24.5.2024 11:27

Αναβίωση της Υφαντικής και Δαντέλας στη Χίο: Προκλήσεις και Ευκαιρίες

Η υφαντική και η δαντέλα είναι δύο από τις πιο παραδοσιακές και αγαπημένες τέχνες της Χίου. Οι τέχνες αυτές, που κάποτε ανθούσαν στο νησί, αντιμετωπίζουν σήμερα σοβαρές προκλήσεις. Ωστόσο, οι προσπάθειες του Σωματείου των Φίλων του Χιώτικου Χωριού να τις αναβιώσουν και να τις προσαρμόσουν στις σύγχρονες απαιτήσεις, προσφέρουν ελπίδα για το μέλλον τους.

Αύριο, στο Μουσείο Μαστίχας, θα διεξαχθεί μια σημαντική ημερίδα αφιερωμένη στην υφαντική και τη δαντέλα. Η εκδήλωση αυτή, που θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί, αποτελεί μια πρωτοβουλία της κυρίας Καλλιόπης Καρούση, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου. Οι ομιλητές, οι οποίοι είναι ειδικοί στο θέμα της υφαντικής, θα προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις και προτάσεις για την προώθηση και τον εκσυγχρονισμό αυτών των τεχνών.

Προκλήσεις και Στόχοι

Η δαντέλα παραμένει μια αγαπημένη τέχνη, ενώ η υφαντική αντιμετωπίζει παρακμή τα τελευταία χρόνια. Το Σωματείο των Φίλων του Χιώτικου Χωριού, που είναι το μοναδικό στη Χίο που διδάσκει δωρεάν την υφαντική, αποφάσισε να καλέσει ειδικούς για να τους βοηθήσουν να προσαρμόσουν την τέχνη αυτή στις απαιτήσεις της σημερινής εποχής. Η πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής, κυρία Ζαφειράκη, τόνισε την ανάγκη να συνδυάσουν τη δαντέλα με την υφαντική για να δημιουργήσουν σύγχρονα και ελκυστικά προϊόντα.

Εργαστήρια και Εκπαίδευση

Στη Χίο λειτουργούν πολλά εργαστήρια που διδάσκουν υφαντική και δαντέλα. Υπάρχουν τμήματα ραπτικής, κοπτικής, πλεξίματος και το παραδοσιακό μωσαϊκό της Χίου. Το εργαστήριο υφαντικής προσφέρει δωρεάν μαθήματα, και τα τελευταία τρία χρόνια, επεκτάθηκε σε νέα προϊόντα όπως ρούχα και αξεσουάρ. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από νέες κοπέλες και παιδιά, γεγονός που δείχνει ότι οι τέχνες αυτές έχουν προοπτική για το μέλλον.

Η ημερίδα θα φιλοξενήσει την κυρία Νατάσα Λαιμού και την κυρία Μαρία Λαιμού Καμπούρογλου, οι οποίες ασχολούνται με την υφαντική στο εξωτερικό, καθώς και τον κύριο Μάριο Schwab. Οι εμπειρίες και οι γνώσεις τους θα βοηθήσουν να προσελκύσουν νέα άτομα και να διασφαλίσουν τη συνέχεια αυτών των τεχνών. Το Σωματείο επιδιώκει να μάθει από αυτούς πώς να συνδυάσουν την παράδοση με τις σύγχρονες ανάγκες, ώστε η υφαντική και η δαντέλα να γίνουν βιώσιμες επαγγελματικές δραστηριότητες.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ