24.6.2015 15:45

Φωτιές ανάβανε στους απάνω δρόμους [ΦΩΤΟ- ΒΙΝΤΕΟ]

ΑΝΑΒΙΩΣΑΝ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΑΝΝΙΟΥ ΤΟΥ ΦΑΝΙΣΤΗ

Σε όλο το νησί από άκρη σε άκρη, άναψαν φωτιές την Τρίτη το βράδυ, αναβιώνοντας το έθιμο του Άη Γιαννιού του Φανιστή.

Από τη Διδύμα και τον Καταρράκτη μέχρι τη λαγκάδα και τη Βολισσό, οργανωμένα με μπροστάρηδες τους συλλόγους αλλά και μεμονωμένα οικογένειες ή ακόμη και γειτονιές άναψαν τις φωτιές τους, έκαψαν τα μαγιάτικα στεφάνια και πήδηξαν τους φανούς.

 Στη Λαγκάδα 

Όπως κάθε χρόνοι νέοι του χωριού συγκεντρώθηκαν στην παραλία και άναψαν τον τεράστιο φανό όπου μέσα σε αυτόν έκαψαν τα μαγιάτικα στεφάνια. Οι πιο τολμηροί επιδόθηκαν σε ριψοκίνδυνα άλματα πάνω από τους φανούς ενώ οι μικρότεροι πήραν το βάπτισμα του πυρός σε ένα έθιμο το οποίο στο χωριό τους περνά από γενιά σε γενιά. Μάλιστα της καύσης του φανού ακολούθησε η καθιερωμένη βουτιά στη θάλασσα. 

Στον Καταρράκτη

Οι φανοί .άναψαν στον ποταμό του Καταρράκτη και φέτος. Η προετοιμασία είχε αρχίσει από νωρίς το απόγευμα και με τη δύση του ήλιου η νύχτα έγινε μέρα από τη λάμψη των φανών.

Στα Θυμιανά

Τον Κλείδωνα αναβίωσε και φέτος στα Θυμιανά ο ΜΕΟΘ με αστείρευτη όρεξη και αυξημένη ομολογουμένως συμμετοχή, ειδικά από τους μικρούς Θυμιανούσους.

Στο Κάστρο

Με μπροστάρη την εθελοντική ομάδα του Κάστρου άναψαν στις γειτονιές του οι φανοί του Άη Γιαννιού που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον μικρών μεγάλων, ντόπιων αλλά και επισκεπτών

Στη Διδύμα

Μπορεί να είναι μικρό χωριό αλλά ξέρει να αντιστέκεται και να διατηρεί τα έθιμα του. Και στη Διδύμα η παραμονή του Αι Γιάννη του φανιστή τιμήθηκε δεόντως.

 

Το έθιμο

Από τα αρχαία χρόνια υπήρχαν διάφορα έθιμα που είχαν σχέση με τις θερινές τροπές του ηλίου και που αργότερα πέρασαν στο Χριστιανικό κόσμο και συνδέθηκαν με το Γενέθλιον Ιωάννη του Προδρόμου (24 Ιουνίου).

Ο «Κλήδονας» είναι μια λαϊκή μαντική διαδικασία, από τις πιο τελετουργικές όλων των παραδόσεων του τόπου μας, σύμφωνα με τον οποίο αποκαλύπτεται στις άγαμες κοπέλες η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου. Την παραμονή του Αϊ-Γιαννιού, οι ανύπανδρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού, όπου αναθέτουν σε κάποια ή σε κάποιες από αυτές να φέρουν από το πηγάδι ή την πηγή το "αμίλητο νερό". Επιστρέφοντας στο σπίτι όπου τελείται ο κλήδονας, το νερό μπαίνει σε πήλινο δοχείο, το δοχείο σκεπάζεται με κόκκινο ύφασμα, το οποίο δένεται γερά με ένα κορδόνι ("κλειδώνεται") απαγγέλοντας ένα στιχάκι για να τους βοηθήσει ο Αη Γιάννης στην προφητεία και τοποθετείται σε ταράτσα ή άλλο ανοιχτό χώρο. Εκεί παραμένει όλη τη νύχτα υπό το φως των άστρων. Οι κοπέλες επιστρέφουν ύστερα στα σπίτια τους. Λέγεται ότι τη νύχτα αυτή θα δουν στα όνειρά τους το μελλοντικό τους σύζυγο.

Την παραμονή της γιορτής των γενεθλίων του Αγίου Ιωάννη, εκτός από την τέλεση του κλήδονα, ανάβουν και φωτιές. Μια μεγάλη φωτιά στήνεται στην πλατεία του χωριού ή σ' ένα μέρος ανοιχτό, ώστε να φαίνεται από παντού. Άλλες μικρότερες φωτιές ανάβουν σε όλους τους μαχαλάδες προσπαθώντας ο κάθε ένας να ανάψει την μεγαλύτερη φωτιά, πάνω από τις οποίες πηδάνε όλοι οι κάτοικοι του χωριού. Σύμφωνα με τη λαϊκή πίστη, η δύναμη της φωτιάς, επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλαγμένοι από το κακό μπορούν να εισέλθουν καθαροί και ακμαίοι σε μια καλύτερη χρονική περίοδο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ