Νέα δεδομένα στο τραπέζι της συζήτησης για το προσφυγικό δημιούργησε η αυξημένη πίεση των κατοίκων των νησιών μας, με την απόρριψη των κυβερνητικών προτάσεων. Ήδη ανώτατα κυβερνητικά στελέχη από το πρωί σε δηλώσεις τους περιγράφουν με ποιο τρόπο αποδέχθηκαν η Συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας να βυθίσει Χίο, Σάμο, Λέσβο, Κω σε μια ανεξέλεγκτη αβεβαιότητα, η οποία δεν αποκλείεται να λάβει και μελλοντικές εθνικές διαστάσεις.
Όπως αποκάλυψε – για πρώτη φορά – ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος γραμμή της κυβέρνησης είναι από τα νησιά να φεύγουν μόνο όσοι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν «πολλές πιθανότητες να ευδοκιμήσει η αίτηση ασύλου».
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τζανακόπουλου στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ αυτό γίνεται γιατί όσοι μετανάστες ή πρόσφυγες φεύγουν από τα νησιά του Αιγαίου προς την ηπειρωτική Ελλάδα δεν εμπίπτουν στις προβλέψεις της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό.
«Η αποσυμφόρηση των νησιών και η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών προς την ηπειρωτική χώρα σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Όποιος μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα αυτομάτως δεν εμπίπτει στο περιεχόμενο της συμφωνίας», εξήγησε. Δεν διευκρίνισε ωστόσο ποιες είναι οι συνέπειες για τα νησιά όταν οι υπόλοιπες προβλέψεις της Συμφωνίας δεν τηρούνται, με κορυφαία την τραγική καθυστέρηση στην εξέταση αιτήσεων ασύλου ελλείψει προσωπικού.
Ένα βήμα παραπάνω έκανε ο ίδιος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο οποίος υποστήριξε ότι κάνει κακό στην πατρίδα να ζητά κανείς σ’ αυτή τη φάση να φύγουν οι πρόσφυγες από τα νησιά.
Τα ερωτήματα
Πέρα από το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται να στοιχειοθετήσει με ποιο ακριβώς τρόπο καταπίπτει η Συμφωνία, αν μεταφερθούν μετανάστες από τα νησιά, της ομολογίας του κ. Τζανακόπουλου έπονται άλλα ερωτηματικά:
Σε τροχιά σύγκρουσης
Η υποχρεωτική αποδοχή της κυβέρνησης όσων τραγικών δεσμεύσεων για τα νησιά μας ανέλαβε, μεταβάλλει και την τακτική της απέναντι στους νησιώτες. Μέσα σε λιγότερο από δυο εβδομάδες η δέσμευση του κ. Μουζάλα ότι δεν θα προχωρήσει σε κινήσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών ανατρέπεται.
«Αν δεν μας δώσουν οι δημοτικοί άρχοντες χώρους, θα βρούμε εμείς». Ο υπουργός φάνηκε αποφασισμένος για την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδιασμού, λέγοντας ότι «θα φτιάξουμε καλύτερες συνθήκες γι’ αυτούς (εννοεί τους μετανάστες) που υπάρχουν στα νησιά».
Δεν εξηγεί όμως ο υπουργός με ποιο ταχυδακτυλουργικό τρόπο θα φτιάξει σύντομα δομές για χώρο που όχι απλώς δεν έχει μελετήσει, ούτε καν εντοπίσει.
Αναφερόμενος στον φόβο που υπάρχει από την πλευρά των κατοίκων της Χίου ο Γ. Μουζάλας σχολίασε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στον φόβο, αλλά αυτός θα καταπολεμηθεί με πρακτικά μέσα.
«Δεν χαρίζουμε κανέναν από τους κατοίκους της Χίου και της Σάμου στην ακροδεξιά και στον ρατσισμό», δήλωσε και προσέθεσε ότι: «Σε αυτή τη φάση, η άποψη «διώξτε τους από το νησί», είναι μία ακραία άποψη που κάνει κακό στην πατρίδα μας. Αν τους διώξουμε θα πέσει η συμφωνία. Αν φύγουν οι μετανάστες από τα νησιά, αυτό που αποκρύπτουν από τους Χιώτες είναι ότι θα έρχονται 2.000 και 4.000 μετανάστες την ημέρα».
Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.