«Ό,τι και να γίνει παιδί μου σε αυτή τη ζωή να θυμάσαι ότι οι ρίζες είναι αυτές που θα κρατούν πάντα ζωντανούς τους ανθρώπους», ακούγαμε καμιά φορά τους παλιούς να λένε. Οι ρίζες μας είναι εκείνες που σε αυτή τη ζωή μας δείχνουν ποιοι είμαστε και που πάμε. Από πού προέρχεται το επίθετο μας; Τι ήταν ο παππούς και ο προπάππους μας; Ερωτήματα, που λίγο ή πολύ όλους μας έχουν ταλανίσει… Ωστόσο πόσοι νέοι θα έμπαιναν στη διαδικασία να διανύσουν χιλιάδες αεροπορικά μίλια, για να δουν το μέρος όπου η οικογένεια τους συνενώθηκε;
Τα δισέγγονα του εκ των ιδρυτών της ελληνικής κοινότητας της Αργεντινής στον τόπο που έσμιξαν οι γεννήτορες της οικογένειας τους.
Ταξίδι μεγάλο σε απόσταση
Ο Juan Laoutaro Delicostas έκανε ένα ολόκληρο ταξίδι για να βρει τις ρίζες του. Να δει το μέρος όπου ξεκίνησαν όλα. Το μέρος που δημιουργήθηκε η οικογένεια του. Ξεκίνησε από την Αργεντινή και έφτασε μέχρι το μικρό και ακριτικό νησί μας, γιατί στη Χίο γεννήθηκε η προγιαγιά του. Στη Χίο γνωρίστηκε ο προπάππους του με την προγιαγιά του… Από το νησί μας ξεκίνησαν όλα!
Ζαχαρίας Δεληκώστας και Βασιλεία Γιαλούρη
Ο παππούς του πατέρα του, Ζαχαρίας Δεληκώστας, γεννήθηκε το 1886 στη Νάξο. Λίγα χρόνια αργότερα, όντας νεαρός, αποφάσισε να μεταναστεύσει για ένα καλύτερο μέλλον. Πριν τον τελικό του προορισμό, που όρισε να είναι η Αργεντινή, πέρασε από τη Χίο, όπου γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγο του, Βασιλεία Γιαλούρη. Ο έρωτας τους ήταν κεραυνοβόλος και έτσι το 1906 έφυγαν μαζί για την άγνωστη τότε Αργεντινή και συγκεκριμένα το Μπερίσο.
Οι δυο τους απέκτησαν πέντε γιους, κατάφεραν να βγάλουν αρκετά χρήματα και λίγα χρόνια μετά έφτιαξαν δίπλα στο δικό τους σπίτι ακόμη ένα, που το όρισαν σαν «ξενώνα» Ελλήνων μεταναστών.
Μετανάστες που έφταναν στην άλλη άκρη της γης, την Αργεντινή, δίχως χρήματα, αγαθά, σπίτι, αλλά γεμάτοι ελπίδα για ζωή και καλύτερο μέλλον, έβρισκαν καταφύγιο μέχρι να ορθοποδήσουν στο δεύτερο σπίτι του Ζαχαρία Δεληκώστα.
Η ίδρυση της ελληνικής κοινότητας
Ο προπάππους του Juan, Ζαχαρίας, υπήρξε το 1910 ένας από τους βασικούς ιδρυτές της ελληνικής κοινότητας Αργεντινής «Πλάτων», που όραμα της ήταν να καταφέρει να διατηρήσει τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα από γενιά σε γενιά. Να τα θυμούνται οι παλιοί και να τα μαθαίνουν οι νεότεροι.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι επί δικτατορίας Βιντέλα, η Αργεντινή πέρασε δύσκολες στιγμές και η ελληνική κοινότητα επίσης, αφού ο Δικτάτορας δεν ήθελε να υπάρχουν τέτοιου είδους οργανώσεις. Στα θύματα του ήταν και ο αδερφός του Ζαχαρία, Γιώργος Δεληκώστας, καθώς στρατιωτικό τάγμα τον πήρε με τη βία από το σπίτι του και λίγες ημέρες μετά τον δολοφόνησαν, πετώντας το πτώμα του 29χρονου σε έναν αυτοκινητόδρομο.
Η βασίλισσα των μεταναστών του Μπερίσο
Στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων της κοινότητας «Πλάτων», από το 1910 είχε καθιερωθεί διαγωνισμός στο Μπουένος Άιρες , με υποψήφιες κατά βάση κοπέλες. Η νικήτρια του διαγωνισμού λάμβανε το στέμμα της «Βασίλισσας των Μεταναστών της Επαρχίας», και όφειλε για έναν χρόνο, μέχρι τον επόμενο διαγωνισμό, να είναι πρεσβευτής της πόλης της.
Φέτος, στον 40ο διαγωνισμό, νικήτρια βγήκε η Luicina Pilar Delicosta, η δισέγγονη του ιδρυτή του διαγωνισμού Ζαχαρία Δεληκώστα και αδερφή του Juan. Η συγκίνηση στην οικογένεια τεράστια και η υπερηφάνεια μεγάλη. Όταν έγινε η απονομή του τίτλου η Lucina με τον αδερφό της Juan χόρεψαν αγκαλιασμένοι συρτάκι, για να τιμήσουν τους προπαππούδες και τη «χώρα» τους.
Ο στόχος επετεύχθη
Ο Juan Laoutaro Delicostas και η αδερφή του Luicina Pilar Delicosta, βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Χίο, αναζητώντας το σπίτι της προγιαγιάς τους. Αναζητώντας τις ρίζες τους. Η ανταπόκριση που βρήκαν στο νησί μας από αρμόδιους φορείς, όταν αναζήτησαν βοήθεια, ήταν μεγάλη και οι ίδιοι δηλώνουν χαρούμενοι και τυχεροί που κατάφεραν να φτάσουν μέχρι εδώ.
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.