24.5.2024 15:40

Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χίου: «Η ελληνική κοινωνία συχνά θεωρεί την παρέμβαση του κράτους στην οικογένεια ως εισβολή»

Στο νομοθετικό πλαίσιο της ελληνικής πολιτείας ως προς το κομμάτι της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, αναφέρθηκε στο πλαίσιο της ημερίδας της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χίου, Σοφία Διπλοΐδου.

Ευαισθητοποίηση και κατανόηση του προβλήματος

Η κ. Διπλοΐδου ξεκίνησε τονίζοντας την ανάγκη ευαισθητοποίησης του κοινού για το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας και επεσήμανε ότι η πολιτεία συχνά αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο λόγω της πολυπλοκότητάς του.

Νομοθεσία και κοινωνική αντίληψη

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε στον νόμο 3500 του 2006 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και την αιτιολογική έκθεση του νόμου που υπογραμμίζει την ανάγκη αποτροπής της μετατροπής της οικογένειας σε χώρο ατιμώρητης καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Υπογράμμισε ότι η ελληνική κοινωνία συχνά θεωρεί την παρέμβαση του κράτους στην οικογένεια ως ανεπιθύμητη εισβολή στην ιδιωτική ζωή.

Δυσκολίες καταγγελίας και διαχείρισης

Η κ. Διπλοΐδου εξήγησε ότι τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας συχνά αποφεύγουν τις καταγγελίες λόγω φόβου, ντροπής ή ανησυχίας για την επόμενη μέρα. Περιέγραψε το παράδειγμα μιας πρόσφατης υπόθεσης όπου μια μητέρα κατήγγειλε τον γιο της για απειλές, αλλά στη συνέχεια ένιωσε ενοχές και επιχείρησε να αποσύρει την καταγγελία.

Προτάσεις για βελτίωση της αντιμετώπισης

Η εισαγγελέας πρότεινε ότι η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να γίνεται σε προγενέστερο στάδιο, πριν φτάσει στα δικαστήρια, με τη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και τη διευθέτηση των διαφορών με ειρηνικό τρόπο. Τόνισε ακόμα ότι είναι κρίσιμο οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε καταγγελία και να σχηματίζουν δικογραφίες, ακόμη και αν τα θύματα υπαναχωρούν.

Νομοθετικές αλλαγές

Η κ. Διπλοΐδου αναφέρθηκε στις πρόσφατες αλλαγές του νόμου για την ενδοοικογενειακή βία, οι οποίες ψηφίστηκαν τον Φεβρουάριο του 2024. Ανέφερε ότι ο νόμος επεκτείνει την έννοια του δράστη ώστε να περιλαμβάνει και εργαζόμενους σε φορείς παροχής κοινωνικής μέριμνας και επιτρέπει την επιβολή όρων διαμεσολάβησης και παρακολούθησης συμβουλευτικών προγραμμάτων στους δράστες.

Αξιολόγηση και διαχείριση κινδύνου

Μία από τις σημαντικές διατάξεις του νέου νόμου είναι η υποχρέωση των αστυνομικών αρχών και των κοινωνικών υπηρεσιών να προβαίνουν σε ατομική αξιολόγηση των θυμάτων και να διαχειρίζονται τον κίνδυνο επανάληψης της βίας. Αυτή η διάταξη αποσκοπεί στην πρόληψη και την προστασία των θυμάτων με την άμεση λήψη κατάλληλων μέτρων.

Η εισαγγελέας έκλεισε την ομιλία της διαβεβαιώνοντας το κοινό ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου θα παραμείνει ενεργή και παρούσα στη διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων φορέων και της δικαστικής εξουσίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου και την αποφυγή νέων περιστατικών.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ