Πολλοί τον χαρακτηρίζουν «ψυχή της Μόστρας» και ίσως δεν έχουν και άδικο αφού ο Κυριάκος Φρεζούλης αφιέρωσε άπειρες ώρες από τη ζωή του για να αναδείξει το έθιμο και να προσελκύσει όλους τους Χιώτες την τελευταία Κυριακή των Αποκριών στα Θυμιανά. « Το 2008 ανέλαβα την προεδρία του ΜΕΟΘ και παρέμεινα σε αυτή τη θέση μέχρι το 2017. Στόχος τόσο δικός μου όσων και των υπολοίπων μελών του διοικητικού συμβουλίου ήταν να κάνουμε τη Μόστρα γνωστή όχι μόνο στο νησί μας αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ταυτόχρονα προσπαθήσαμε και νομίζω τα καταφέραμε να αυξήσουμε τη συμμετοχή του κόσμου σε αυτή. Μέχρι το 2008 η Μόστρα ήταν καθαρά υπόθεση των Θυμιανούσων. Στα πληρώματα των αρμάτων συμμετείχαν μόνο τα παιδιά των σχολείων (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο ,λύκειο) του χωριού και δεν υπήρχε συμμετοχή από άλλους συλλόγους του νησιού ενώ συμμετείχαν πάντα οι ίδιοι και οι ίδιοι», θυμάται Ο Κυριάκος Φρεζούλης και συμπληρώνει « Ο Σύλλογος ήταν ανοικτός μόνο κάθε Σάββατο που έκαναν μάθημα χορού. Εμείς καταφέραμε να έχουμε τον σύλλογο κάθε ημέρα ανοικτό και να λειτουργήσουμε δεκάδες τμήματα. Από μαθήματα ταλιμιού μέχρι ζωγραφικής, χορού, κεντήματος, γλυπτικής. Προσπάθησα μαζί βέβαια με τα υπόλοιπα μέλη να βρω τρόπους για να φέρω τη νεολαία και τα παιδιά κοντά στη Μόστρα. Έτσι ξεκίνησαν τα μαθήματα ταλιμιού. Μμετά από έρευνα ανακαλύψαμε τις παλιές μουσικές νότες που έπαιζαν κατά τη διάρκεια του ταλιμιού και με δασκάλους μουσικής τις διδάξαμε στα παιδιά του τμήματος μουσικών οργάνων, βάλαμε τα παιδιά του νηπιαγωγείου να κατασκευάσουν μάσκες που εν συνεχεία μοιράσαμε στους παρευρισκομένους στη Μόστρα. Γενικά προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να κάνουμε τον κάθε Θυμιανούση να νοιώσει ότι συμμετέχει και είναι ενεργό μέλος της Μόστρας».
Εθελοντισμός και συνάφια
Ο Κυριάκος Φρεζούλης σημειώνει ότι η Μόστρα διοργανώνεται από τον ΜΕΟΘ από το 1976 και το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στους εθελοντές. « Δίχως την εθελοντική εργασία η Μόστρα δεν μπορεί να σταθεί. Όλοι εργάζονται με μεράκι και κέφι το οποίο προσπαθούμε να το μεταδώσουμε και στον Κόσμο την τελευταία Κυριακή των Αποκριών που κατεβάζουμε τη Μόστρα», αναφέρει επισημαίνοντας ότι τα συνάφια είναι η πολιτιστική ταυτότητα των Θυμιανούσων και έπρεπε να βρεθεί τρόπος να διατηρηθεί η ιστορία τους. « Η Μόστρα πριν τις καρανβαλικές εκδηλώσεις ξεκινάει πάντα από τις δύο εκκλησίες των συναφιών όπου γίνεται λειτουργία, εν συνεχεία ακολουθούν κεράσματα από τις εκκλησιαστικές επιτροπές, επίσκεψη στα νεκροταφεία για να τιμήσουμε τους νεκρούς μας και να πιούμε μαζί τους ένα ποτηράκι και μετά κατευθυνόμαστε προς το χωριό. Όλα αυτά για εμάς είναι ιεροτελεστία. Τα τηρούμε και χαιρόμαστε που καταφέραμε να περάσουμε και στους νέους τις παραδόσεις αυτές.
Τούρκοι επισκέπτες και Μόστρα
Το 2013 ήταν η χρονιά που η Μόστρα «πλημμύρισε» από Τούρκους επισκέπτες, όπως θυμάται ο Κυριάκος Φρεζούλης. « Τότε είχαμε κάνει μια σπουδαία προετοιμασία με τον Κώστα Μούνδρο(υπεύθυνο τουρισμό του Δ. Χίου), τη Ρένα τη Δαμίγου και άλλους εκπροσώπους συλλόγων. Είχαμε επισκεφτεί το Επιμελητήριο της Σμύρνης και για πρώτη φορά οργανωμένα παρουσιάσαμε αναλυτικά τα αποκριάτικα έθιμα του νησιού μας και κατορθώσαμε να προσελκύσουμε πλήθος Τούρκων επισκεπτών στη Μόστρα και τους Αγάδες. Πιστεύω ακράδαντα ότι αν δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές, οργανωθούμε σωστά και αναδείξουμε τα αποκριάτικα έθιμα μας θα μπορέσουμε να αποτελέσουμε έναν αποκριάτικο προορισμό. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται προγραμματισμός και οργάνωση!».
Ενεργός πολίτης από μικρός
Ο Κυριάκος Φρεζούλης δραστηριοποιείται στον χώρο του τουρισμού 35 ολόκληρα χρόνια και από μικρή ηλικία είχε το μικρόβιο της ενεργούς συμμετοχής στα κοινά. « Η πρώτη μου εμπειρία στα κοινά ήταν στο 15ελες του σχολείου. Εν συνεχεία ασχολήθηκα ενεργά με την κοινότητα, διατέλεσα κοινοτικός και δημοτικός σύμβουλος, υπήρξα ιδρυτικό μέλος του ΝΟΘ, εργάστηκα ακούραστα στον ΜΕΟΘ για 8,5 χρόνια και τώρα αποφάσισα να μην να μην μείνω απαθής και να βοηθήσω με όποιο τρόπο μπορώ το νησί μου και τον τόπο μου. Υπηρετώ τον τουρισμό τη μισή μου ζωή αλλά αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με πληγώνει και με αγανακτεί. Στις αμιγώς τουριστικές περιοχές της Χίου, δηλαδή στον Καρφά, τον Μέγα Λιμνιώνα, την Αγία Ερμιόνη, το ένα μαγαζί κλείνει μετά το άλλο. Για εμένα δεν φταίει μόνο το μεταναστευτικό. Και η Σάμος έχει θέμα τους μετανάστες αλλά έχει 67 τσάρτερ την εβδομάδα και η Χίος φέτος δεν θα έχει ούτε ένα. Δεν θέλω να είμαι άλλο θεατής στην καταστροφή της Χίου, για αυτό και επέλεξα να αναμειχθώ και πάλι με τα κοινά και να είμαι υποψήφιος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές με τον συνδυασμό ΣυμμαΧία Αξιών του Κώστα Τριαντάφυλλου», εξηγεί ο Κυριάκος τους λόγους της υποψηφιότητάς του. «Δεν πιστεύω ότι η Χίος θα γίνει ποτέ Μύκονος ή Πάρος. Εξάλλου κάτι τέτοιο κανείς δεν το θέλει. Όμως αν φτιάξουμε τις βασικές υποδομές μας(αεροδρόμιο, λιμάνι, ξενοδοχεία, τιμές), τότε μπορούμε να διεκδικήσουμε και εμείς ένα μερίδιο από την τουριστική πίτα της χώρας μας».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.