21.9.2020 11:05

Ενεργοί μπαμπάδες: Ζητούν συνεπιμέλεια και εναλλασσόμενη κατοικία

Επιστολή με την οποία θέτουν το θέμα της συνεπιμέλειας μεταξύ των γονέων, του ίσου χρόνου και της εναλλασσόμενης κατοικίας μεταξύ των γονέων, της αυστηροποίησης των ποινών και της δημιουργίας οικογενειακών δικαστηρίων, απέστειλε στον Υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, τον Πρόεδρο και τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, η εταιρία γονέων Ενεργοί Μπαμπάδες, για τα δικαιώματα του παιδιού (ΑΜΚΕ).

Η επιστολή εστάλη με αφορμή την συγκρότηση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση του οικογενειακού Δικαίου, αλλά και τις δεκάδες παραβιάσεις δικαστικών αποφάσεων για επικοινωνία γονέα με τέκνο, με θύματα ως επί το πλείστον μπαμπάδες.

Να σημειωθεί πως μέλη της επιτροπής ορίστηκαν δεκαοχτώ νομικές προσωπικότητες με πρόεδρο τον πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε. Η επιτροπή οφείλει να περατώσει το έργο της έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2020.

Στην επιστολής τους οι «Ενεργοί Μπαμπάδες» αναφέρουν ότι: «Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κάθε ημέρα του έτους χωρίζουν στη χώρα οι γονείς κατά μέσο όρο 44 ανήλικων παιδιών. Η γονική αποξένωση, κατά την οποία υπάρχει απροθυμία ή άρνηση ενός παιδιού να έχει σχέση με έναν γονέα για παράλογους, ψευδείς ή υπερβολικούς λόγους, λόγω επιρροής του έτερου γονέα, θεωρείται μορφή ενδοοικογενειακής βίας.

Οι συμπεριφορές γονικής αποξένωσης, ανεξάρτητα από το τελικό τους αποτέλεσμα, δηλαδή από το αν οδηγούν τελικά σε καταστάσεις ολικής αποξένωσης του παιδιού από το στοχοποιημένο γονέα, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογική και σωματική υγεία των εμπλεκόμενων παιδιών, αλλά και στις προϋποθέσεις και επιδόσεις στην εκπαίδευσή τους. Συνεπάγονται, δε, κατανάλωση πόρων με τη μορφή χρόνου εργασίας και χρημάτων, από τους εμπλεκόμενους γονείς καθώς και υπηρεσίες του κράτους (πχ αστυνομία, δικαστήρια), δικηγόρους, κ.ά.

Το θέμα της γονικής αποξένωσης και των ψευδών κατηγοριών μετά από ένα χωρισμό απασχολεί τον τύπο αλλά και τους επιστήμονες διεθνώς όλο και περισσότερο. Στην Ελλάδα, μετά από ένα χωρισμό, ισχύει το νομολογιακό έθιμο της αποκλειστικής επιμέλειας, με το γονέα που δεν ασκεί την επιμέλεια να μετατρέπεται σε επισκέπτη του παιδιού περιοριζόμενος συνήθως σε δύο διανυκτερεύσεις το μήνα και μη έχοντας λόγο σε σημαντικά θέματα που αφορούν την ανατροφή του ή ακόμη και τον τόπο κατοικίας του».

Τα αιτήματα

Ως προς τα αιτήματα οι «Ενεργοί Μπαμπάδες» ζητούν από την Πολιτεία: 

  • να θεσπίσει την, κατά νομικό τεκμήριο, αδιάσπαστη και κοινή γονική μέριμνα/επιμέλεια, με ίσο χρόνο και εναλλασσόμενη ανάμεσα στους γονείς,
  • να διασφαλίσει τη νομική ισότητα των γονέων, ανεξάρτητα από τη μεταξύ τους νομική σχέση, και να αποκλείσει κάθε φαινόμενο έμφυλης διάκρισης μεταξύ τους,
  • να διασφαλίζει ότι συμπεριφορές γονικής αποξένωσης και ψευδών κατηγοριών σε διαμάχες διαζυγίων/επιμέλειας θα τιμωρούνται κατά τρόπο αποτρεπτικό,
  • να προνοήσει ώστε τέτοιες συμπεριφορές να έχουν σοβαρές επιπτώσεις για τον αποξενωτή στην άσκηση της γονικής μέριμνας, μεταξύ άλλων θεσπίζοντας επιβαρυντική περίσταση σε περίπτωση συμπεριφορών γονικής αποξένωσης ή ψευδών κατηγοριών που αφορούν τις σχέσεις γονέα-παιδιού.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ