1.12.2016 11:03

Το Αστικό ΚΤΕΛ Χίου μπαίνει στην ηλεκτρονική εποχή

ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΓΙΑ ΕΞΥΠΝΑ ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ, ΤΙΣ ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ

Μια πρωτοποριακή εφαμοργή για περιφερειακό ΚΤΕΛ, προωθεί εδώ και λίγους μήνες το Αστικό ΚΤΕΛ Χίου. Αντιλαμβανόμενο ότι η μετακίνηση των πολιτών πρέπει όχι μόνο να συμβαδίζει με την τεχνολογία αλλά και να αξιοποιεί συνεχώς τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, επένδυσε στην ανάπτυξη ειδικής εφαρμογής για έξυπνα κινητά, με στόχο την σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση του επιβατικού κοινού για δρομολόγια και λεωφορεία.

Τι θα προσφέρει η εφαρμογή

Η εφαρμογή κατ’ αρχήν έχει αποτυπώσει με ακρίβεια 299 γραμμές τις οποίες εξυπηρετεί σε εβδομαδιαία βάση το Αστικό ΚΤΕΛ Χίου, στις οποίες προς το παρόν δεν έχουν προστεθεί τα δρομολόγια από και προς τους δημοτικούς χώρους στάθμευσης.

Στόχος του ΚΤΕΛ είναι ο επιβάτης να γνωρίζει μέσα από την εφαρμογή, σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεται το κάθε λεωφορείο. Αυτό θα επιτευχθεί με την τοποθέτηση GPS σε κάθε όχημα, το οποίο θα μεταδίδει το ακριβές στίγμα του κάθε στιγμή στον κεντρικό server ο οποίος στη συνέχεια θα το μεταδίδει στις έξυπνες συσκευές των επιβατών.

Εκτός όμως από αυτό ο κάθε χρήστης – επιβάτης θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει τις κοντινές του στάσεις, σε σχέση με το σημείο που βρίσκεται, να συνδυάζει δρομολόγια ώστε να φθάσει στον επιθυμητό προορισμό τους αλλά και να έχει πλήρη γνώση του προγράμματος των δρομολογίων ανά εποχή.

Σημνατική καινοτομία αποτελεί και το γεγονός ότι η εφαρμογή θα διαθέστει «push notifications», δηλαδή ειδοποιήσεις για έκτακτες ακυρώσεις ή έγκαιρες τροποποιήσεις δρομολογίων σε περίπτωση που κάποια οδός της πόλης είναι κλειστή.

Από τον σχεδιασμό του Αστικού ΚΤΕΛ δεν θα λείψουν και οι έξυπνες στάσεις, στα πρότυπα της Αθήνας, κάτι όμως που πιθανά να υλοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη καινοτόμα δράση ήταν ενταγμένη στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, όμως απεντάχθηκε μαζί με άλλες δράσεις εξαιτίας κυβερνητικών επιλογών.

Η εφαρμογή θα τεθεί σε λειτουργία το αργότερο μέχρι το ερχόμενο Πάσχα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ