Τα «σφιχτά» πλέον χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση του Δημοτικού Κήπου της Χίου, η μέχρι σήμερα καθυστέρηση των εργασιών – με κύρια ευθύνη του εργολάβου- που το έφεραν πολύ κοντά στην απένταξη αλλά και το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία πιέζει τον Δήμο Χίου να παραδώσει επιτέλους στους πολίτες τον Δημοτικό Κήπου της πόλης της Χίου, αποτέλεσαν το έναυσμα για τον «Πολίτη» προκειμένου να πραγματοποιήσει την πρώτη αυτοψία στο εργοτάξιο του Δημοτικού Κήπου.
Η εικόνα που παρουσιάζει ο Δήμος Χίου σήμερα, προοιωνίζει την πρώτη μεγάλη και ριζική αλλαγή από το 1936 μέχρι και σήμερα όταν – σύμφωνα με τον συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη- «το Δημοτικό συμβούλιο Χίου εγκρίνει παμψηφεί τα σχέδια Δεσποτοπούλου παρόντος κ του αρχιτέκτονα στη συνεδρίαση» για τον σχεδιασμό της πλατείας και του Δημοτικού Κήπου της Χίου.
Στο σήμερα…
Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 3.247.863,25 ευρώ και ανάδοχος του έργου είναι η εταιρεία Στρογγυλού με ποσοστό έκπτωσης 21,3%, όπως προέκυψε από τον διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι και σήμερα.
Ωστόσο, από τις αρχές του 2022 μέχρι και πριν λίγο καιρό, διάφορες συγκυρίες οδήγησαν σε μία σημαντική χρονική καθυστέρηση με αποτέλεσμα μέχρι και το τελευταίο τρίμηνο του 2023, οι εργασίες να εκτελούνται με ρυθμούς χελώνας και τον κίνδυνο απένταξης του έργου να καραδοκεί.
Η κατακραυγή της τοπικής κοινωνίας αλλά και το γεγονός της αυστηροποίησης της στάσης του Δήμου Χίου, το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν ως αποτέλεσμα οι εργασίες να ξεκινήσουν εκ νέου και ο εργολάβος να αυξάνει ρυθμούς σε ικανοποιητικό βαθμό μετά από πολύ καιρό.
Να σημειωθεί ότι μία από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες, αυτή της απομάκρυνσης των δύο καταστημάτων περιμετρικά του Κήπου, φαίνεται ότι λαμβάνει τέλος, αφού μέσα στις επόμενες 10 ημέρες ξεκινά η μετεγκατάστασή τους.
Τα έργα που θα εκτελεστούν
Το έργο, σύμφωνα με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Χίου, έχει ως αντικείμενο την Ανάπλαση του Δημοτικού κήπου Χίου, μέσω της κατάργησης του περιμετρικού τοίχου και του κιγκλιδώματος που τον διαχωρίζει από το περιμετρικό πεζοδρόμιο καθώς και της δημιουργίας πολλαπλών προσβάσεων (πρανή, κλίμακες, ράμπες) προς το εσωτερικό του.
Πέρα από την περίφραξη η οποία καθαιρέθηκε, την ίδια τύχη είχαν κατ εφαρμογή της μελέτης όλες οι κατασκευές στο όριο του κήπου, όπως ο χώρος κυκλοφοριακής εκπαίδευσης, οι εγκαταστάσεις του θερινού σινεμά και η αποθήκη του Δήμου.
Στο νέο όριο του κήπου, όπου υπάρχουν μεγάλα δέντρα θα κατασκευαστούν τα «μπαλκόνια», που είναι κατασκευές από σκυρόδεμα που αφήνουν τρύπες γύρω από τα δέντρα και επιστρώνονται με χυτό βοτσαλωτό δάπεδο.
Παράλληλα θα κατασκευαστεί ένα νέο μονοπάτι το οποίο διατρέχει περιμετρικά τον κήπο, θα υπάρξει επίστρωση με πλάκες Θυμιανών τόσο στις υφιστάμενες διαδρομές όσο και μια νέα αξονική διαδρομή, θα κατασκευαστεί νέα σύγχρονη παιδική χαρά, νέο κτήριο αποθήκης και κτήριο wc, νέο σύγχρονο συντριβάνι, ένας υπαίθριος χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, χώρος με όργανα γυμναστικής, θα τοποθετηθεί νέος σύγχρονος αστικός εξοπλισμός (παγκάκια, κάδοι, ποδηλατοστάτες) και θα γίνουν φυτεύσεις με νέα δέντρα καθώς και τοποθέτηση νέου φωτισμού.
Η πρώτη παράταση
Να σημειωθεί ότι στις 23 Ιανουαρίου 2023, η νεοσύστατη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Χίου, έδωσε παράταση 3 μηνών για την ολοκλήρωση του έργου, δηλαδή αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/5/2024 αντί των 9 μηνών που αρχικά ζήτησε ο εργολάβος.
Η ιστορία του Δημοτικού Κήπου της Χίου
Εξαιρετικό ενδιαφέρον, με αφορμή την όλη συζήτηση για τον Δημοτικό Κήπο της Χίου, έχουν τα ιστορικά στοιχεία για τον σχεδιασμό και την υλοποίησή του, έτσι όπως περιγράφονται αναλυτικά από το βιβλίο: «10.516 μέρες, Ιστορία της νεοελληνικής Χίου, 1912-1940, εκδ. Πελινναιο 2005», του συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη.
Εκεί διαβάζουμε τα εξής ενδιαφέροντα:
Καταρχάς το καλοκαίρι του 1918 ο Δήμαρχος Χίου Λεωνίδας Μυλωναδης ανοίγει για πρώτη φορά το ιδιοκτησιακό ζήτημα της πλατείας Βουνακίου κ όλης της περιοχής στην οποία μετέπειτα δημιουργήθηκε ο Δημοτικός Κήπος. Η περιοχή ανήκε στο ελληνικό δημόσιο και ο δήμος Χίου αιτήθηκε να περάσει στην δική του ιδιοκτησία υποβάλλοντας στο κράτος ένα σχέδιο ανάπλασης ως εξής:
Ολόκληρο το άνω κ προς Φραγκομαχαλά τμήμα της πλατείας θα γίνει πάρκο, σύμφωνα με τα σχέδια των ευρωπαϊκών πόλεων. Στο προς την αγορά τμήμα θα κατασκευαστεί λουνα παρκ με λιμνούλες, αιώρες κ.α όπως το υπάρχον στο Νέο Φάληρο.
Αυτά είναι τα πρώτα σχέδια δημιουργίας του Δημοτικού κήπου, ο οποίος αρχίζει σιγά σιγά να δημιουργείται μετά τον Οκτώβριο του 1919, όταν περνάει και επίσημα το ιδιοκτησιακό του στον Δήμο, με τις υπογραφές του σχετικού συμβολαίου μεταξύ Δήμου και δημοσίου από τον δήμαρχο Λ. Μυλωναδη κ τον Γενικό διοικητή Χίου Γ. Παπανδρέου.
Η πιο σημαντική χρονιά του Δημοτικού κήπου φαίνεται να ήταν το 1927 αφού έγιναν εντός αυτού στις 19 Ιουνίου τα πανηγυρικά αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κανάρη αλλά και επειδή τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο της χρονιάς αυτής ο Δήμος Χίου διέθεσε κονδύλια για τον εμπλουτισμό του σε δέντρα και λουλούδια, τα οποία μετέβη και έφερε εξ Αθηνών ο κηπουρός του Νικ. Στακιάς.
Τον Σεπτέμβριο του 1928 ο Μάρκος Παλαιούδης φέρνει από τις Ινδίες ένα ζεύγος πιθήκων και τους δωρίζει στον Δημοτικό κήπο.
Τον Οκτώβριο του 1932 ο δήμος παραχωρεί οικόπεδο εντός του Δημοτικού κήπου για την κατασκευή πεντάστερου για την εποχή ξενοδοχείου, με εγκαταστάσεις καφενείου, ζαχαροπλαστείου, ζυθεστιατοριου και κινηματογράφου, έργο που δεν πραγματοποιήθηκε προφανώς ποτέ και ίσως έγινε μόνο το καφενείο.
Τον Μάιο του 1934 επισκέφθηκε τον δημοτικό κήπο ο Ελ. Βενιζέλος, που είχε έρθει διακοπές στη Χίο, τον Ιούνιο του 1935 ηλεκτροφωτίστηκε ο δημοτικός κήπος και τον Μάιο του 1936 τοποθετήθηκαν μεγάφωνα.
Τον Σεπτέμβριο του 1935 ανατίθεται στον Δεσποτόπουλο να σχεδιάσει την πλατεία και τον δημοτικό κήπο
Τον Σεπτέμβριο του 1936 το Δημοτικό συμβούλιο Χίου εγκρίνει παμψηφεί τα σχέδια Δεσποτοπούλου παρόντος κ του αρχιτέκτονα στη συνεδρίαση
Τέλος, τον Δεκέμβριο του 1939 ξεκίνησαν εντός αυτού οι Κυριακάτικες εμφανίσεις της Φιλαρμονικής.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.