13.12.2016 11:59

Εντός 10ημέρου η απόφαση για το Μερσινίδι [ΒΙΝΤΕΟ]

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΠΛΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Την επιχειρηματολογία ότι οι εργασίες στο Μερσινίδι αφορούν μόνο σε αποκατάσταση του χώρου και όχι σε δημιουργία Κέντρου Κράτησης παραβατικών μεταναστών επανέλαβαν οι μάρτυρες του Δημοσίου, κατά τη διάρκεια της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Μονή Μερσινιδίου το πρωί της Τρίτης.

Οι ισχυρισμοί

Αναφερόμενος στην ουσία των εργασιών ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτιρίων του Υπ. Εσωτερικών Κωνσταντίνος Λαζαρίδης σημείωσε προς την πρόεδρο του Ειρηνοδικείου ότι αυτές αφορούν στην ανακαίνιση του χώρου με σκοπό τη φιλοξενία 100- 120 ατόμων.

«Πρόκειται για αναγκαίες επισκευές για λόγους υγιεινής και ασφάλειας. Δεν θεωρήσαμε σκόπιμο να ενημερώσουμε τη Μονή γιατί ανάλογες εργασίες είχαν γίνει και μετά το 2012 χωρίς να μας ενοχλήσει κανείς από το Μοναστήρι», ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης. Ο συγκεκριμένος ισχυρισμός του προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του δικηγόρου της Μονής Κ. Βεργίνα ο οποίος ανέφερε ότι η μη αντίδραση της Μονής πριν από 4 χρόνια οφείλεται στο γεγονός ότι ουδέποτε ενημερώθηκε από το Υπουργείο για παρεμβάσεις στον χώρο.

Απαντώντας στις ερωτήσεις του Δικαστηρίου ο κ. Λαζαρίδης επέμεινε ότι απ’ όσο γνωρίζει δεν προβλέπεται η δημιουργία κέντρου κράτησης, αφού όπως είπε για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την υπογραφή τριών υπουργείων. Έριξε μάλιστα το μπαλάκι της διαχείρισης και της λειτουργίας του χώρου στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου λέγοντας ότι η Αστυνομία είναι εκείνη που μπορεί να απαντήσει για τον τρόπο και τον σκοπό λειτουργίας του Κέντρου, εάν τελικά το επαναλειτουργήσει το Μερσινίδι.

Οι εσωτερικές περιφράξεις

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι μέσα στα σχέδια προβλέπεται εκτός από την εξωτερική περίφραξη και εσωτερική κάτι που σύμφωνα με την πλευρά της Μ. Μερσινιδίου προδίδει τη δημιουργία κέντρου κράτησης και όχι φιλοξενίας. Επιπρόσθετα η Μονή ισχυρίστηκε ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η χωρητικότητα τω ν 120 ατόμων δεν θα ξεπεραστεί, όπως δηλαδή έγινε και τον χειμώνα του 2015.

 

Επιμένει στο «όχι» η τοπική κοινωνία

Υποστηρικτικά των ισχυρισμών της Μονής Μερσινιδίου θεωρήθηκαν και τα λεγόμενα του πρώην αντιδημάρχου Ομηρούπολης και δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης Ν. Νύκτα που μετέφερε στο Δικαστήριο την αρνητική εισήγηση τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου όσο και του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Βροντάδου.

«Τα δεδομένα και η διαχείριση έχουν αλλάξει δραματικά από το 2012 μέχρι σήμερα. Πέρσι ζήσαμε τρομερά πράγματα. Αυτοί οι άνθρωποι κατέστρεψαν το νεκροταφείο της περιοχής και δημιούργησαν πρόβλημα στα γειτνιάζοντα σπίτια. Κατά τη γνώμη μου αν επαναλειτουργήσει το Μερσινίδι και ειδικότερα ως Κέντρο Κράτησης θα προσθέσουμε ακόμα ένα πρόβλημα στις πλάτες μας», είπε ο κ. Νύκτας.

Τελικά έπειτα από σχεδόν 2 ώρες ακροαματικής διαδικασίας το Δικαστήριο έληξε τη συνεδρίαση, προκειμένου να μελετήσει τα έγγραφα και τους ισχυρισμούς και να αποφανθεί εντός 10ημέρου για την τύχη των ασφαλιστικών μέτρων. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ