9.10.2019 11:18

Αργυρώ Κουτσουράδη | Το κορίτσι που συνεχίζει να μας κάνει υπερήφανους

Παρά τις δυσκολίες της εποχής η Αργυρώ Κουτσουράδη πιο συνειδητοποιημένη από ποτέ μιλάει για τις δυσκολίες του επιχειρείν στην Ελλάδα, για το χωριό της το Χαλκειός και για τα επόμενα επιχειρηματικά της σχέδια, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει το μεγάλο της εγχείρημα που δεν είναι άλλο από ένα «μαγικό τσάι»

Μετά από 4 χρόνια στην αγορά του πρωτογενή τομέα ποια είναι η γνώμη σου για το επιχειρείν στην Ελλάδα;

Α.Κ.: Οι καλλιέργειες υπάρχουν εδώ και 4 χρόνια, ωστόσο στο εμπόριο βρισκόμαστε με το brand «Myrovolos Organics» τα τελευταία δύο. Οι εκάστοτε κυβερνήσεις ζητούν από τα νέα παιδιά να δραστηριοποιούνται στη χώρα τους, στον τόπο τους, και κυρίως στον πρωτογενή τομέα, χωρίς όμως να γνωρίζουν ακριβώς τι περνάει καθημερινά ένας επιχειρηματίας. Ένα από τα κυριότερα προβλήματα ήταν ότι στην αρχή δεν υπήρχαν κάποιοι κατάλογοι (ενημέρωση)  που να αναγράφουν τα φυτικά είδη που μπορεί να καλλιεργήσει ένας αγρότης στο μέρος του. Για παράδειγμα, δεν γνωρίζαμε ότι στη Χίο μπορεί να καλλιεργηθεί το δίκταμο, το οποίο φύεται στην Κρήτη και τελικά το συμπεριλαμβάνουμε στη γκάμα των προϊόντων μας και μάλιστα με πολύ καλές αποδώσεις. Έπρεπε να ταξιδέψω στη Χαλκιδική και στη Νάξο και άλλα μέρη της Ελλάδας για να δω τις καλλιεργητικές τεχνικές, καθώς και το πως δουλεύει μία τέτοια καθετοποιημένη μονάδα.  Έπειτα αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα της χρηματοδότησης. Οι τράπεζες δεν βοηθούν τους νέους να δανειοδοτηθούν, έστω και με μικρό κεφάλαιο, προκειμένου να πραγματοποιήσουν το ξεκίνημα τους. Και φυσικά όταν αναφερόμαστε σε χρηματοδοτήσεις, συμπεριλαμβάνονται και κάποιες επιδοτήσεις που για κακή μας τύχη, στο παρελθόν πολλοί αγρότες «εκμεταλλεύτηκαν» με λάθος τρόπους, κάτι που σήμερα έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία ένταξης σε ευρωπαϊκά προγράμματα για όλους εμάς. Προσωπικά, εντάχθηκα στο «Πρόγραμμα νέων Αγροτών» από το οποίο πήρα ένα σεβαστό ποσό για το ξεκίνημα μου, ωστόσο για τη δημιουργία μιας καθετοποιημένης μονάδας χρειάζεται περίπου το διπλάσιο ποσό ίσως και παραπάνω.

Κατά πόσο αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα η υψηλή φορολογία σε μία επιχείρηση που δεν έχει προλάβει ακόμη να παράξει κέρδος;

Α.Κ.: Αρχικά τα έσοδα με έξοδα ισοβαθμίζουν, και όταν λέμε αρχικά αναφερόμαστε στα πρώτα χρόνια λειτουργίας μίας επιχείρησης, τα οποία είναι και τα πιο καθοριστικά για το μέλλον της, αφού σε αυτό το χρονικό διάστημα προσπαθείς να πραγματοποιήσεις επενδύσεις. Παρά ταύτα ο υψηλός συντελεστής φορολογίας δεν σου επιτρέπει να έχεις κάποιο κέρδος -έστω και μικρό- προκειμένου να μπορέσεις να δώσεις στην επιχείρηση σου το κάτι παραπάνω. Το κράτος αν ήθελε να βοηθήσει πραγματικά τους νέους στο να επιχειρήσουν στη χώρα τους, θα μπορούσε να έθετε χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας μιας επιχείρησης. Με αυτό τον τρόπο θα ελάφρυνε αρκετά πολλούς νέους που διστάζουν να κάνουν αυτό το βήμα λόγω της υψηλής φορολογίας που έχουμε στην Ελλάδα.

Αυτά τα δύο χρόνια που η εταιρία βγήκε στο εμπόριο εμείς παρατηρούμε μία διαρκή εξέλιξη. Εσύ πως αντιλαμβάνεσαι στην καθημερινότητα σου αυτή την εξέλιξη;

Α.Κ.: Αρχικά ο στόχος μας ήταν η εδραίωση και η δημιουργία του brandname στον τόπο μας, γιατί θεωρώ ότι πρώτα πρέπει να γνωστοποιείς στον τόπο σου το προϊόν, μιας και μιλάμε για αρώματα χιακής γης. Αναφορικά με αυτό οι Χιώτες με βοήθησαν πολύ και αγκάλιασαν τα προϊόντα της «Myrovolos Organics» από την πρώτη κιόλας στιγμή. Πριν από δύο χρόνια ξεκινήσαμε να στέλνουμε τα αρωματικά μας σε 4 πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Κρήτη) και σήμερα έχουμε καταφέρει να βρισκόμαστε σε 15 πόλεις της Ελλάδας και να εξάγουμε σε 4 χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα στις Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία και Φιλανδία. Έχουμε ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις με Αμερική και ευελπιστώ σύντομα να ξεκινήσει και εκεί μία συνεργασία. Γενικότερα αυτό που διαπίστωσα είναι ότι ο κόσμος αγαπά τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα και χαίρομαι ιδιαίτερα που οι προσπάθειες μας ανταμείβονται και παράλληλα αναδεικνύεται  η εξωστρέφεια της χιακής γης.

Ποια προϊόντα θεωρείς ότι έχουν αγαπηθεί περισσότερο από τον κόσμο;

Α.Κ.: Η μέχρι τώρα πορεία μάς έχει δείξει ότι αυτό που έχει αγαπηθεί περισσότερο και τα κατατάσσει στα best seller των πωλήσεων είναι ο κρίταμος και η κάπαρη (προϊόντα τουρσί) και αυτό ίσως γιατί πιστεύω ότι είμαστε λίγοι σε όλη την Ελλάδα που τα καλλιεργούμε και ακόμη λιγότεροι που τα καλλιεργούν βιολογικά. Από εκεί και πέρα μεγάλη ζήτηση έχει η νησιώτικη ρίγανη, το θυμάρι, το τσάι του βουνού, το μελισσόχορτο και ακολουθούν τα υπόλοιπα προϊόντα της παραγωγής μας (δίκταμο, λουίζα, φλισκούνι, δάφνη, δεντρολίβανο, λεβάντα, χαμομήλι, δυόσμος).

Πρόσφατα οι καταστροφές που υπήρξαν στις καλλιέργειες σου είδαν το φως της δημοσιότητας. Αν μη τι άλλο το Χαλκειός τα τελευταία χρόνια, λόγω του προσφυγικού, ζει μία διαφορετική καθημερινότητα. Πως έχεις βιώσει εσύ αυτή την μεταναστευτική κρίση;

Α.Κ.: Σαν Αργυρώ συμμερίζομαι απόλυτα τις δυσκολίες που βιώνουν καθημερινά αυτοί οι άνθρωποι. Μία κρίση, όποιου είδους και αν είναι αυτή, πάντοτε πονάει τους ανθρώπους που τη βιώνουν για αυτό και εγώ έδειξα κατανόηση και πολύ υπομονή σε διάφορες καταστάσεις. Αποφάσισα να επικοινωνήσω το πρόβλημα μου, γιατί ήταν η 4η κατά σειρά φορά που είδα τα αγροτεμάχια μου σε αυτή την κατάσταση. Όπως όλοι εμείς καταλαβαίνουμε ή προσπαθούμε να καταλάβουμε τα βιώματα αυτών των ανθρώπων, έτσι θα ήθελα και εκείνοι να δείχνουν τον αντίστοιχο σεβασμό και κατανόηση απέναντι στα πρόσωπα μας και τις περιουσίες μας. Η λύση του να μην καλλιεργούμε τα χωράφια μας, απλά και μόνο επειδή βρίσκονται σε αυτήν την περιοχή, είναι ασταθής και δεν συνάδει με τη λογική. Αυτό που θα ήθελα απλά είναι το κράτος και οι τοπικοί φορείς να μεριμνούν και για τη δική μας προστασία όπως μεριμνά για την προστασία αυτών των ανθρώπων. Θεωρώ ότι μεγάλο μέρος του προβλήματος θα λυθεί αν οριστούν αγροφύλακες. Με αυτόν τον τρόπο και εμείς θα νιώθουμε ασφάλεια και οι περιουσίες μας θα είναι προστατευμένες. Επίσης όλοι οι κάτοικοι του χωριού μου θα ξεκινήσουν και πάλι να καλλιεργούν τα χωράφια και τους μπαξέδες τους όπως τους θυμάμαι τόσα χρόνια. Βλέπετε, αν καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με «μικροπυρκαγιές» που λαμβάνουν χώρα στο Κέντρο Φιλοξενίας, πως μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά; Εύχομαι η νέα κυβέρνηση να τηρήσει τον λόγο που μας έδωσε προεκλογικά και να μας δώσει πίσω την φυσιολογική καθημερινότητα που είχαμε.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της «Myrovolos Organics»;

Α.Κ.: Ένα από τα μελλοντικά σχέδια μας είναι η συνεργασία της εταιρίας μας, με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα με το Τμήμα Ιατρικής και το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το τμήμα Χημικών Μηχανικών, καθώς και έναν μαστιχοπαραγωγό. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε έπειτα από την ένταξη μας σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης είναι να δημιουργήσουμε ένα καινοτόμο προϊόν. Ειδικότερα, θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα τσάι όπου θα περιέχει μαστιχέλαιο και φλούδες χιώτικου μανταρινιού, το οποίο να αποδεικνύει τις βιοδραστικές ουσίες του.  Αφορά ένα τελικό αποτέλεσμα που αν λειτουργήσει θα βασίζεται εξολοκλήρου σε χιώτικες παραγωγές.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρο της Αργυρώς;

Α.Κ.: Ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα μου θα ήταν η δημιουργία μίας Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Σχολής στη Χίο, καθότι πιστεύω ότι η γη μας έχει να προσφέρει πολλά στον πανελλήνιο πρωτογενή τομέα. Δηλαδή να αξιοποιηθεί η ανεκμετάλλευτη χλωρίδα του νησιού μας, όπως τα εσπεριδοειδή της, που τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να γνωρίζει μία παρακμή. Η χιώτικη φυλή προβάτων (χιώτικο πρόβατο) επίσης τείνει προς εξαφάνιση. Υπάρχουν αρκετά ακόμη τέτοια παραδείγματα, που με τη δημιουργία μιας τέτοιας Σχολής θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να αναπτυχθούν αντί να χάνονται, όπως συμβαίνει τώρα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ