14.8.2012 15:08

ΔΥΟ μέρες μόνο…

- ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ - ΗΤΑΝ ΑΡΚΕΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΟΥΝ ΕΝΑ ΙΔΙΟΤΥΠΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΣΤΕΝΑΞΕ ΥΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ, ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΥΚΛΩΝ

Η παρατήρηση πως έπρεπε να φτάσουμε στις 13 και 14 Αυγούστου για να διαπιστώσουμε  το απόγειο του καλοκαιριού είναι πέρα και για πέρα ακριβής. Η πόλη και χθες και σήμερα αντιμετωπίζει χωρίς έλεγχο, χωρίς σχέδιο και χωρίς ετοιμότητα την αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση στο κέντρο, τέτοια, που κάνει ακόμη και τον πλέον ανυποψίαστο να αντιληφθεί πως κάτι… συμβαίνει.
Από πού να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις. Από τα δεκάδες αυτοκίνητα, λεωφορεία, φορτηγά και δίκυκλα που εν είδη πομπής προσπαθούσαν να κινηθούν περιμετρικά της πλατείας μποτιλιάροντας ουκ ολίγες φορές τις ουδούς Δημοκρατίας και Πολυτεχνείου;
Από τους πεζούς- ακροβάτες που προσπαθούσαν να αποφύγουν όλα τα παραπάνω με κινήσεις ακριβείας, προκειμένου να περάσουν από τη μια μεριά του δρόμου στην άλλη;
Από την Τροχαία και την Δημοτική Αστυνομία που χθες προφανώς μπέρδεψαν τις προτεραιότητες και εξαφανίστηκαν από το κέντρο;
Από όπου κι αν το κοιτάξει κανείς, το ζήτημα είναι ένα. Σε αυτή την πόλη δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός έτσι ώστε όχι μόνο να διαφημίζεται ως τουριστικός προορισμός αλλά να μπορεί να «παίξει» έστω και ως κομπάρσος το ρόλο του… προορισμού διακοπών.
 
Ξαναβγάλαμε τα μάτια μας
Η άρνηση των μονίμων κατοίκων της πόλης να χρησιμοποιήσουν τους  οργανωμένους χώρους στάθμευσης, θέμα που πρέπει άμεσα να το δει η Δημοτική Αρχή,  σε συνδυασμό με τις προσπάθειες των επισκεπτών να περάσουν από το κέντρο, έκαναν την πόλη να μοιάζει με γειτονιά της Ινδίας, την ίδια ώρα που από την κατάσταση αυτή δεν επωφελείται κανείς.
Πως όμως να πείσει ο Δήμος όταν πρώτος δεν μπορεί να λάβει τα μέτρα του;
 
Το φάουλ της Τροχαίας
Επαναπαυμένοι στο γεγονός πως κουμάντο στην κυκλοφορία του κέντρου κάνει η Δημοτική Αστυνομία, η Τροχαία Χίου δεν βρέθηκε ούτε καν σε εκείνο τον… ίσκιο που επιλέγει για την εποπτεία του κέντρου έξω από το Βυζαντινό Μουσείο. Απείχαν το πρωί, απείχαν και το μεσημέρι από το κυκλοφοριακό χάος, τουλάχιστον κατά την παραμονή μας στην πλατεία, με αποτέλεσμα να προκληθούν ποικίλα σχόλια για την βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει.
 
Ας μας εξηγήσουν
Για την Δημοτική Αστυνομία το έχουμε πει και το έχουμε γράψει χιλιάδες φορές ότι πρέπει άμεσα να αναπροσαρμόσει ρόλο, στόχους και προτεραιότητες, αφήνοντας τους ίδιος του Αστυνομικούς της, που γνωρίζουν που πρέπει να είναι, να κάνουν κουμάντο. Η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει και με όλο το σεβασμό στα στελέχη, πρέπει να κατανοήσουν πως από μια τέτοια εικόνα δεν ζημιώνονται οι πολιτικοί και οι αιρετοί, αλλά οι ίδιοι από τους οποίους ο κόσμος έχει απαιτήσεις.
 
Κίνηση στην αγορά
Το μοναδικό θετικό που μπορεί να κρατήσει κάποιος είναι η αυξημένη κίνηση στην αγορά, καθώς χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν σε διάφορα σημεία του κέντρου, κυρίως στην Απλωταριά, προσφέροντας μικρές οικονομικές ανάσες στην όαση της ύφεσης που βιώνει και ο μικρός μας τόπος.
 
Οι εύκολες δικαιολογίες
Μέσα σε δυο μέρες χάους δεν περιμένει κανείς  θαύματα. Η υποτονική κίνηση των προηγούμενων ημερών εφησύχασε τον όποιο μηχανισμό ετοιμότητας υπάρχει με αποτέλεσμα να μην προλάβει να αντιδράσει. Όμως έτσι παρακάτω δεν πάμε. Κάθε χρόνο τα ίδια… Οι κραυγαλέες  κυκλοφοριακές ελλείψεις, αποτέλεσμα προβληματικών επιλογών ετών, και όχι μόνο τώρα, θέτουν εν αμφιβόλω οποιαδήποτε σκέψη για ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση του κέντρου.
Μπορεί σήμερα να μην προλαβαίνουμε. Αύριο όμως δεν θα υπάρχουν άλλες δικαιολογίες.   

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ