προτείνουν, σημαντικοί είναι και οι πρωτότυποι γευστικοί συνδυασμοί που θα αρχίσει με χαρά πάντα να σας αναφέρει ο Σταμάτης.
Το σημαντικότερο όμως από όλα είναι η προσπάθεια ενός νέου να ξεχωρίσει μέσα από αυτό που αγαπάει και η προσπάθεια αυτή χρήζει την στήριξη όλων μας. Το Cake it αξίζει μία επίσκεψη για πάρα πολλούς λόγους, όμως αυτός που ξεχώρισα εγώ είναι ο ιδιοκτήτης και η ομάδα του και σας εγγυώμαι ότι δεν θα το μετανιώσετε.
Cake it- ζαχαροπλαστείο, Εθνικής Αντιστάσεως 2, Καμμένος Πύργος
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.