30.11.2020 9:22

Διαμαρτυρία ερασιτεχνών ψαράδων για την απαγόρευση της αλιείας

«Επιτρέπεται να πας στη θάλασσα σε μια παραλία κοντά στο σπίτι σου και να κάνεις μπάνιο, αλλά εάν βγάλεις ένα καλάμι, τρως πρόστιμο. Είναι λογικό αυτό;». «Εάν είναι δύο φίλοι σε μια βάρκα στα ανοιχτά, μακριά από όλο τον κόσμο, πώς δημιουργούν κίνδυνο διάδοσης του ιού;».

Με αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα κατέκλυσαν οι ερασιτέχνες ψαράδες δημοσιογράφους της «Κ» . Εξέφραζαν τη διαμαρτυρία τους για την απαγόρευση της ερασιτεχνικής αλιείας την περίοδο του lockdown. «Για την ακρίβεια, η ερασιτεχνική αλιεία δεν έχει απαγορευθεί τυπικά, αν και κάτι τέτοιο ειπώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας στην τηλεόραση. Στο σχετικό ΦΕΚ δεν υπάρχει συγκεκριμένη απαγόρευση, απλά το ερασιτεχνικό ψάρεμα δεν θεωρείται λόγος μετακίνησης. Αρα το να πεις πως πας για ψάρεμα θεωρείται άσκοπη μετακίνηση και σου επιβάλλεται πρόστιμο», λέει στην «Κ» ο κ. Διονύσης Μπάστας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ερασιτεχνών Αλιέων. Αλλά και στην παραλία να σε δει ένας αστυνομικός να ψαρεύεις, μπορεί να σε γράψει, συμπληρώνει.

Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και προφανώς κανείς δεν θέλει να γίνει αιτία διασποράς του κορωνοϊού. Τίθεται όμως το ερώτημα εάν το συγκεκριμένο μέτρο όντως καλύπτει ανάγκες προφύλαξης ή απλώς προστέθηκε μέσα στη γενική πρόβλεψη μείωσης των μετακινήσεων. «Πρόκειται για μια ατομική δραστηριότητα, οι περισσότεροι ψαρεύουν μόνοι τους, πάντα σε απόσταση. Αντε το πολύ σε μια βάρκα να μπουν δύο», συμπληρώνει ο κ. Μπάστας, αναφέροντας πως η ένωση δέχεται πλήθος τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων διαμαρτυρίας ερασιτεχνών ψαράδων απ’ όλη την Ελλάδα. 

Ο Ευάγγελος Σαββανής ζει στην Κέρκυρα και είναι ερασιτέχνης ψαράς. «Από παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να πηγαίνει για ψάρεμα, μέχρι τώρα στα 43 μου. Το σπίτι μου είναι 500 μέτρα από τη θάλασσα. Μπορώ να πάρω τη βαρκούλα μου, να ανοιχτώ και να ψαρέψω. Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα; Εξάλλου τώρα τον χειμώνα βγαίνουν ελάχιστοι στη θάλασσα», λέει στην «Κ». Του λέμε πως θεωρείται «άσκοπη μετακίνηση». «Κοιτάξτε, εμείς πάμε για ψάρεμα για να ξεσκάσουμε, να ξεχαστούμε λίγο. Είναι μεγάλη ψυχολογική αποφόρτιση και από την οικονομική πίεση και από τα οικογενειακά προβλήματα. Εχω μαγαζί, καφετέρια-ζαχαροπλαστείο, ο τζίρος έχει πέσει 70%. Είναι σωστό να μην μπορώ να βγω στη θάλασσα να ξεσκάσω;», συμπληρώνει.

«Το ψάρεμα για τον ερασιτέχνη είναι ψυχοθεραπεία», τονίζει αυτή τη διάσταση ο κ. Μπάστας. «Με την τεράστια πίεση που δεχόμαστε σε συνθήκες πανδημίας, το έχουμε ανάγκη». 

Οι καταδύσεις

Ο Δημοσθένης Αδάμης ασχολείται με τις καταδύσεις. «Τις προάλλες είχα πάει σε κοντινή παραλία για άσκηση, βούτηξα στον βυθό και έβγαλα αρκετά πλαστικά και σκουπίδια. Μέχρις εδώ καλά. Εάν έβγαζα ένα χταπόδι, θα ήμουν παράνομος; Στην Ανδρο, απ’ όπου κατάγομαι, επέβαλαν πρόστιμο σε έναν ντόπιο που έμενε λίγο πάνω από τη θάλασσα και πήγε μόνος, με το καλάμι του, να ψαρέψει. Δεν έχουν λογική αυτά τα πράγματα». Ο κ. Αδάμης σημειώνει πως για τη μετακίνηση έχουν θεσπιστεί όρια με βάση τα πρωτόκολλα COVID, ενώ αντίστοιχα θα μπορούσαν να μπουν και για το ψάρεμα, όπως για παράδειγμα αριθμός ατόμων στη βάρκα, τήρηση αποστάσεων κ.λπ. 

Πηγή: Καθημερινή 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ